Οι δοκιμασίες και ο ιστός της αράχνης!

Με αυτή τη δραστηριότητα καταφέραμε και να μάθουμε πράγματα και να τα συζητήσουμε, αλλά και να διασκεδάσουμε πολύ! Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες (για τις μεγαλύτερες με ορισμένες προσαρμογές μεν, αλλά μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι είναι για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας!). Ας περάσουμε στα υλικά και στο πώς οργανώνεται η δραστηριότητα αυτή.

Υλικά:

Θα χρειαστείς

 • ένα χαρτί ή χαρτόνι μεγάλων διαστάσεων
 • ένα μαύρο μαρκαδόρο για να σχεδιάσεις τον ιστό
 • κόκκινο και μπλε μαρκαδόρο για να σημειώσεις αριθμούς πάνω στον ιστό
 • εκτυπωμένες εικόνες που θα βρεις στο google με κόκκινες και μαύρες αράχνες (σύντομα ελπίζω θα προσαρμόσω την ιστοσελίδα ώστε να έχεις εκτυπώσιμο υλικό)
 • κολλητική ταινία ή σελοτέιπ για να τοποθετήσεις πίσω από τις εικόνες έτσι ώστε να ‘κολλάει’ και από τις δύο πλευρές. Ο σκοπός είναι να μπορούν να κολλήσουν τις αράχνες πάνω στον ιστό.
 • Δύο χαρτιά/καρτέλες όπου θα καταγράψεις τις δοκιμασίες

Οδηγίες:

 

 • Σχεδιάζεις στο χαρτί τον ιστό και καταγράφεις τις δοκιμασίες στις καρτέλες, αριθμημένες (από το 1-9 π.χ.). Οι δοκιμασίες μπορεί να είναι εμπνευσμένες από κάποιο μάθημα, να είναι συνδυαστικές ή γενικών γνώσεων κλπ. Δεν είναι ανάγκη και οι δύο καρτέλες να έχουν τις ίδιες δοκιμασίες, αρκεί να είναι στο ίδιο επίπεδο ‘δυσκολίας’.
 • Σημειώνεις τυχαία και ανακατεμένους πάνω στον ιστό τους αριθμούς που αντιστοιχούν στον αριθμό των δοκιμασιών δύο φορές, μια για την κάθε καρτέλα: για την ομάδα με τις κόκκινες αράχνες, σημειώνεις τους αριθμούς με κόκκινο χρώμα, ενώ για την ομάδα με τις μπλε/μαύρες αράχνες, τους σημειώνεις με το μπλε χρώμα.
 • Κόβεις τις εικόνες με τις αράχνες και κολλάς από πίσω τους την ταινία ή το σελοτέιπ, ώστε να κολλάει και από την εξωτερική του πλευρά.
 • Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες (προτείνεται αυτό να γίνει με κλήρωση): η μια ομάδα θα έχει τις κόκκινες αράχνες και η άλλη τις μαύρες ή μπλε.
 • Η κάθε ομάδα παίρνει από μία καρτέλα με τις δοκιμασίες. Σκοπός είναι να ‘λύσουν΄ τις δοκιμασίες και για κάθε δοκιμασία που απαντάνε, να κολλάνε μια από τις αράχνες τους στον ιστό, όχι οπουδήποτε, αλλά πάνω στον αριθμό που αντιστοιχεί στην δοκιμασία που μόλις λύσανε.
 • Μόλις δοθεί το σύνθημα, οι ομάδες ξεκινούν τςι δοκιμασίες. Η ομάδα που θα καταφέρει να κολλήσει πρώτη όλα της τα αραχνάκια στη σωστή θέση, αλλά και να έχει απαντήσει σωστά στις δοκιμασίες, είναι η νικήτρια ομάδα. Ένας τρόπος να βγει το αποτέλεσμα, είναι να γίνει στο τέλος μέτρηση με πόντους: για κάθε σωστή ‘λύση’, η ομάδα παίρνει δύο πόντους (αν είναι ένα μέρος της λύσης σωστό παίρνει έναν πόντο) και έναν επιπλέον αν τοποθέτησε το αραχνάκι της στη σωστή του θέση.

Βέβαια είναι μια καλή ιδέα να συζητηθεί εξαρχής και ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης: η κάθε ομάδα στο τέλος θα αξιολογήσει τον τρόπο που συνεργάστηκαν μεταξύ τους, θα πάρει ίσως κάποιους επιπλέον πόντους αν πετύχε μια καλή και ομαλή συνεργασία χωρίς εντάσεις που να εμποδίζουν τη ροή του παιχνιδιού κλπ. Στο τέλος μπορεί να γίνει ένας κύκλος και μια συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα, ώστε να προετοιμαζόμαστε καλύτερα και για άλλα ομαδικά παιχνίδια, αλλά και για όλες τις δραστηριότητες γενικότερα.

 

Δοκιμάστε το και να είστε σίγουροι ότι θα διασκεδάσετε πολύ!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *