Παιχνίδι με χρωματιστές ‘δοκιμασίες’ για παιδιά δημοτικού

Τι θα χρειαστείτε

Για αυτή την δραστηριότητα θα χρειαστείτε χρωματιστά χαρτάκια μικρού μεγέθους και χρωματιστές ξυλομπογιές ή μολύβια με τα οποία τα παιδιά θα καταγράφουν πάνω στα χαρτιά τις απαντήσεις τους. Για μια τάξη 17 παιδιών θα χρειαστείτε περίπου 40 τέτοια χαρτιά διαφορετικών χρωμάτων. Tα 20 από αυτά θα είναι τα χαρτάκια με τις ‘δοκιμασίες΄ και τα υπόλοιπα θα είναι τα ‘χαρτάκια-πύργοι’ (ή τα ονομάζετε όπως αλλιώς θέλετε).

Τα ‘χαρτάκια-δοκιμασίες’

Αρχικά προετοιμάζετε τα χαρτάκια με τις δοκιμασίες: για κάθε χαρτάκι που θα χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε και το ‘ζευγάρι’ του στο ίδιο χρώμα. Αν π.χ. χρησιμοποιήσετε 5 κόκκινα χαρτάκια όπου θα καταγράψετε κάποιες από τις δοκιμασίες, θα χρειαστείτε άλλα 5 κενά χαρτάκια του ίδιου χρώματος.

Ξεκινάτε με τα χαρτιά αυτά καταγράφοντας κάποιες ερωτήσεις-δοκιμασίες γενικών γνώσεων, ή εμπνευσμένες από την ύλη της Γλώσσας ή των Μαθηματικών (ή και από άλλο μάθημα) που απαιτούν μια σύντομη απάντηση ή να επιλέξουν κάτι από τις διαθέσιμες απαντήσεις, να ζωγραφίσουν ή να κάνουν κάτι (μία κίνηση π.χ.), να κατασκευάσουν κάτι μικρό, γρήγορο και εύκολο κλπ. Τοποθετείτε τα χαρτάκια με τις δοκιμασίες στην άκρη.

Τα ‘χαρτάκια-πύργοι’

Στη συνέχεια προετοιμάζετε τα υπόλοιπα χαρτάκια τυλίγοντας τα σε κυλινδρικό σχήμα. Τα κολλάτε με προσοχή, έτσι ώστε να μπορούν οι κύλινδροι (οι ‘πύργοι’) να στέκονται όρθιοι.

Το παιχνίδι

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και η κάθε ομάδα αναλαμβάνει τον ίδιο αριθμό από χαρτάκια-δοκιμασίες, τα οποία απλώνονται στο πάτωμα (σαν να σχηματίζουν έναν διάδρομο) ή πάνω στα θρανία (που είναι είτε ενωμένα είτε όχι). Τα χαρτιά-πύργοι απλώνονται στο τέλος των ‘διαδρόμων΄.

Η κάθε ομάδα σχηματίζεται σε ζευγάρια. Το πρώτο ζευγάρι από την κάθε ομάδα ξεκινά με το πρώτο χαρτάκι του δικού της διαδρόμου. Το κάθε ζευγάρι θα πρέπει να συνεργαστεί και να καταγράψει την συντομη απάντηση στη δοκιμασία και μόλις την ολοκληρώσει, να πάει να πάρει το χαρτάκι-πύργο του ίδιου χρώματος και να το στήσει όρθιο πάνω στο χαρτί με την δοκιμασία που ολοκλήρωσε, ‘επικυρώνοντας’ την απάντησή του.

Τότε μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο ζευγάρι με την επόμενη δοκιμασία και να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. Σκοπός είναι η κάθε ομάδα να περάσει τις δοκιμασίες και να στήσει σωστά όλους τους ‘πύργους’ ολοκληρώνοντας το παιχνίδι γνώσεων. Η ομάδα που καταφέρνει να στήσει πρώτη όλους τους ‘πύργους΄ που αντιστοιχούν στη δοκιμασία της, είναι η νικήτρια ομάδα.

Σε άλλη εκδοχή και σημαντικές σημειώσεις

Η παραπάνω δραστηριότητα μπορεί βέβαια να γίνει και σε παραλλαγές, με τα παιδιά να μην χωρίζονται σε ομάδες και απλά να παίζουν όλα μαζί και ο στόχος να είναι να στήσουν όλους τους πύργους. Επειδή ωστόσο είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί την κατανάλωση χαρτιού, δίνεται η αφορμή στο τέλος τα χαρτάκια-πύργοι να αξιοποιηθούν και με άλλο τρόπο, το κάθε παιδί για παράδειγμα μπορεί να ζωγραφίσει το δικό του πύργο ή να κατασκευάσουμε κάτι με αυτά, να γίνει ένα κολάζ με τα χαρτάκια-δοκιμασίες και να γίνει η σύνδεση κάποιων γνώσεων ή μια συζήτηση για κάποιες ή όλες τις δοκιμασίες κλπ.

Οι προτάσεις κάθε φορά είναι ενδεικτικές και οι δυνατότητες πάντοτε πάρα πολλές. Πέρα από την ασφάλεια των παιδιών και το να είναι μια δραστηριότητα που μας κάνει να περνάμε καλά και μαθαίνουμε μέσα από αυτήν, είναι πολύ βασικό να καλλιεργείται και κάποιο μήνυμα όσον αφορά π.χ. την αξιοποίηση των υλικών, την ανακύκλωσή τους κλπ. Άλλωστε τα πάντα μπορούν να είναι μια αφορμή για κάτι αξιόλογο! 🙂

Καλή διασκέδαση!

 

Photo by Erin White on Unsplash

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *