Παιχνίδια γνωριμίας

Αν και υπάρχουν πολλά παιχνίδια γνωριμίας, εδώ συγκέντρωσα κάποια από τα αγαπημένα μου. Πρόκειται για παιχνίδια κατάλληλα για παιδιά, ωστόσο να είσαι σίγουρος/η ότι λειτουργούν, ίσως με κάποιες μικρές αλλαγές, και με γκρουπ ενηλίκων. Άλλωστε και εμείς μεγάλα παιδιά είμαστε!

1. Παιχνίδι γνωριμίας με μπάλα

Για αυτό το παιχνίδι γνωριμίας θα χρειαστεί απλά καλή διάθεση και μια μικρή σε μέγεθος μπάλα! Καλείς τα παιδιά να μαζευτείτε όλοι μαζί σε έναν κύκλο, καθισμένοι στο πάτωμα. Εξηγείς στα παιδιά ότι θα παίξετε ένα παιχνίδι ώστε να γνωριστείτε καλύτερα, ”γλιστρώντας” την μπάλα στο πάτωμα ώσπου να φτάσει σε κάποιον άλλο, ο οποίος θα πρέπει να πιάσει την μπάλα και να παρουσιάσει με λίγα λόγια τον εαυτό του/της (όνομα και έπειτα αναλόγως την χρονική περίοδο μπορεί να πει πού πήγε διακοπές ή αν ομάδα έχει διαφορετικές ηλικίες να πει πόσο χρονών είναι κλπ.). Το κάθε μέλος της ομάδας ‘πασάρει’ την μπάλα σε άτομο της επιλογής του, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη σειρά.

2. Δύο αλήθειες και ένα στοιχείο που δεν είναι αληθινό

Αφού μαζευτείτε πάλι σε κύκλο, μοιράζεις (ή το κάνει κάποιο από τα παιδιά) στο κάθε παιδί από ένα λευκό χαρτί Α4 και τους δίνεις την οδηγία να επιλέξουν από έναν μαρκαδόρο διαφορετικού χρώματος. Το κάθε παιδί σημειώνει στο χαρτί του το όνομά του και τρείς σύντομες προτάσεις, δύο εκ των οποίων ισχύουν και μια που αυτό που λέει δεν θα ισχύει (π.χ. 1. Μου αρέσουν οι μελιτζάνες 2. Έχω μία αδελφή και 3. Έχω έναν σκύλο). Βοηθάς τα παιδιά να κολλήσουν στην πλάτη τους τα χαρτιά ή εναλλακτικά τα κρατάνε μπροστά τους και με τη σειρά του ένα-ένα το κάθε παιδί περνάει από τα υπόλοιπα σημειώνοντας σε κάθε χαρτί με ‘τικ’ τις προτάσεις που πιστεύει ότι ισχύουν και με ‘x’  εκείνη που πιστεύει ότι δεν ισχύει. Στο τέλος όλα τα παιδιά έχουν δίπλα από τις προτάσεις τους τόσα σημάδια όσα είναι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και το κάθε σημάδι έχει το χρώμα που έχει επιλέξει το κάθε παιδί. Πάλι με τη σειρά του, το κάθε παιδί αποκαλύπτει ποιες από τις προτάσεις του είναι οι αληθινές και έτσι όλοι μαθαίνουν κάτι ο ένας για τον άλλον, αλλά και διασκεδάζουν βλέποντας αν μάντεψαν σωστά! (Για μένα η πρόταση που δεν ισχύει είναι το 3!)

3. Παιχνίδι γνωριμίας με ζευγάρια παιδιών

Για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστεί να ξεκινήσεις σημειώνοντας σε μικρά χαρτάκια από δύο φορές έναν αριθμό ή μια λέξη, ώστε στο σύνολό τους τα χαρτάκια να είναι τόσα όσα και ο αριθμός των παιδιών (π.χ. αν η ομάδα έχει 10 παιδιά, θα χρειαστείς 10 χαρτάκια, αλλά 5 αριθμούς ή 5 λέξεις, αφού το κάθε χαρτάκι θα είναι διπλό). Τοποθετείς τα χαρτάκια σε ένα μικρό σακουλάκι/πουγκάκι κλπ. και το κάθε παιδί τραβάει τυχαία μέσα από το σακουλάκι ένα χαρτάκι. Αυτά που έχουν τον ίδιο αριθμό ή την ίδια λέξη, σχηματίζουν ένα ζευγάρι. Όταν σχηματιστούν όλα τα ζευγάρια (αν ο αριθμός των παιδιών είναι μονός, συμμετέχεις και εσύ σχηματίζοντας ζευγάρι με το παιδί που δεν έχει), δίνεις λίγο χρόνο ώστε να συζητήσουν μεταξύ τους. Το κάθε παιδί θα πρέπει να φροντίσει να μάθει για το ζευγάρι του τρία πράγματα: 1. Κάτι που του αρέσει πολύ, 2. Κάτι που δεν του αρέσει καθόλου και 3. Κάτι που έμαθε ή που συνέβη πρόσφατα και του έκανε εντύπωση. Στο τέλος το κάθε παιδί παρουσιάζει το ζευγάρι του, αναφέροντας φυσικά και το όνομά του. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να γίνει ακόμη πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά, αν προηγουμένως έχουν τοποθετήσει ζευγάρια από καρέκλες το ένα πίσω από το άλλο και έχουν έτσι φτιάξει ένα φανταστικό ‘λεωφορείο’ όπου όλοι μαζί είναι επιβάτες, αλλά έχουν την αποστολή να παρουσιάσουν τον διπλανό τους!

4. Όλοι στον τοίχο!

Όλα τα μέλη της ομάδας στέκονται όρθια στον τοίχο και εσύ μπροστά τους, σε μικρή, σχετικά, απόσταση. Εξηγείς στα παιδιά ότι θα λες κάποια πράγματα και αυτοί για τους οποίους ισχύει ό,τι ακούνε θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να μένουν πίσω στον τοίχο. Έτσι ξεκινάς να λες προτάσεις όπως ‘Αυτοί που η αγαπημένη τους εποχή είναι το καλοκαίρι, να κάνουν ένα βήμα μπροστά” ή “Όσοι φοράνε μπλε μπλούζα να κάνουν ένα βήμα μπροστά” ή ακόμη και “Όσοι θέλουν να κάνουμε πολλά παιχνίδια να πάνε 5 βήματα μπροστά” κλπ. Μπορείς να κάνεις διάφορες παραλλαγές, παροτρύνοντας τα παιδιά να κάνουν κουτσό ή να ακουμπήσουν το χέρι τους στο πάτωμα ή ακόμη και να πάρει κάποιος άλλος το δικό σου ρόλο, ότι σκεφτείς με την φαντασία σου!

5. Ξετυλίγοντας το νήμα

Ξεκινάτε πάλι από έναν κύκλο, αλλά αντί για την μπάλα, το εργαλείο του παιχνιδιού σας είναι ένα κουβάρι μαλλί. Ξεκινάς παρουσιάζοντας τον εαυτό σου και ύστερα αρχίζεις σιγά σιγά να ξετυλίγεις το κουβάρι δίνοντας το στο παιδί που στέκεται δίπλα σου, αυτό συνεχίζει, το δίνει στο διπλανό κλπ. ώσπου να περάσει από όλα τα παιδιά και η άκρη του νήματος να βρεθεί πάλι πίσω σε σένα. Στη συνέχεια μπορείτε να σηκωθείτε και να αφήσετε στη θέση του κύκλου σας τον ‘κύκλο’ του νήματος. Μπορείς να έχεις ζητήσεις από τα παιδιά να έχουν φέρει ένα αγαπημένο τους αντικείμενο, το οποίο θα τοποθετήσουν στη θέση που καθόντουσαν. Το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί, με κάποιο παιδί να προσπαθεί να θυμηθεί σε ποιον ανήκει ένα από τα αντικείμενα ή να προσπαθήσει να μαντέψει γιατί είναι το αγαπημένο του/της.

Τα παιχνίδια γνωριμίας (και γενικά) δεν τελειώνουν ποτέ, με λίγη ή πολλή φαντασία μπορούν να αλλάξουν τελείως μορφή ή να μετασχηματιστούν σε μια παραλλαγή τους, αλλά πάντα το ζήτημα είναι να είναι -φυσικά- ασφαλή και παιδιά και συντονιστές να περνάμε όμορφα και να μαθαίνουμε! 🙂

Photo by rawpixel on Unsplash

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *