Μια εβδομάδα BIG BANG!

Ο Ιανουάριος έκλεισε με μια ξεχωριστή εμπειρία, που με πλούτισε σαν εκπαιδευτικό αλλά και σαν άνθρωπο. Για να σας βάλω στο νόημα λοιπόν, την εβδομάδα που πέρασε παρακολούθησα το πρώτο “Big Bang Academy”, ένα σεμινάριο που οργανώθηκε από την εξαιρετική ομάδα του Big Bang Education που αποτελείται από την Βέτα Γεωργιάδου, τον Άγγελο Πατσιά και τον Γιάννη Σωτηράκο. Ίσως να τους γνωρίζετε από το ‘Σχολείο της Φύσης’, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και επιτελεί κατά τη γνώμη μου ένα φοβερά αξιόλογο και καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και πραγματικά αξίζει να πατήσετε αυτό το ‘κλικ’ :  https://www.bigbangedu.org/ .

Το Big Bang Academy ήταν ένα κάλεσμα προς εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, για να βιώσουν στην πράξη πώς  μπορούμε να ξανασκεφτούμε την εκπαίδευση. Δεν θα μπορούσα να περιγράψω με λόγια όλα όσα αποκομίσαμε όσοι συμμετείχαμε σε αυτό, καθώς νιώθω ότι ήταν ένα τόσο ξεχωριστό βίωμα, που εκφράζεται μόνο μέσα από αυτό που πρεσβεύει και το ίδιο το Big Bang Education: είμαι. Όχι κάνω, όχι έχω, είμαι. Όλοι λοιπόν όταν ξεκίνησε αυτό το σεμινάριο ήμασταν κάποιοι, αλλά όταν ολοκληρώθηκε, ήμασταν και κάτι παραπάνω. Ναι, αποκτήσαμε γνώσεις, υλικό, σημειώσεις κλπ. αλλά πάνω απ΄ όλα χτίστηκε κάτι μέσα στο ΕΙΜΑΙ του καθενός.

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα συναναστράφηκα με ανθρώπους που ήμασταν παρόντες στο ΕΔΩ και το ΤΩΡΑ της κάθε στιγμής. Παίξαμε, γελάσαμε, μάθαμε, χορέψαμε, κάναμε διαλογισμό, σχηματίσαμε έναν μεγάλο κύκλο και ενώσαμε τα χέρια, αγκαλιαστήκαμε, κλάψαμε από συγκίνηση, ενωθήκαμε ψυχικά και πνευματικά, ανθρώπινα. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να διαλέξω τα λόγια μου για όλα αυτά; Με ποιο τρόπο περιγράφεις αυτό που ΕΙΝΑΙ: Άνθρωποι, συναισθήματα, εικόνες, ήχοι, λέξεις, πράξεις, δημιουργία, αγάπη. Όλα όσα βρίσκονται στην καρδιά της εκπαίδευσης. Η αληθινή εκπαίδευση άλλωστε δεν είναι τα ψηφίσματα, οι νόμοι, η ύλη κλπ. Η αληθινή εκπαίδευση είναι δημιουργία, φύση, αγάπη, φως, πλάθεται κάθε ώρα και στιγμή, γεννιέται, γίνεται, ΕΙΝΑΙ, όπως ΕΙΜΑΙ εγώ και εσύ.

Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνει κανείς αυτό όταν διαβάζει αυτό το κείμενο, κάποιος ίσως που δεν συμμετείχε σε όλο αυτό, αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα επιτεύχθηκε σε συλλογικό επίπεδο κάτι πολύ ουσιαστικό. Ένιωσα να αγγίξαμε όλοι μαζί κάτι από αυτό που υφαίνει τον άυλο και αόρατο κόσμο γύρω μας και ενώνει όλους τους ανθρώπους, που είναι τόσο κοντά μας, μέσα μας, αλλά ξεγλιστρά τόσο εύκολα από την προσοχής μας. Είναι ενέργεια αντί για ύλη, σιωπή και δύναμη αντί για θόρυβος και φόβος, δημιουργία αντί για κατανάλωση, ‘ανοιχτότητα’ και φως και αγάπη. Όλα αυτά είναι μηνύματα του Big Bang Education.

Είναι ακόμη νωρίς για μένα να αφομοιώσω όλο αυτό που συνέβη μέσα σε αυτή τη βδομάδα, ωστόσο θα ήθελα κλείνοντας να σταθώ σε δύο πράγματα που υπήρξαν καταλυτικά για το πώς το βίωσα εγώ σαν εμπειρία: στο γεγονός ότι μιλήσαμε για αυτογνωσία και το για το ‘είμαι’, κάτι που ήρθε και ‘συνάντησε’ μέσα μου τις πιο βαθιές μου ανάγκες, τους ‘πυλώνες’ της ζωής μου. Ακόμη για το γεγονός ότι η εκπαίδευση περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, παιδιά, αλλά και γονείς, κάτι που αποτελεί βαθιά μου πίστη και ‘λαχτάρα’ να το βλέπω να αναγνωρίζεται και να συμβαίνει. Για το τέλος θα ήθελα να σας αφήσω με ένα παραμύθι, που δεν το είχα ξανακούσει ποτέ μου αλλά είχα την τύχη και την χαρά να το ακούσω εκεί και άγγιξε τη ψυχή μου τόσο βαθιά, ελπίζω να αγγίξει και τη δική σας το ίδιο:

Στη μήτρα μιας μητέρας βρίσκονται δύο μωρά. Το ένα ρωτά το άλλο: «Πιστεύεις στη ζωή μετά τον τοκετό;» κι εκείνο απάντησε, «Γιατί ρωτάς; Φυσικά. Κάτι θα υπάρχει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε, για αυτό τι θα ακολουθήσει αργότερα.»
«Ανοησίες», είπε το πρώτο. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον τοκετό. Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή»;
Το δεύτερο είπε, «Δεν ξέρω, αλλά θα υπάρχει περισσότερο φως από ό, τι εδώ. Ίσως να περπατάμε με τα πόδια μας και να τρώμε με το στόμα. Ίσως να έχουμε περισσότερες αισθήσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».
Το πρώτο απάντησε: «Αυτό είναι παράλογο! Το περπάτημα είναι αδύνατο. Και να τρώμε με το στόμα; Γελοίο! Ο ομφάλιος λώρος μας δίνει την τροφή και όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά ο ομφάλιος λώρος είναι πολύ κοντός. Οπότε, η ζωή μετά τον τοκετό, λογικά, αποκλείεται».
Το δεύτερο όμως επέμενε, «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι και ίσως είναι διαφορετικό από ό,τι είναι εδώ. Ίσως να μη μας χρειάζεται αυτό το φυσικό ‘καλώδιο’ πια».
Και το πρώτο απάντησε, «Ανοησίες. Και επιπλέον, αν υπάρχει ζωή, τότε γιατί ποτέ κανείς δεν έχει γυρίσει πίσω από εκεί; Ο τοκετός είναι το τέλος της ζωής, και μετά από τον τοκετό & δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο σκοτάδι, σιωπή και λήθη. Δεν οδηγεί πουθενά».
«Λοιπόν, δεν ξέρω», λέει το δεύτερο, «αλλά σίγουρα θα συναντήσουμε τη μητέρα και αυτή θα μας φροντίσει».
Τότε το πρώτο μωρό απάντησε, «Μητέρα; Πιστεύεις στη μητέρα; Αυτό είναι γελοίο. Αν η μητέρα υπάρχει, τότε πού είναι τώρα»;
Το δεύτερο είπε: «Είναι παντού γύρω μας. Είμαστε περικυκλωμένοι από αυτήν. Είμαστε μέρος της. Είναι μέσα της που ζούμε. Χωρίς αυτήν, αυτός ο κόσμος δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει».
Τότε είπε το πρώτο, «Λοιπόν, εγώ δεν την βλέπω, έτσι είναι λογικό ότι δεν υπάρχει».
Και τότε το δεύτερο μωρό απάντησε, «Μερικές φορές, όταν κάνεις ησυχία και επικεντρωθείς και ακούσεις πραγματικά, μπορείς να αντιληφθείς την παρουσία της, και μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη της φωνή, να σε καλεί από πάνω».
~ Του Ούγγρου συγγραφέα  Űtmutató a Léleknek.

 

 

2 Comments

 1. Georgia 31 Ιανουαρίου, 2017 at 4:20 μμ

  Τι όμορφη εμπειρία!!! Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιο βαθύ. Είμαι σίγουρη ότι πήρες πολλά από αυτή την εμπειρία και θα συνεχίσεις να την αναπτύσσεις. Η εκπαίδευση σίγουρα δεν χρειάζεται να μπει σε κουτάκια για να καλείται εκπαίδευση. Δουλεύοντας με παιδιά και αγαπώντας πολύ αυτό που κάνω, πιστεύω ακράδαντα ότι η “μαγεία” είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και υπάρχει παντού. Ακολούθα τα σημάδια, άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, παίξε, γέλασε, μάθε, μη φοβάσαι να βγεις εκτός των ορίων σου…

  Reply
  1. Pola 1 Φεβρουαρίου, 2017 at 12:58 μμ

   “Ακολούθα τα σημάδια, άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, παίξε, γέλασε, μάθε, μη φοβάσαι να βγεις εκτός των ορίων σου…” σωστά Γεωργία! όλοι μας παιχνίδι θέλουμε χαχα…και όπως πολύ όμορφα σχολίασε η Βέτα στο facebook την ανάρτηση αυτή, σύνδεση με την πηγή μας!

   Reply

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *