4 πράγματα-‘παγίδες’ στα οποία δεν αξίζει να αφιερώνεται χρόνος και ενέργεια

Το καλό (ένα από τα καλά) με τον χρόνο που περνάει, είναι ότι όχι μόνο καταλαβαίνεις όλο και καλύτερα τι σου ταιριάζει, τι ανάγκες έχεις, τι να κρατήσεις, τι να αφήσεις και όλα αυτά τα ωραία, αλλά αρχίζεις και τα υποστηρίζεις, επιτέλους! Συγκέντρωσα λοιπόν κάποια από τα πράγματα στα οποία πιστεύω ότι, ειδικά όσο μεγαλώνουμε-ομορφαίνουμε-ωριμάζουμε (ε ναι, αυτά τα τρία μαζί πάνε), δεν έχει νόημα να αφιερώνουμε πολύ χρόνο, επομένως και ενέργεια.

1. Το να επιρρίπτεις ευθύνες στους άλλους, αλλά και στον εαυτό σου

Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που έχω προσπαθήσω πολύ να ‘βγάλω’ από τη ζωή μου τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές ρίχνουμε ευθύνες και μένουμε σε αυτό, κυρίως για πράγματα που αφορούν στο παρελθόν, είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους, προσπαθώντας να διοχετεύσουμε κάπως και κάπου έναν θυμό που έχει συσσωρευτεί μέσα μας. Αυτό το ‘ξέσπασμα’ ωστόσο ικανοποιεί οτιδήποτε έιναι αυτό που ικανοποιείται μέσα μας για εκείνη τη στιγμή, παροδικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά, ούτε θεραπεύει τίποτα από όσα το προκαλούν. Μίλα ανοιχτά για ό,τι θεωρείς ότι πρέπει να γνωρίζεις ο άλλος για κάποια συμπεριφορά του ή οτιδήποτε, αναγνώρισε τα λάθη σου, αλλά προχώρα στο επόμενο βήμα: τι  καιπώς μπορώ να μάθω από αυτό, πώς να το αξιοποιήσω.

2. Μην στέκεσαι στο αποτέλεσμα τόσο ώστε να χαθεί η ουσία, που είναι το να συνεχίσεις

Για πράγματα σαν το παραπάνω, άλλες φορές αποτυγχάνω πλήρως και άλλες όχι, αλλά αυτό δεν είναι επίσης κάτι στο οποίο ‘δίνω χρόνο’: είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα. Το σημαντικό είναι να κάνεις μια αρχή, απλά να αρχίσεις να κινείσαι προς μια κατεύθυνση και να παραμείνεις σταθερός σε αυτήν, με επιτυχίες και ναι, ή μάλλον καλύτερα, ειδικά με αποτυχίες. Για οποιαδήποτε περίπτωση από τις δύο, δεν έχει νόημα να την αναλύεις με τις ώρες (ή ακόμη χειρότερα, με τα χρόνια!). Πάρε ό,τι χρήσιμο είναι να σου δώσει και τα υπόλοιπα άστα στην άκρη. Χρήσιμο είναι ό,τι σε πάει παρακάτω.

3. Ξόδεψε λιγότερο χρόνο στα ‘γιατί’ και στα ‘αν’

Κάπου σε άλλο post, ειδικά σε αυτό με την ‘αποδοχή αυτού που είναι’, νομίζω το έχω αναφέρει ξανά: αυτό που μας συμβαίνει κάθε φορά, είναι εν μέρει αυτό για το οποίο είμαστε ‘έτοιμοι’, αυτό που χρειαζόμαστε για να διδαχθούμε κάτι από αυτό, ακόμη και αν είναι αδύνατο να το δούμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Αυτό πραγματικά το πιστεύω, έστω με έναν δικό μου τρόπο, μέσα από καταστάσεις που έχω βιώσει. Όπως και να έχει, ό,τι γίνεται γίνεται και δεν υπάρχει κουμπί με play back στο μαγικό κουτί του χρόνου. Επομένως, το ‘γιατί συνέβη’ είναι χρήσιμο μέχρι εκεί που θα σου αποκαλύψει πράγματα για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Το ‘αν είχε συμβεί αλλιώς όμως τότε θα…’ δε, ίσως είναι χρήσιμο μόνο αν θες να γράψεις κάποιο φανταστικό σενάριο και αναζητάς ιδέες. Το σενάριο της δικής σου ζωής, γράφεται μόνο στο παρόν.

4. 2 σε 1 (θα καταλάβεις!): Πέρνα λιγότερη ώρα καθιστός, μπροστά στην τηλεόραση ή γενικά αδρανής

Πάρε τον χρόνο σου για να ξεκουραστείς και να χαζέψεις. Προσωπικά χαλαρώνω και ξεχνιέμαι χαζεύοντας ένα σωρό ‘χαζομάρες’ στον υπολογιστή κυρίως, αλλά και με ορισμένα προγράμματα της τηλεόρασης. Ωστόσο απλά μην δώσεις πολύ χρόνο σε αυτά, μην τα μετατρέπεις σε τρόπο ζωής. Βγες έξω, στη φύση, στον ήλιο, κάνε μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο, ασχολήσου και απασχολήσου με κάτι δημιουργικό. Η τηλεόραση δεν είναι ‘κακή’. Ο καναπές δεν είναι ‘κακός’. Το να κάθεσαι δεν είναι ‘κακό’. Ξόδεψε λιγότερο χρόνο στο να βάζεις ταμπέλες σε ανθρώπους και πράγματα (αυτό είναι το 2 λοιπόν!). Απλά ζήσε με φαντασία και όχι με μονομέρεια, ζήσε και ενεργητικά και παθητικά, αλλά και τα δύο με επίγνωση του τι επιλέγεις και των συνεπειών που έχουν οι επιλογές σου.

Στη συνειδητοποίηση όλων των παραπάνω, στις αλλαγές, στον εαυτό σου και σε ό,τι σε γεμίζει ευδαιμονία, δώσε και χρόνο και ενέργεια. Στην πραγματικότητα αρκεί απλά να θυμάσαι ότι δεν έχεις στη διάθεσή σου απεριόριστη ποσότητα από κανένα από τα δύο.

1 Comment

  1. Pingback: 7 πράγματα που θα ήθελα να θυμάμαι για τα 'νέα ξεκινήματα' και τις αλλαγές

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *