Πρωινή ρουτίνα

Από μικρό παιδί τα πρωινά για κάποιο λόγο μου έδιναν πολλή χαρά, ξυπνούσα πάντα με μια όρεξη (και συνήθως και με μουσική, από το ραδιοφωνο και κασέτες που πάντα είχα δίπλα στο κρεβάτι μου) και δεν χρειαζόμουν χρόνο για να ‘ανοίξει το μάτι’ και αργότερα ούτε καφέ ή κάτι άλλο. Βέβαια αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουν μπει και άλλα πράγματα στην καθημερινότητα, και πιο συγκεκριμένα και κυρίως, το κινητό, οπότε υπάρχουν περίοδοι που θα ακολουθώ μια καθιερωμένη ‘πρωινή ρουτίνα’ και άλλες που δεν θα την τηρώ και θα είναι τελείως άλλα τα πρωινά.

Αυτό που συμβαίνει στην δεύτερη περίπτωση, είναι ότι συνήθως το πρώτο πράγμα που θα κάνω το πρωί θα είναι να πιάσω το κινητό και να αρχίσω να σκολάρω χαζεύοντας κυρίως ίνσταγκραμ, αλλά μπορεί να είναι και το οτιδήποτε. Και όταν λέω το οτιδήποτε, εννοώ ότι μπορεί να βρεθώ να χαζεύω από αστεία βιντεάκια με πρωταγωνιστές γάτες, σκύλους και οποιοδήποτε ζωντανό μέχρι και ειδήσεις, άσχετα κουτσομπολιά και γενικά το οτιδήποτε ‘άκυρο’.

Θα σηκωθώ κάπως πιο βιαστικά απ’ό,τι συνήθως ή με οποιαδήποτε διάθεση μπορεί να μου έχει αφήσει κάτι που είδα και θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα, για να επιστρέψω ούτως ή άλλως κάποια στιγμή στο κινητό, να βγάλω φωτογραφία το πρωινό, να το ποστάρω στο ίνστα κλπ. ή να χαζέψω λίγο ακόμη και άλλα νέα και πάει λέγοντας (και όλα αυτά ακόμη και αν έχω δουλειά το πρωί, απλά θα είναι πιο σύντομα και ‘στα πεταχτά’).

Στην δεύτερη περίπτωση, όταν καταφέρνω να ακολουθώ όντως την ρουτίνα που με εκφράζει, θα ανοίξω τα μάτια και θα χουζουρέψω για λίγη ώρα χωρίς κινητό στα χέρια. Όταν σηκωθώ θα ανοίξω τα παντζούρια και θα τραβήξω την κουρτίνα να μπει φως και πρωινή δροσιά και κάνοντας τα θα είμαι ‘εκεί’, χωρίς να κρατάω κινητό και ταυτόχρονα να ρίχνω κλεφτές ματιές σε οθόνη.

Θα ξετυλίξω το στρώμα της yoga και θα κάνω κάποιες διατατικές ασκήσεις για να ‘ξυπνήσω’ το σώμα (πολλές φορές τις κάνω και ξαπλωμένη) ή κάποιες ασκήσεις yoga και ύστερα θα κάτσω για λίγη ώρα σε ησυχία, κάνοντας διαλογισμό, άλλες φορές για 5′, άλλες για παραπάνω, πάντως θα σταθώ για λίγη ώρα σε ηρεμία, νιώθωντας ευγνωμοσύνη για τη νέα μέρα που ξεκινά. Ύστερα από αυτά θα έχει σειρά το πρωινό, η μουσική, το κινητό, το ποστάρισμα στα social media κλπ.

Ξέρω ότι σίγουρα δεν είμαι η μόνη που ξυπνάω πολλές φορές και ασχολούμαι σχεδόν απευθείας με το κινητό, ή, μάλλον, αυτό κάνουμε οι περισσότεροι. Το ζήτημα δεν είναι να αισθανθεί κανείς ‘κάπως’ σε χέση με το πώς ξεκινά την ημέρα του, αλλά το να συνειδητοποιούμε ότι ο τρόπος που την ξεκινάμε παίζει ρόλο για πάρα πολλά πράγματα και όχι μόνο για το πώς αυτή θα συνεχίσει, και ότι είναι επιλογή μας να κάνουμε ένα πιο αποδοτικό ή όμορφο ξεκίνημα, αυτό ναι, είναι σημαντικό.

Ούτε είναι θέμα να κάνουμε κάτι όπως διαλογισμό, που είναι μια πραγματικά πολύ καλή συνήθεια, απαραίτητα θα έλεγα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε με αυτό αρκετοί άνθρωποι, όπως είναι φυσικό αν δεν έχει ασχοληθεί κανείς κλπ., δεν ξέρουν καν πώς να ξεκινήσουν ή τι σημαίνει κλπ., πράγμα που είναι άλλο κεφάλαιο. Ούτε καν είναι ανάγκη να κόψει κανείς τον καφέ, να φάει αναγκαστικά πρωινό αν δεν το νιώθει κλπ. Το ζήτημα είναι ο καθένας να βρει με έναν τρόπο τη δική του πρωινή ρουτίνα, μια που θα του δίνει ενέργεια, όρεξη, θα τον κάνει να αισθάνεται όμορφα και θα είναι πρώτα στον πραγματικό κόσμο, και έπειτα στον ψηφιακό, στην οθόνη κλπ.

Και επειδή μπορεί να πάει πολύ μακριά όλο αυτό, ειδικά ό,τι αφορά τη σχέση μας με το κινητό κλπ., θα το αφήσω εδώ, μαζί με δυο τραγούδια που τα τελευταία πρωινά άκουσα αρκετά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *