Η ερώτηση και η απάντηση

‘Δεν είναι πάντα η απάντηση που μας διαφωτίζει, αλλά η ερώτηση.’, Ευγ. Ιονέσκο

Αυτό το δεύτερο με δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο. Δεν είναι ότι δεν καταλάβαινα τι έλεγε, αλλά ούτε αυτό, ούτε οι ερμηνείες που έδινα με ικανοποιούσαν.

Η αλήθεια είναι ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια είχα ψάξει για πάρα πολλές απαντήσεις και είχα σταθεί πολύ περισσότερο σε αυτό, παρά στο τι είδους ερωτήσεις έκανα. Επομένως μου ήταν ήδη δύσκολο, ή μάλλον ‘ξένο’, το να επικεντρωθώ περισσότερο σε μια ερώτηση παρά στην απάντηση σε αυτήν.

Διότι, τελικώς, πολλές φορές η απάντηση δεν χρειάζεται. Άλλες φορές πάλι, οι απαντήσεις στην ίδια ερώτηση μπορεί να είναι τόσες πολλές, που το ποια είναι η ‘σωστή’ απάντηση και τι θα πει ‘σωστή’, είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό. Τόσο, που να μην έχει νόημα να χαθείς μέσα σε όλο αυτό, αλλά να έχει νόημα να σταθείς παραπάνω στην ίδια την ερώτηση.

Και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τις ερωτήσεις εκείνες που δημιουργούν μέσα μας μια ανάγκη πιο μεγάλη από αυτήν του να έχουμε μια απάντηση στα χέρια μας.

Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι τι είδους ερωτήσεις κάνω, μέσα μου, στον εαυτό μου. Επιμένω μήπως στο ‘γιατί’ αμελώντας το ‘πώς’; Άρχισα να τις παρατηρώ στη σιωπή, χωρίς να ψάχνω κάποια απάντηση, απλά να παρατηρώ πώς απευθύνομαι σε εμένα όταν θέλω να μάθω κάτι, και τι είναι αυτό που μου ζητάω να μάθω.

Στις δύσκολες στιγμές μου, άρχισα να μου κάνω ερωτήσεις. Άρχισα να χρησιμοποιώ τις ερωτήσεις και την παρατήρησή τους σαν ένα τρόπο να ξεφύγω από τη μηχανική μουρμούρα του μυαλού μου. Άλλωστε είναι ωραίες οι ερωτήσεις, ακόμη και χωρίς συγκεκριμένη απάντηση: είναι αναζήτηση, περιέργεια, έρευνα, εξέλιξη, άνοιγμα…

Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερο απελευθερωνόμουν από αυτήν την εσωτερική πίεση που ασκούμε καμιά φορά στον εαυτό μας για να βρει απαντήσεις ή να τα ξέρει όλα, όταν το θέλουμε και όπως το θέλουμε. Συνειδητοποίησα ότι μερικές φορές είναι η ερώτηση αυτή που διαφωτίζει και όχι η απάντηση, επειδή όταν αφήνεσαι σε αυτήν, η απάντηση αναδύεται και σου φανερώνεται από μόνη της.

Και με αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος με τα ‘μαγικά’ χαρτάκια του 2017, έτοιμη για την επόμενη αποστολή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *