Λίγα λόγια για κάποιες συνήθειές μου και τις συνήθειες γενικότερα

Πριν από περίπου έξι χρόνια, μετά από έξι χρόνια καπνίστρια, αποφάσισα συνειδητά να κόψω το κάπνισμα. Στην περίπτωσή μου δεν έγινε σταδιακά, αν και ήταν κάτι που το επεξεργαζόμουν μέσα μου πολύ καιρό (στην πραγματικότητα ποτέ δεν ένιωθα καλά με το γεγονός ότι κάπνιζα) και μια μέρα, κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι μου, αποφάσισα απλά ότι θα είναι το τελευταίο, το έσβησα, και αυτό ήταν.

Λίγο καιρό μετά ήρθα αντιμέτωπη με κάτι θέματα υγείας. Αν και είχα ανέκαθεν μια πολύ καλή διατροφή, αυτά τα θέματα ήταν η αφορμή για αλλαγές. Επομένως μείωσα τη ζάχαρη αισθητά, όπως και τα προϊόντα μη ολικής άλεσης, ενώ καταναλώνω γαλακτοκομικά (τυριά) σε μικρή ποσότητα και σπάνια, κυρίως προτιμόντας αυτά με βάση το κατσικίσιο γάλa. Ξεκίνησα συστηματικά την άσκηση, και από τότε έως και τώρα υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, χωρίς  όμως να εξαντλώ ποτέ τον εαυτό μου.

Αυτά ήταν κάποια από τα πράγματα που άλλαξα η ίδια γιατί ταίριαζαν στις δικές μου ανάγκες και επιλογές, στον δικό μου οργανισμό, και σε καμιά περίπτωση δεν λέω ότι οποιοσδήποτε θα πρέπει να κάνει ίδιες ή παρόμοιες αλλαγές, παρόλο που φυσικά και αρκετές από αυτές θα τις πρότεινα.

Με αφορμή τα παραπάνω λοιπόν, κάποια πράγματα γύρω από τις συνήθειες:

  1. Η συνήθεια δεν αποκτάται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά ούτε και πιστεύω ότι κόβεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ακόμη και αν το κάπνισμα το έκοψα φαινομενικά ‘μαχαίρι’, είναι κάτι που το δούλευα πάρα πολύ νοητικά. Και όπως έχω ξαναπεί και σε άλλα posts, δίνω μεγάλη αξία στο πώς οραματίζεται κανείς τον εαυτό του/της. Είναι μια υποσυνείδητη προετοιμασία για ό,τι και να θες να πετύχεις και όταν ωριμάζουν οι συνθήκες και έρχεται η κατάλληλη στιγμή, γίνεται πραγματικότητα.
  1. Η συνήθεια θέλει συνειδητή εξάσκηση και η εξάσκηση είναι επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάζεις την πρόθεσή σου για να επέλθει η αλλαγή, να έχεις κίνητρο και να δρας οργανωμένα. Αμφιβάλλω αν οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται με το ζόρι. Αν ναι, δεν έχει διάρκεια και πραγματική επίδραση. Όσα αλλαξα, ήταν ξεκάθαρη, συνειδητή επιλογή μου. Δεν παιδεύτηκα γι’ αυτό, ούτε τώρα παιδεύομαι, είμαι ευτυχισμένη με τις επιλογές μου και νιώθω πλήρης. Ή μάλλον, ευδαιμονία, χιχι! Δεν μου λείπει τίποτε από όσα έκοψα, παρόλο που παλιότερα ήμουν π.χ. αρκετά γλυκαντζού. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα εγώ να κόψω γλυκό, ή να ξεκινήσω το τρέξιμο και πολλά άλλα. Αν λοιπόν είσαι από αυτούς που λένε «Εγώ ποτέ», αλλά παρ’ όλα αυτά θέλεις να αλλάξεις κάποια πράγματα, να ξέρεις ότι γίνεται, μια χαρά γίνεται.
  1. Πώς γίνεται όμως; Το πώς γίνεται θα το βρεις εσύ για σένα και κανείς άλλος για σένα. Μπορεί να πάρεις ερεθίσματα, ιδέες, έμπνευση και ένα παραπάνω κίνητρο, υπάρχουν τρόποι, αλλά είσαι εσύ που θα πρέπει να βρεις πώς θα τα κάνεις όλα αυτά δικά σου και να αναλάβεις την ευθύνη να το καταφέρεις. Θέλει θέληση; Φυσικά. Και αποφασιστικότητα και αυτοπειθαρχία και συνειδητές επιλογές. Το πώς θα ‘οξύνεις΄ μέσα σου όλες αυτές τις ποιότητες και θα τους δώσεις κατεύθυνση ώστε να πετύχεις τους στόχους σου είναι κάτι δικό σου, γιατί απλά ο καθένας μας είναι μοναδικός και ό,τι λειτουργεί σε μένα δεν σημαίνει ότι λειτουργεί και σε σένα. Μην ψάχνεις λοιπόν για μαγικές συνταγές, δίαιτες, φόρμουλες ή οτιδήποτε. Αντ’ αυτού, ψάξε βαθύτερα εσένα μέσα από κάθε ‘συνταγή’ που βλέπεις εκεί έξω. Αυτός είναι ο τρόπος.
  1. Να θυμάσαι ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένεις να συμβεί κάτι για να βρεις κάποιο κίνητρο. Σε εμένα έτυχε και ήταν κάποια θέματα υγείας που μου έδωσαν μια παραπάνω ώθηση. Έχεις κάθε ώρα και κάθε λεπτό, τώρα, την επιλογή να έρθεις πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
  1. «Να δρας οργανωμένα» ειπώθηκε παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταφέρεις κάποια πράγματα μόνος/η σου. Άλλος μπορεί, εσύ μπορεί όχι, και αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ίσως χρειαστείς βοήθεια. Ζήτα την. Ίσως χρειαστεί να κάνεις πολλές αλλαγές στο περιβάλλον σου. Να απομακρυνθείς από ανθρώπους, να αλλάξεις χώρο και καταστάσεις. Κάντο, μη το φοβηθείς. Φαντάσου πώς θες να δεις τον εαυτό σου και οργάνωσε τη ζωή σου έτσι, ώστε να ενθαρρύνεις τις αλλαγές που θέλεις να πετύχεις. Κάνε όλες τις απαραίτητες εκείνες αλλαγές: ξεφορτώσου πράγματα και αντικείμενα που τα κρατάς και δεν τα χρειάζεσαι, βγάλε από τη ζωή σου τοξικές σχέσεις και συναναστροφές, πάρε ρίσκα, πέτα τα αχρείαστα και κράτα μόνο τα ωφέλιμα.

Εντάξει, δεν ήταν ακριβώς και ‘λίγα’ τα λόγια, αλλά ελπίζω να σου φάνηκαν χρήσιμα 🙂

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *