Οι λαβύρινθοι της ζωής μας

Η σύγχυση και η πολυπλοκότητα είναι αναμφισβήτητα μέρος της ζωής μας. Παρόλο που ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία και όλα τα μέσα εξελίσσονται με σκοπό να μας ‘κάνουν τη ζωή πιο εύκολη’, όλα αυτά φαίνεται να μην παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο να μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε κάτι από τα αληθινά βάρη που κουβαλάμε.

Μπορούμε να χαθούμε με μεγάλη ευκολία σε λαβύρινθους σκέψεων και συναισθημάτων, λαβύρινθους με τι ‘θέλω/δεν θέλω’ και τι ‘μπορώ/δεν μπορώ’. Και εκεί…ω εκεί ναι, είναι ένα μέρος που συναντάς πολλούς Μινώταυρους και πρέπει να φανείς πολύ δυνατός!

Συνειδητοποιώντας με τα χρόνια όλα εκείνα τα σημαντικά πράγματα που ΔΕΝ μαθαίνουμε σε κανένα σχολείο, βρίσκω τον εαυτό μου να αναρωτιέται πόσο διαφορετικά κάνει τα πράγματα η πρόληψη. Η πρόληψη, όχι μόνο σε θέματα σωματικής υγείας, αλλά και σε θέματα πνευματικής και ψυχικής υγείας, είναι ίσως ο μόνος τρόπος να προφυλάσσεις και να προετοιμάζεις, όσο το δυνατόν, τον εαυτό σου για τα σημαντικά προβλήματα της ζωής. Γιατί, είτε μας αρέσει είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα συναντήσουμε δυσκολίες.

Άραγε ποια θα ήταν τα οφέλη αν εξοικειωνόμασταν, στο πλαίσιο του σχολείου, από μικρά παιδιά με τον διαλογισμό; Αν μυούμασταν με αποτελεσματικότητα σε έννοιες που προάγουν το καλό, αν είχαμε επαφή με τη φύση; Αν μαθαίναμε τεχνικές και τρόπους να παραμένουμε ήρεμοι, να συνεργαζόμαστε κλπ.;

Αυτά είναι πράγματα που θεωρώ ότι λείπουν πραγματικά από την Παιδεία μας. Το να αποκτάμε δεξιότητες και να αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας για το πώς να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της ζωής, αυτό είναι ένα τεράστιο ζητούμενο. Δεν θα ήθελα να το περιορίσω στην Παιδεία, ωστόσο μόνο και μόνο ως αναφορά ένιωθα ότι ήθελα να θίξω και αυτή την πλευρά.

Αν με ρωτάς, δεν έχει καμιά σημασία το πόσο χαμένος μπορεί να νιώσεις κάποια στιγμή της ζωής σου μέσα στον λαβύρινθο σου. Είναι πολύ σημαντικό για μένα αν θα χαθείς. Είναι πολύ σημαντικό να μην νιώθει χαμένος κανένας άνθρωπος. Όμως δεν έχει καμιά σημασία το πόσο θα χαθείς, γιατί όσο βαθιά και να προχωρήσεις μέσα σε αυτόν, πάντα υπάρχει τρόπος να βρεις τον δρόμο για την έξοδο. Και αυτό είναι εξίσου σημαντικό για μένα να το γνωρίζεις.

Είναι δικαίωμά μας να μαθαίνουμε, να ξέρουμε, να είμαστε ελεύθεροι να γίνουμε ο καθένας μας μια ‘Αριάδνη’, βοηθώντας τους εαυτούς μας ξετυλίγοντας τον μίτο να βγούμε έξω στο φως. Όλοι μας έχουμε αυτή την ‘κλωστή’ που μπορούμε να ακολουθήσουμε στις σκοτεινές εποχές. Μερικές φορές χρειαζόμαστε κάποιον να μας πει ότι αυτό το πράγμα υπάρχει, ότι μπορούμε να το κάνουμε. Επομένως έχε συμπόνια, για τον εαυτό σου και τους άλλους. Έχε πίστη ότι η πολυπλοκότητα είναι απλά ένας ακόμη τρόπος να συνδεθούμε με τις κοσμικές ίνες και υφές, έναν συμπαντικό μίτο, που κρατά αυτό τον κόσμο και όλους εμάς μαζί. Σε όποιον λαβύρινθο και να χαθείς, υπάρχει πάντα κάτι που αν το ακολουθήσεις, θα σε βγάλει από αυτόν.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *