Πώς να μειώσω τη ζάχαρη (και κυρίως, γιατί);

Στη σχέση μου με τη ζάχαρη και τα όσα έχω παρατηρήσει μειώνοντας την, έχω αναφερθεί εδώ. Σε αυτό το ποστ, που το θεωρώ συμπληρωματικό, μπορείς να βρεις τρόπους-προτάσεις για να την μειώσεις, αλλά και να πάρεις κάποιες πληροφορίες για το ‘γιατί’ να την μειώσεις.

Θεωρώ πάντα πάρα πολύ σημαντικό να επεξηγείται το ‘γιατί’ πίσω από το κάθε τι, καθώς είναι κάτι που από μόνο του δίνει κίνητρο. Και εδώ, το ‘κάθε τι’ που βλέπεις και διαβάζεις είναι μόνο τροφή για σκέψη. Ούτε συμβουλή, ούτε διδαχή, ούτε οτιδήποτε παρόμοιο. Και περνάω στο θέμα. Είναι σημαντικό να μην προσπεράσεις τίποτα, και τότε ευελπιστώ θα σε καλύψει σε πολλά.

Είναι η ζάχαρη ‘κακή’;

Όπως έχω ξαναπεί, δεν τα πάω καλά με τις δαιμονοποιήσεις (οποιουδήποτε είδους). Πιστεύω πολύ πως όλα είναι σχετικά και κάθε τι θα πρέπει να εξετάζεται όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται.

Αλλά ας το πάρουμε λίγο από την αρχή: το οτι στη φύση υπάρχουν τροφές ποικίλων γεύσεων, και γλυκές, (όπως τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα κλπ.), από μόνο του δηλώνει πως το ‘γλυκό’, σαν γεύση και σαν ποιότητα, είναι κάτι φυσικό και κάτι που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη. Άλλωστε η γλυκόζη (που βρίσκεται στα φρούτα, στο μέλι, τη ζάχαρη αλλά και σε αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά κλπ.) είναι το καύσιμο του εγκεφάλου, είναι απαραίτητη!

 • Και τελικά (φυσικά αν κάποιος δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα υγείας που να σχετίζεται με την κατανάλωση ζάχαρης), αν φάει κανείς ζάχαρη μια φορά θα πάθει κάτι;
 • Από την άλλη αν κάποιος αποφεύγει την ζάχαρη και δεν επιτρέπει στον εαυτό του ούτε μια εξαίρεση, παρόλο που την επιθυμεί, επειδή προσπαθεί εμμονικά να διατηρηθεί στα κιλά που ο ίδιος θεωρεί ‘τέλεια’, αυτό είναι υγιές;

Με τα παραπάνω θέλω να καταλήξω στα εξής, ως απάντηση σε αυτή την ερώτηση:

1. Στη διατροφή σαφώς και ό,τι είναι φυσικό είναι και το υγιές και το συμβατό με τον οργανισμό μας. Οτιδήποτε χημικό ή επεξεργασμένο με τρόπο ώστε να έχουν αφαιρεθεί τα θρεπτικά του στοιχεία ή γενικά οτιδήποτε επιπλέον ‘προστίθεται’ σε κάποια τροφή, δεν είναι ‘κακό’, είναι απλά μη φυσικό, δεν υπάρχει συμβατότητα.

2. Το θέμα δεν είναι αν κάτι είναι ‘κακό’ ή όχι, διότι πολλές φορές ακόμη και με το να αποκλείουμε κάτι από τη διατροφή μας, το κάνουμε με τρόπο που είναι ακόμη πιο τοξικός από μια περιστασιακή κατανάλωση αυτής της τροφής.

Το θέμα είναι η ποιότητα, η ποσότητα, η συχνότητα και η αντίληψη. Και πάνω σε αυτά βασίζονται και τα παρακάτω:

Γιατί να την μειώσω;

 1. Γιατί μπορεί ακόμη να μην είναι πολλοί αυτοί που το αντιλαμβάνονται (λόγω του ότι είμαστε απαίδευτοι γενικά διατροφικά), αλλά η ζάχαρη βρίσκεται κυριολεκτικά παντού: σε γλυκά ή αλμυρά σνακ, στο ψωμί του τοστ, στα αναψυκτικά, σε χυμούς, σε σάλτσες, σε έτοιμα φαγητά κλπ. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων προϊόντων βλέπεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ, περιέχει ζάχαρη. Απλά διάβασε τις ετικέτες.

Αυτό σημαίνει ότι είτε το συνειδητοποιεί κανείς είτε όχι, αναλόγως τη διατροφή που κάνει, μπορεί να ξεφύγει πανεύκολα και κατά πάρα πολύ από την ποσότητα που επιτρέπεται και θεωρείται ασφαλές να καταναλώνει κανείς.

2. Και μπορεί να έχουν βγει κάποιοι αριθμοί για την ποσότητα πρόσθετων σακχάρων που επιτρέπεται κανείς να καταναλώνει, αλλά σημασία έχει ότι ο οργανισμός μας δεν έχει καν ανάγκη από πρόσθετα σάκχαρα. Έχει όμως ανάγκη από πηγές σακχάρων που είναι φυσικές, και άρα ποιοτικές. Η λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη, είναι μια ‘νεκρά τροφή’, δεν έχει κανένα θρεπτικό στοιχείο, ενώ άλλα είδη ζάχαρης (καστανή, μαύρη κλπ.) διαφέρουν ελάχιστα ποιοτικά από τη λευκή ζάχαρη. Με λίγα λόγια από θρέψη, δεν σου προσφέρει τίποτα.

3. Διότι πλέον είναι γνωστό από πάμπολλες έρευνες σαν αυτή ότι η συχνή κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων έχει επιπτώσεις και σχετίζεται άμεσα με πολλά προβλήματα υγείας, κάτι απόλυτα λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν είναι φυσικά/συμβατά για τον οργανισμό μας.

4. Γιατί το να μειώσει κανείς τη ζάχαρη και τα πρόσθετα σάκχαρα γενικότερα, είναι μια διαδικασία που τον φέρνει γενικότερα κοντά σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής και εν τέλει, πιο κοντά στη φύση του και το ‘σώμα’ του. Είμαστε ένας πολύπλοκος οργανισμός, αλλά και πολύπλευρος, όπου τα πάντα επικοινωνούν με τα πάντα και όλα επηρεάζονται και επηρεάζουν. Εκτός αν πιστεύεις π.χ. ότι η σκέψη σου δεν επηρεάζει ό,τι συμβαίνει στα κύτταρά σου και εν τέλει στα όργανά σου, που εκεί είναι μια άλλη κουβέντα, για άλλο ποστ.

5. Γιατί υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικές ‘πηγές γλυκύτητας’, που μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη σου απόλυτα, ειδικά αν μπεις στη διαδικασία να αποτοξινωθείς από οποιαδήποτε πρόσθετη/τεχνητή παρόμοια πηγή και να μειώσεις τη ζάχαρη. Γιατί πίστεψε με, η αντίληψη περί γλυκύτητας αλλάζει, αλλά αυτά τα λέω καλύτερα εδώ. Το μέλι, οι χουρμάδες, το χαρουπόμελο, η μελάσα, το πετιμέζι τα σύκα και τα φρούτα γενικότερα είναι μονάχα κάποια από αυτά. Και τα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις με αυτά είναι εκπληκτικά (παρακάτω θα βρεις και λίγα λόγια για το τι επιλέγω εγώ για τα γλυκά που φτιάχνω).

Αυτά είναι απλά τα βασικά. Και παρακάτω είναι και κάποιοι βασικοί τρόποι:

Πώς να την μειώσω;

 1. Ξεκίνα ανιχνεύοντας και αναγνωρίζοντας τη σχέση σου με τη ζάχαρη και τα πρόσθετα σάκχαρα (και τη τροφή γενικότερα): με ποιο τρόπο και σε τι ποσότητα είναι στη ζωή σου; Διάβασε τα ‘γιατί’ αν τα προσπέρασες. Επεξεργάσου τα. Τι σου προσφέρουν οι τροφές που επιλέγεις; Τι είναι πιο σημαντικό για σένα, αυτά που σου προσφέρουν ή κάτι άλλο; Τι θες από τη διατροφή σου; Και το τελευταίο, πίστεψέ με, έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το τι θες από τη ζωή σου γενικότερα. Αυτά είναι πολύ σημαντικό να σου είναι σαφή. Η εκκίνηση είναι τα πάντα, αρκεί να θυμάσαι και πράγματα σαν αυτά.
 2. Ξεκίνα τη διαδικασία. Κάνε κάποιες αρχικές αλλαγές/αντικαταστάσεις: μείωσε τη ζάχαρη στον καφέ σου. Μην πάρεις αυτό το αναψυκτικό, ούτε τον χυμό με ζάχαρη. Διάβαζε πάντα τις ετικέτες, θα βρεις κάτι καλύτερο, κάτι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Την επόμενη φορά φτιάξε κάποιο γλυκό με μέλι. Δοκίμασε, πειραματίσου. Τα πάντα θα είναι πιο εύκολα όταν δώσεις τις δικές σου απαντήσεις και πάρεις τις δικές σου αποφάσεις σε σχέση με τα όσα αναφέρθηκαν στο 1.

Να θυμάσαι:

 • Τίποτα δεν έρχεται μαγικά ή χωρίς κάποιου είδους κόπο, αλλά είναι εφικτό να έρχεται έστω φυσικά, χωρίς να γίνεται ‘με το ζόρι’, κάτι που άλλωστε δεν έχει νόημα. Αλλά για να συμβεί αυτό, η επιλογή για κάτι θα πρέπει να είναι δική μας, και θα πρέπει να ξέρουμε τα ‘γιατί’ επιλέγουμε κάτι, γιατί αυτά είναι η αξία που έχει για εμάς η επιλογή μας. Και αυτά όχι μόνο θα μας ανοίξουν δρόμο για τα ‘πώς’, αλλά θα μας κρατήσουν και σε αυτόν τον δρόμο.
 • Μην νομίζεις κιόλας ότι χρειάζεται καμιά τρελή αυτοπειθαρχία και ότι ‘δεν είναι για σένα αυτά τα πράγματα’. Συνήθως την πατάμε γιατί βλέπουμε το όλο, αντί τα βήματα. Άσε το βουνό. Ξεκίνα με το πρώτο σκαλοπάτι. Και αυτό ισχύει για όλα.
 • Αν σε απασχολεί ότι δεν σου αρέσουν/δεν σε ικανοποιούν οι άλλες ‘πηγές γλυκύτητας’ όπως τις αποκαλώ, να είσαι σίγουρος/η ότι αυτό αλλάζει όσο αποτοξινώνεσαι και όσο αλλάζει η αντίληψή σου για το τι βάζεις στο σώμα σου γενικότερα. Και στον καπνιστή δεν αρέσει ό,τι αισθάνεται αρχικά όταν προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο. Νομίζει ότι του είναι απαραίτητο. Ώσπου να ξαναθυμηθεί πώς είναι χωρίς αυτό, πώς είναι το φυσικό. Και μόνο όσο γίνεται όλο και πιο συνειδητό αυτό έναντι της άλλης πραγματικότητας, γίνεται εφικτό το να απαλλαχθεί από αυτό.
 • Κάθε είδους εθισμός, ακόμη και σε καταστροφικά μοτίβα σκέψεων που έχουμε (ναι υπάρχει ‘εθισμός’ και σε αυτό), βασίζεται στους ίδιους μηχανισμούς και η απαλλαγή απαιτεί πάντα μια ολιστική προσέγγιση και μια αλλαγή στον τρόπο αντίληψης.

Τι επιλέγω για τα γλυκά που φτιάχνω και λίγα λόγια γι’αυτό:

Κατά κύριο λόγο επιλέγω μέλι, χαρουπόμελο, χουρμάδες ή σιρόπι από σφένδαμο. Σπανιότερα και καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας.

Το μέλι σε υψηλές θερμοκρασίες χάνει τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά. Ωστόσο το επιλέγω διότι:

 1. Το χρησιμοποιώ πολύ και σε ωμοφαγικά γλυκά σαν αυτό ή προσπαθώ να το συνδυάζω με χουρμάδες κλπ.
 2. Ακόμη και έτσι, το θεωρώ καλύτερη επιλογή διότι είναι ένας τρόπος, έστω και έτσι, να εξοικειωθεί κανείς με την κουλτούρα του ‘αντικαθιστώ τη ζάχαρη και απομακρύνομαι από την κατανάλωσή της, επιλέγω κάτι πιο υγιεινό’. Με αυτό τον τρόπο, κάποιος είναι πιο πιθανό να επιλέξει το μέλι και για κάτι ωμοφαγικό π.χ. Είναι, σαν να λέμε, ένα κάποιο ‘τέχνασμα’ ώστε να ενισχυθεί μια άλλη αντίληψη γενικότερα, έχοντας ωστόσο παράλληλα την γνώση για το τι συμβαίνει με το μέλι σε υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, διότι και ποιοτικά κυκλοφορούν πάρα πολλά μέλια!
 3. Ούτως ή άλλως το παραπάνω ισχύει για όλες τις τροφές: πάντα το ωμό είναι η πιο ωφέλιμη, θρεπτικά, επιλογή. Γι’αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε φρούτα, σαλάτες, ωμά λαχανικά κλπ. καθημερινά. Και με αυτή τη λογική, καταλήγω στο επόμενο:
 4. Αν ο κανόνας είναι ότι το οτιδήποτε καταναλώνεται με μέτρο και ότι ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, τότε το γλυκό με μέλι ή οτιδήποτε αποτελεί απλά μια εξαίρεση. Και όσο είναι εξαίρεση, όσο υπάρχει μέτρο, δεν χρειάζεται καμιά ενοχή για αυτό ή υπερανάλυση. Και τα δύο καταλήγουν να είναι πιο τοξικά.

Με λίγα λόγια, αυτό που έχει σημασία είναι η εκπαίδευση πάνω στη διατροφή, η συνειδητή επιλογή και γενικά η χρυσή τετράδα: ποιότητα, ποσότητα, συχνότητα και αντίληψη.

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείς τη γνώμη σου για όλα τα παραπάνω εδώ ή στο ίνσταγκραμ! 🙂

Photo by Josh Massey on Unsplash

4 Comments

 1. Ηλιάνα 20 Σεπτεμβρίου, 2019 at 11:15 πμ

  Παρά πολύ ωραίο ποστ και ενδιαφέρον. Σε εμπνέει πραγματικά να το δοκιμάσεις ολο αυτό. Μου αρέσει πάρα πολύ που επιμένεις στο μέτρο και στο “Βήμα βήμα” γιατί πολλές φορές παμε να αλλάξουμε απότομα πολλα μαζι και απογοητευόμαστε. Ευχαριστούμε!! ❤

  Reply
  1. Pola 21 Σεπτεμβρίου, 2019 at 9:32 πμ

   Σε ευχαριστώ πολύ πολύ και εγώ Ηλιάνα! Χαίρομαι πολύ που σου φάνηκε ενδιαφέρον και ναι επιμένω σε αυτό, γιατί από μικροι ως ενα μεγάλο βαθμό εκπαιδευόμαστε στην ταχύτητα και στο να τα καταφέρουμε όλα, αλλά όχι στο να παίρνουμε μια απόσταση και απλά να αναγνωρίζουμε, να ακούμε, να σεβόμαστε τις ανάγκες μας, να κατακτάμε βήμα-βήμα. Λες και η ζωή είναι ένας διαγωνισμός ή αγώνας δρόμου. Και ένα σωρό άλλα…! Ευχαριστώ!

   Reply
 2. Pingback: Μπισκότα ταχινιού (ή φυστικοβούτυρου) με σουσάμι - the εudεmonia

 3. Pingback: Σιμιγδαλένιος χαλβάς με μέλι - the εudεmonia

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *