Μικρά, καθημερινά για σεβασμό στο περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιώ όλο και παραπάνω τον βαθμό στον οποίο μικρές (και μεγάλες) καθημερινές μας (και μη) συνήθειες μπορεί να επηρεάζουν εμάς τους ίδιους, τους άλλους, τη φύση και γενικότερα να μην συμβάλλουν σε έναν πιο απλό, ‘καθαρό’ και βιώσιμο τρόπο ζωής. Και πολλές φορές τρομάζω. Πολύ.

Κυρίως όμως προσπαθώ να καλλιεργώ έναν τρόπο ζωής που να δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον και άρα σε μένα και στους άλλους-στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι όλα πάνε μαζί άλλωστε. Εδώ λοιπόν είναι κάποια μικρά, καθημερινά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε (αυτά και άλλα τόσα). Και τα μικρά πράγματα έχουν σημασία.

  1. Αποφυγή χρήσης πλαστικής σακούλας

Συνήθως υπάρχει πάντα διαθέσιμη μία ή και παραπάνω πάνινες τσάντες στην τσάντα μου και στο αμάξι, ώστε αν χρειαστεί να πάω για ψώνια να μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές αντί πλαστικής σακούλας. Εκτός από τις πάνινες, επαναχρησιμοποιώ και πλαστικές σακούλες που έχω από προηγούμενες αγορές ή βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο. Είναι κάτι πραγματικά πολύ εύκολο και απλό, που όμως αν το έκανε ο καθένας από εμάς, κάνει τη διαφορά.

2. Αποφυγή χρήσης πλαστικών μιας χρήσης ή πλαστικών που αντικαθίστανται από προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ οδοντόβουρτσα από bamboo αντί της κλασικής, οικολογικό παγούρι, στο σπίτι δεν χρησιμοποιώ καλαμάκια ή πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και παρόμοια προϊόντα και γενικά αποφεύγω όσο μπορώ οτιδήποτε μπορεί να είναι από πλαστικό ή να μπαίνει σε πλαστική συσκευασία και μπορώ να έχω εναλλακτική γι’αυτό (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει πραγματικά ένας εναλλακτικός τρόπος).

Κάποιες φορές είναι πραγματικά αδύνατον να αποφύγεις τη χρήση πλαστικού, πράγμα λογικό, μιας και ζούμε σε έναν κόσμο όπου το πλαστικό κυριαρχεί παντού. Αυτό φυσικά πάει και στα ρούχα, που είναι ένα ολόκληρο άλλο κεφάλαιο.

Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι όλα τα πλαστικά είναι μιας χρήσης και καλό είναι να μην αποθηκεύονται σε αυτά τρόφιμα ή υγρά (π.χ. το νερό που βάζουμε στο ψυγείο). Ακόμη και την μεμβράνη που τυλίγουμε τα τρόφιμα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με κερομάντηλα. Τα κερομάντηλα είναι περιτύλιγμα από κερί μέλισσας, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και με σωστή χρήση να διατηρηθεί για ένα χρόνο οπότε γίνεται εξοικονόμηση τόσο πλαστικού όσο και χρημάτων.

Όσο για πλαστικά που αγοράζουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να έχουν την ένδειξη «CE», που είναι ένδειξη έγκρισης μη επικινδύνου προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Ανακύκλωση

Ανακύκλωση με σωστό τρόπο σε πλαστικό, μπαταρίες, ηλεκτρονικά είδη, φάρμακα, σε οτιδήποτε ανακυκλώνεται με λίγα λόγια. Αγαπημένο μου ποστ σχετικά με την ‘σωστή’ ανακύκλωση, χρήσιμες πληροφορίες και έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής γενικότερα είναι αυτό από την Έλλη του Precious Quests.

4. Οικονομία στο νερό

Κλείσε την βρύση. Κλείσε την βρύση ενώ πλένεις τα δόντια, ενώ πλένεις τα πιάτα και δεν είναι ώρα να τα ξεπλύνεις και γενικά σε οποιαδήποτε στιγμή απλά δεν χρησιμοποιείς το νερό. Η ρύθμιση της ροής σε τόση όσο χρειάζεται, είναι επίσης κάτι σημαντικό.

5. Χαρτί

Πέρα από την ανακύκλωση, το χαρτί που ‘δεν χρειάζεσαι’ μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως πρόχειρο ή ακόμη και για να φτιάξει κανείς το δικό του ‘νέο’ χαρτί (υπάρχουν πολλά διαθέσιμα DIY σχετικά βιντεάκια στο you tube ή σχετικοί σύνδεσμοι σαν αυτόν γενικότερα στο ίντερνετ)

6. Η παραλία δεν είναι τασάκι (και ο δρόμος κλπ.)

Ακόμη και δικό σου τασάκι να μην έχεις, από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορείς να το κουβαλήσεις μαζί σου οπουδήποτε, ένα βρεγμένο χαρτομάντηλο αρκεί για να τυλίξεις σε αυτό το τσιγάρο σου και στη συνέχεια να το πετἀξεις σε κάδο απορριμάτων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οτιδήποτε άλλο που θα καταλήξει να βλάψει το περιβάλλον αισθητικά, πρακτικά και από κάθε άποψη. Οπότε αν είσαι καπνιστής/στρια, το νου σου για το που καταλήγει το τσιγάρο σου.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα βασικά που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς. Αν έχεις να μοιραστείς κάτι δικό σου, μπορείς να το αφήσεις στα σχόλια. Οτιδήποτε και να κάνει ο καθένας από εμάς, το καλύτερο που μπορεί, έχει σημασία και μετράει. Άλλωστε όσον αφορά το περιβάλλον, περιθώρια δεν υπάρχουν και χρειάζεται δράση και συνείδηση.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *