Γιατί γιόγκα;

Γιόγκα θα πει «ένωση». Είναι από τις αρχαιότερες επιστήμες-μια πρακτική για το σώμα, το πνεύμα και τη ψυχή- με πολύ βαθιά οφέλη σε όλα αυτά τα επίπεδα. Η φήμη της έχει ‘εξαπλωθεί’ τόσο πολύ, που οι περισσότεροι πλέον έχουν μια άποψη/εικόνα για το τι είναι «γιόγκα». Άλλοι την φαντασιώνονται ως μια ‘βαρετή’ πρακτική όπου κάθεσαι οκλαδόν και κάνεις κάτι με ανάσες προσπαθώντας να παραμείνεις ήρεμος, άλλοι ως μια ‘γυμναστική’ με ακροβατικά και δύσκολες στάσεις, σαν αυτές που έχουν κατακλύσει μέσα δικτύωσης όπως το ίνσταγκραμ και καταγράφονται σε βίντεο ή φωτογραφίες.

Και τελικά τι είναι η γιόγκα;

Υπάρχουν ολόκληρα κείμενα αφιερωμένα σε αυτό το ερὠτημα αυτό και δεν είμαι σίγουρη ότι θα προσέφερε κάτι μια επιπλέον ανάλυση, αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω περιγράφοντας κάποια από τα οφέλη της που παρατηρείς μέσα από τις πρακτικές. Θα παραλείψω ωστόσο αυτά που είναι πιο γνωστά, όπως το ότι η γιόγκα βοηθά στο να αποκτήσεις ένα δυνατό και ισορροπημένο σώμα, πράγμα πολύ σημαντικό,  καθώς ένα δυνατό σώμα κρατάει δυνατό και υγιές και το μυαλό. Άλλωστε, όλα ένα είναι.

Η yoga πήκε στη ζωή μου μετά από διάφορες και πολύ σκληρές σφαλιάρες και κατάλαβα αμέσως πως είναι ένα ταξίδι και μια πορεία- όπως η ίδια η ζωή άλλωστε. Όλα της τα οφέλη κατακτώνται σταδιακά, κάθε φορά και ένα μικρό βήμα παραπάνω.

Μέσα από την πρακτική μαθαίνεις να μαλακώνεις και να αφήνεσαι. Να παρατηρείς τις δυσκαμψίες σου και να μαθαίνεις να αγαπας ακόμη και την πιο ανεπαίσθητη κίνηση που αισθάνεσαι σε σημεία του σώματος σου που ούτε και είχες συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν. Να παραμένεις στην αναπνοή σου και στη συγκέντρωσή σου. Να εκτιμάς αυτά που κατακτάς βήμα-βήμα, χωρίς βιασύνη. Να ευχαριστείς το σώμα σου για όλες τους τις προσπάθειες που κάνει καθημερινά- και φυσικά κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Να μην σε τιμωρείς ή κατηγορείς για όλα όσα είσαι ή δεν είσαι (πράγμα που ως ενοχικό άτομο γενικά προσωπικά το έκανα σε πολύ μεγάλο βαθμό). Ή έστω να το κάνεις πολύ, πολύ λιγότερο. Όσο γίνεται, και αυτό να αρκεί. Από την άλλη όταν το κάνεις, κατευθείαν να το ‘πιάνεις’ και να το παρατηρείς σαν να είναι κάτι περαστικό, χωρίς να το μεγαλοποιείς. Γιατί είναι περαστικό και αυτό μπορεί να το γνώριζες.

Αλλά δεν αρκεί να γνωρίζεις, χρειάζεται και ένας τρόπος -και υπάρχουν διάφοροι. Με την πρακτική σου δίνεται η δυνατότητα να ‘βυθίστείς’ σε έναν τρόπο να σου δίνεις χώρο και χρόνο. Να αναπνέεις μέσα από τις δυσκολίες και να παραμένεις στην ουσία. Να μην έχει σημασία πόσες διαφορετικές εκδοχές του εαυτού σου θα μπορούσες να είσαι, παρά μόνο το «να είσαι» και να κάνεις γενικά το καλύτερο που μπορείς.

Τα οφέλη μιας πρακτικής όπως είναι η γιόγκα δεν είναι κάτι το αφηρημένο- είναι κάτι πολύ αληθινό που μπορεί μονάχα να βιωθεί μέσα στη στιγμή (και όχι σε μαι ανάγνωση ποστ σαν αυτό), στην ένωση με ό,τι υπάρχει τώρα. Η μαγεία και η αλχημεία των ανθρωπίνων σχέσεων και της σχέσης μας με τον κόσμο βρίσκεται ακριβώς σε αυτο: στην «ένωση» . Nαι στη yoga λοιπόν, γιατί είναι ένας τρόπος και ένα ‘σύστημα’ να γίνει αυτή η ένωση βίωμα και μια αρχή για έναν διαφορετικό τρόπο θέασης του εαυτού μας, του άλλου, του κόσμου.

Photo by Jared Rice on Unsplash

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *