Καλό μήνα!

Δέκα φραουλοακτίνες και δύο νόστιμοι ήλιοι πασαλειμμένοι με φυστικοβούτυρο και με σημάδια από βροχή μετεωριτών με γεύση παπαρουνόσπορο υποδέχονται τον Απρίλη. Υπάρχει και ένα ψέμα σε αυτή τη φωτό η αλήθεια είναι (πέρα από την ευφάνταστη περιγραφή).

Και αυτό είναι πως αυτό που βλέπεις δεν είναι το σημερινό μου πρωινό, αλλά ένα από τα πρόσφατα που είχα σκοπό να ποστάρω αλλά φαίνεται σήμερα ήταν η μέρα του. Ίσως για να εξυπηρετήσει αυτό όλο το “πρωταπριλιάτικο”. Άλλωστε μου αρέσει να σκέφτομαι ότι “τα παλιά” μας εξυπηρετούν για να ξεκινήσουμε κάτι νέο. Το ένα εμπεριέχεται στο άλλο και κάπως έτσι υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη. Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι απορριπτικά το παλιό. Ή σαν κάτι που βαραίνει ή με κάποιο τρόπο αλλοιώνει ό,τι πιστεύω πως υπάρχει τώρα.

Ακόμη και αν καμιά φορά κάτι από τα παλιά μας φαίνεται σαν ψέμα ότι υπήρξε, κάποτε ήταν η αλήθεια μας. Και με κάποιο τρόπο, έθρεψε και αυτό την πορεία μας και συνέβαλε στο να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα. Και το παλιό και το νέο και όλα όσα θα είναι, συμπυκνώνονται σε μια αγκαλιά και μια αποδοχή του τώρα. Και συμπύκνωση θα πει μετατροπή, υπό συνθήκες κάτι μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Το τώρα είναι μόνιμα σε μια τέτοια διαδικασία αλλαγής φάσης, ροής, χώνεψης όλων όσων υπήρξαν και υπάρχουν. Και το “ψέμα” καμιά φορά μπορεί να λειτουργήσει για να μας επανασυνδέσει με αυτή τη ροή.

Γιατί μην ξεχνάμε πως υπάρχει και αυτό το ‘ψέμα’: αυτό που εξυπηρετεί στην ουσία την αποκάλυψη μιας αλήθειας. Αυτό που λέγεται στις ιστορίες και τα παραμύθια. Το “ψέμα” του φαντασιακού που δημιουργεί το απαραίτητο νοητικό άλμα για να συλλάβουμε κάτι άλλο, κάτι νέο. Ακόμη και το ψέμα, όπως όλα, έχει και μια άλλη πλευρά. Και ο τρόπος που κάτι αναδεικνύεται μέσα από όλες του τις οπτικές και από άλλα επίπεδα κατανόησης και ποτέ μονομερώς, αυτό εγώ το λέω αλήθεια.

#γλώσσαροδάνι το ρ. ψεύδομαι προέρχεται από την Ινδοευρωπαϊκή ρίζα ρήματος με τη σημασία του “φυσώ, σφυρίζω”. Η σημασία του ‘ψεύδομαι’ δηλώνει ήχους όπως το σφύριγμα του ανέμου ή ψιθυρισμάτων χωρίς νόημα και με πρόθεση εξαπάτησης και στρέβλωσης της αλήθειας. ‘Ψεύδομαι’ είναι λοιπόν η χρήση της πνοής για την άρθρωση απατηλού λόγου ή λόγου χωρίς νόημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *