Οι παρανοήσεις στη ζωή μας

Έχετε σκεφτεί ποτέ τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι παρανοήσεις στη ζωή μας και τη δύναμή τους να μας επηρεάζουν;

Οι παρανοήσεις/παρεξηγήσεις μπορεί να είναι από εκείνα τα πράγματα που δημιουργούνται σε μια άλλη στιγμή, και φανερώνονται σε μια τελείως διαφορετική ή ακόμη και ακατάλληλη στιγμή. Μπορεί ακόμη να είναι ένας σωρός από ιδέες, εικόνες και αντιλήψεις που ενισχύονται με διαφορετικούς τρόπους και συσσωρεύονται με τα χρόνια ώσπου τελικώς μπορούν να οδηγήσουν τα άτομα ή και μια ομάδα ανθρώπων, ακόμη και έναν ολόκληρο λαό, σε επιλογές και δράσεις που πολλές φορές μπορεί να είναι τελείως ανώφελες ή και επικίνδυνες.

Μια από τις πιο συχνές ‘παρανοήσεις’ είναι μια που έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε να κάνουμε. Η άσκηση και η καλή διατροφή, θεωρώ ότι είναι, ή έστω θα έπρεπε να είναι, αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας μας. Το γεγονός ότι η καθιστική ζωή ή το ‘γρήγορο φαγητό’ (που δεν σέβεται όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά ούτε το περιβάλλον) θεωρείται από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ένας απόλυτα φυσικός και φυσιολογικός τρόπος ζωής, θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο μεγάλες παρανοήσεις γενικότερα και ιδιαίτερα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Διότι η άσκηση και η καλή διατροφή δεν είναι θέμα εικόνας, είναι θέμα πνευματικής και σωματικής υγείας.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε και μια άλλη ‘παρανόηση’ που συνάντησα έντονα στη ζωή μου και αυτό είναι το ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν ή μάλλον για να το πω καλύτερα, ότι παραμένουν πάντα έτσι όπως τους ‘ήξερες’ και τους είχες συνηθίσει: θα κάνουν τα πράγματα που έκαναν, θα έχουν τις συνήθειες που είχανε κλπ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι καταστάσεις αλλάζουν και το πιο φυσιολογικο και υγιές είναι και οι άνθρωποι να αλλάζουν και να εξελίσσονται μέσα από αυτές. Δεν χρειάζεται κανείς να απολογείται σε κανέναν για όσα επιλέγει και για τις ‘φάσεις’ τις οποίες περνάει. Μπορεί μέσα από όλη αυτή η διαδικασία να δοκιμάζονται οι δεσμοί μας με τους ανθρώπους και εμείς οι ίδιοι, αλλά ζωή θα πει μεταξύ άλλων εξέλιξη και όλο αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μείνουν στη ζωή μας, άλλοι όχι, κάποια πράγματα θα αλλάξουν και άλλα όχι, και όλο αυτό είναι κομμάτι της φυσικής ροής της ζωής.

Γενικότερα οι παρεξηγήσεις και οι παρανοήσεις κρύβουν μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική. Αφενός πολύ συχνά προκύπτουν από την κριτική που κάνουμε σε εμάς τους ίδιους ή στους άλλους και άρα αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας δώσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες αν επιλέξουμε να είμαστε πιο συνηδειτοί με αυτό. Επίσης πάντοτε μέσα σε μια παρεξήγηση υπάρχει ένα κομμάτι της που φανερώνει ένα ‘κενό΄στη κατανόηση τη δική μας ή του άλλου και αν το δει κανείς από αυτή την οπτική, είναι μια ευκαιρία να ‘γνωρίσουμε’ κάτι που διέφευγε την προσοχής μας και που, αν τελικά το καταφέρουμε, θα συμβάλλει και αυτό στην εξέλιξή μας με τον δικό του τρόπο.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *