Η πρωτοβουλία στην καθημερινότητα μέσα από 6 πρακτικές

Πρωτοβουλία σημαίνει να είσαι ενεργός και αυτόνομος, να μπορείς να στηρίζεσαι στα πόδια σου και να στηρίζονται και οι άλλοι σε εσένα. Καλά όλα αυτά, αλλά πρακτικά πώς μπορεί να εξασκηθεί κάποιος στην ανάληψη πρωτοβουλιών; Με αφορμή το θέμα της εβδομάδας, σκέφτηκα τρόπους που με έχουν βοηθήσει να αποκτήσω έναν πιο ενεργό ρόλο σε διάφορους τομείς της ζωής μου, είναι οι εξής και ελπίζω να σου φανούν με κάποιο τρόπο χρήσιμοι:

1. Εξάσκησε με κάθε ευκαιρία την ικανότητά σου να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα. Την επόμενη φορά που θα σου τύχει κάτι απρόοπτο ή θα βρεθείς αντιμέτωπος με κάποιο εμπόδιο, παρατήρησε την πρωταρχική σου αντίδραση σε αυτό. Προσπάθησε να σκεφτείς διαφορετικούς, νέους τρόπους να επιλύσεις το θέμα, ακόμη και αν σου είναι γνώριμο και γνωρίζεις καλά τι να κάνεις. Πολλές φορές βοηθά το να σκέφτεσαι τι θα έκανες σε μια κατάσταση πριν ακόμη την αντιμετωπίσεις και ενώ είσαι ψύχραιμος, επειδή απλά δεν σε αφορά (στην παρούσα φάση έστω). Κάτι που μας φέρνει στο νούμερο 2:

2. Αξιοποίησε τις εμπειρίες σου και τις γνώσεις σου συνειδητά ώστε να προλαμβάνεις καταστάσεις. Υπάρχουν απλά πράγματα τα οποία ενώ ξέρουμε ότι είναι καλό να τα έχουμε σε μια σειρά, τα αναβάλλουμε συνεχώς. Για παράδειγμα όλοι ξέρουμε ότι είναι μια καλή ιδέα να έχεις ένα μικρό φαρμακείο με πολύ βασικά πράγματα στο αμάξι, αλλά πόσοι από εμάς το εφαρμόζουμε; Μπορεί βέβαια να είναι και κάτι πολύ πιο απλό για το οποίο προτιμάμε να βρίσκουμε μια δικαιολογία ή απλώς το αμελούμε: η προετοιμασία ενός γεύματος από την προηγούμενη μέρα, το να αφιερώνουμε 5′ από το συνεχές ωράριο δουλειάς ώστε να κάνουμε κάποιες διατάσεις ή να πάρουμε μερικές ανάσες κλπ. Με λίγα λόγια, για κάποιες καταστάσεις να προτιμάς να είσαι ένα βήμα πιο μπροστά. Σκέψου ότι με κάποιες πρωτοβουλίες δεν δρας απλώς, αλλά προλαμβάνεις.

3. Ανάλαβε πράγματα που δεν έχεις αναλάβει ποτέ ξανά και που έχουν μικρή διάρκεια, ώστε να μην επιβαρύνουν το υπόλοιπο πρόγραμμά σου. Για παράδειγμα, αν έχεις την ευκαιρία, ανάλαβε ή έστω βοήθα στη διοργάνωση μιας σχολικής γιορτής, ενός πάρτυ, ενός meeting, οτιδήποτε. Μπορεί να σου φαίνεται σαν αγγαρεία, αλλά στην πραγματικότητα, αν η πρόθεσή σου είναι αυτό που λέει και ο τίτλος, θα μάθεις πολύ σημαντικά πράγματα για τον εαυτό σου και τους άλλους μέσα από την όλη διαδικασία, τη συνεργασία και τη συμμετοχή.

4. Ξεκουράσου. Ναι, αμέ, ξεκουράσου γιατί απλά η ξεκούραση βοηθά σε όλα! Ξεθολώνει το μυαλό, ανανεώνει, δίνει όρεξη και δύναμη. Δεν είμαστε ρομπότ, άρα ούτε θα έπρεπε να μας φερόμαστε σαν να είμαστε. Για να είσαι δραστήριος και ενεργός και όλα αυτά τα ωραία, πρέπει να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο σε εσένα.

5. Αναγνώριζε και τις αδυναμίες σου και τα δυνατά σου σημεία και όχι μόνο το ένα από τα δύο. Μόλις το κάνεις αυτό, προχώρα στο να κάνεις πράγματα που ‘φοβάσαι’ ή που τέλος πάντων αποτελούν μια πρόκληση για τα αδύναμα σημεία σου.

6. Προσπάθησε να μην αναλύεις σε εξουθενωτικό σημείο το οτιδήποτε πριν πάρεις κάποια απόφαση. Πάρε την και ανάλαβε όλη την ευθύνη που φέρει με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος. Από το να παραμείνεις άβουλος ρίχνοντας το μπαλάκι αλλού ή να γίνεσαι υπεραναλυτικός/ή γυροφέρνοντας τις επιλογές σου ξανά και ξανά, σίγουρα είναι προτιμότερο να πάρεις μια απόφαση και να την υπερασπιστείς. Ακόμη και να αποτύχεις τελείως, παίρνοντας αυτό το ρίσκο, θα πάρεις κάποια πολύτιμα μαθήματα.

 

Photo by Kyle Glenn on Unsplash

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *