Ένα ποστ για τη δημιουργικότητα

Τελευταία δεν θα δεις ποστ από γιόγκα/μπαλέτο κλπ. Η πρόσφατη ίωση που πέρασα μου άφησε μετά από μια (πολύ γερή, προφανώς) κρίση βήχα μια θλάση θώρακα που ακόμη με ταλαιπωρεί και δεν μου επιτρέπει να κάνω κινήσεις που έκανα, ώσπου να θεραπευτεί πλήρως. Και αυτό θέλει χρόνο. Εκτός από τη σημασία του να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, η αποχή αυτή μου έδωσε ακόμη αφορμή για το παρακάτω:

Νομίζω ότι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά όμορφοι και σέξι και ό,τι άλλο θέλετε, είναι η αίσθηση του ότι είμαστε παραγωγικοί, δημιουργικοί. Στη δουλειά μας, στο σπίτι μας, στη γυμναστική μας, στην καθημερινότητα γενικά που έχει ο καθένας. Το ‘φάουλ’ σε όλο αυτό είναι ότι μπορεί να συνδέσουμε την παραγωγικότητα μας με ένα πράγμα μόνο. Να γινόμαστε με έναν τρόπο μονομανείς και μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μας να γίνεται μια πηγή αυτοεπιβεβαίωσης ή αναζήτησης μιας ευτυχίας (;).

Η δημιουργικότητα όμως δεν έρχεται απέξω, βρίσκεται μέσα μας, και όσο καλλιεργούμε αυτή τη δύναμη, τόσο καθρεφτίζεται σε τομείς της ζωής μας. Δεν πήγε καλά η δουλειά σήμερα; ας μην είναι αυτό ένα ισοπεδωτικό εμπόδιο για μια δημιουργική κατά τ’ άλλα μέρα με φίλους ή την οικογένεια σου. Δεν μπορείς να κάνεις το ένα ή το άλλο για κάποιο λόγο; δεν πειράζει. Θα έρθει και η ώρα γι’αυτό. Μην σταματάς να αγαπάς τον εαυτό σου επειδή δεν μπορεί τώρα, για οποιοδήποτε λόγο, να κάνει κάτι.


Ένα ‘μυστικό’ εξάλλου για να ‘γίνονται’ τα πράγματα είναι να βρίσκεις τρόπους να νιώθεις παραγωγικός χωρίς να ταυτίζεσαι με συγκεκριμένες καταστάσεις και αποτελέσματα. Η δημιουργία ελκύει συνθήκες που επιθυμείς, ασκεί γοητεία. Όχι το πώς είναι το σώμα σου ή γενικότερα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά σου- χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν παίζουν ρόλο, αν και το τι βρίσκει ο καθένας ελκυστικό είναι κάτι πολύ σχετικό. Ούτε το αν κατάφερες κάτι πολύ συγκεκριμένο σε κάνει κάποιον. Μπράβο σου γι’αυτό, αλλά ως εκεί. Σημασία έχει πώς φέρεσαι σε εσένα και στους άλλους όταν δεν το καταφέρνεις.

Σε μπλοκάρεις εντελώς ή σου επιτρέπεις να ανασάνεις μέσα από αυτό; δημιουργία είναι ανασαίνω. Αν περιοριστώ από τη μία, απλώνομαι και ανοίγομαι από την άλλη. Και ξανά.

2 Comments

 1. Δανάη 21 Φεβρουαρίου, 2019 at 11:07 πμ

  υπέροχο και πολύ αληθινό. όπως και εσύ 🙂 την καλημέρα μου <3

  Reply
  1. Pola 21 Φεβρουαρίου, 2019 at 11:12 πμ

   Σε ευχαριστώ Δανάη μου! Το δημοσίευσα στο ίνσταγκραμ και λέω καλέ #γλώσσαροδάνι, αυτό είναι ολόκληρο κείμενο, ας το κάνω και ποστ για φίλους που δεν έχουν ίνστα χαχα! Καλή σου μέρα, φιλιά πολλά!

   Reply

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *