Γιατί γιόγκα;

Γιόγκα θα πει «ένωση». Είναι από τις αρχαιότερες επιστήμες-μια πρακτική για το σώμα, το πνεύμα και τη ψυχή- με πολύ βαθιά οφέλη σε όλα αυτά τα επίπεδα. Η φήμη της έχει ‘εξαπλωθεί’ τόσο πολύ, που οι περισσότεροι πλέον έχουν μια άποψη/εικόνα για το τι είναι «γιόγκα». Άλλοι την φαντασιώνονται ως μια ‘βαρετή’ πρακτική όπου κάθεσαι οκλαδόν και κάνεις κάτι με ανάσες προσπαθώντας να παραμείνεις ήρεμος, άλλοι ως μια ‘γυμναστική’ με ακροβατικά και δύσκολες στάσεις, σαν αυτές που έχουν κατακλύσει μέσα δικτύωσης όπως το ίνσταγκραμ και καταγράφονται σε βίντεο ή φωτογραφίες.

Και τελικά τι είναι η γιόγκα;

Υπάρχουν ολόκληρα κείμενα αφιερωμένα σε αυτό το ερὠτημα αυτό και δεν είμαι σίγουρη ότι θα προσέφερε κάτι μια επιπλέον ανάλυση, αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω περιγράφοντας κάποια από τα οφέλη της που παρατήρησα σε μένα. Θα παραλείψω ωστόσο αυτά που είναι πιο γνωστά, όπως το ότι η γιόγκα βοηθά στο να αποκτήσεις ένα δυνατό και ισορροπημένο σώμα, ,πράγμα πολύ σημαντικό,  καθώς ένα δυνατό σώμα κρατάει δυνατό και υγιές και το μυαλό. Άλλωστε, όλα ένα είναι.

Η yoga πήκε στη ζωή μου μετά από διάφορες και πολύ σκληρές σφαλιάρες και κατάλαβα αμέσως πως είναι ένα ταξίδι και μια πορεία όπως η ίδια η ζωή. Μέσα από την πρακτική έμαθα να μαλακώνω και να αφήνομαι. Να παρατηρώ τις δυσκαμψίες μου και να μαθαίνω να αγαπώ ακόμη και την πιο ανεπαίσθητη κίνηση που αισθανόμουν σε σημεία του σώματος μου που ούτε και είχα συνειδητοποιήσει ποτέ πως υπάρχουν. Να παραμένω στην αναπνοή μου και στη συγκέντρωσή μου. Να εκτιμώ αυτά που κατακτώ βήμα-βήμα, χωρίς βιασύνη. Να ευχαριστώ το σώμα μου για όλες τους τις προσπάθειες που κάνει καθημερινά και κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Να μην με τιμωρώ ή κατηγορώ για όλα όσα είμαι ή δεν είμαι (πράγμα που ως ενοχικό άτομο γενικά το έκανα σε πολύ μεγάλο βαθμό). Ή έστω να το κάνω πολύ, πολύ λιγότερο. Όσο γίνεται, και αυτό να αρκεί. Από την άλλη όταν το κάνω, κατευθείαν να το ΄πιάνω’ και να το παρατηρώ σαν να είναι κάτι περαστικό, χωρίς να το μεγαλοποιώ. Γιατί είναι περαστικό και αυτό το γνώριζα από πάντα. Αλλά δεν αρκεί να γνωρίζεις, χρειάζεται και ένας τρόπος -και υπάρχουν διάφοροι. Με την πρακτική ‘βυθίζομαι’σε έναν τρόπο να μου δίνω χώρο και χρόνο. Να αναπνέω μέσα από τις δυσκολίες και να παραμένω στην ουσία. Να μην έχει σημασία πόσες διαφορετικές εκδοχές του εαυτού μου θα μπορούσα να είμαι, παρά μόνο το «να είμαι» και να κάνω γενικά το καλύτερο που μπορώ.

Τα οφέλη μιας πρακτικής όπως είναι η γιόγκα δεν είναι κάτι το αφηρημένο ή ένα θεωρητικό κατασκεύασμα. Είναι κάτι πολύ αληθινό που μπορεί μονάχα να βιωθεί μέσα στη στιγμή, στην ένωση με ό,τι υπάρχει τώρα. Η μαγεία και η αλχημεία των ανθρωπίνων σχέσεων και της σχέσης μας με τον κόσμο βρίσκεται ακριβώς σε αυτο: στην «ένωση» . Nαι στη yoga λοιπόν, γιατί είναι ένας τρόπος-επιστήμη να γίνει αυτή η ένωση βίωμα και μια αρχή για έναν διαφορετικό τρόπο θέασης του εαυτού μας, του άλλου, του κόσμου.

Photo by Jared Rice on Unsplash

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *