Πώς συνειδητοποιεί κανείς τις δυνατότητές του;

Να μια ερώτηση που μας αφορά όλους και φυσικά με το post αυτό δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω μια συγκεκριμένη απάντηση, ωστόσο θα αναφερθώ σε κάποια από τα μέσα, τις πεποιθήσεις και τις καταστάσεις που έχω καταλάβει ως τώρα στη ζωή μου ότι λειτουργούν έτσι ώστε βοηθούν κάποιον να συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του και να εξελίσσεται. Οπότε αν σε ενδιαφέρει το ζήτημα, προχώρα στα παρακάτω, στο ζουμί!

1. Όταν είσαι ενεργός/ή και αντιμετωπίζεις νέες προκλήσεις

Ενεργητικότητα θα πει συμμετοχή και άνοιγμα σε νέα ερεθίσματα και δεδομένα. Αυτά τα δύο είναι πολύτιμα, καθώς ‘θρέφουν΄ τον εγκέφαλο και προκαλούν νέες συνδέσεις και ‘ανακατατάξεις’ στο νευρωνικό δίκτυο που βοηθούν στο να εμπλουτίζεται η απόκρισή μας σε καταστάσεις ή τα μοτίβα συμπεριφοράς μας, στην αποδυνάμωση κακών συνηθειών κλπ., με την προυπόθεση φυσικά ότι τα ερεθίσματα και τα δεδομένα είναι ωφέλιμα και ουσιαστικά. Τέτοιου είδους ερεθίσματα μπορεί να έρθουν μέσα από μια νέα πρόκληση-ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Για κάποιον μπορεί να είναι μια διαφορετική δραστηριότητα από ό,τι έχει συνηθίσει, ή μια νέα συνθήκη που είναι έξω από τη ‘ζώνη άνεσης’ του κ.ά. Στην ουσία, μπορεί να είναι οτιδήποτε νιώθεις να σε δυσκολεύει ή ακόμη και πράγματα τα οποία σου επισημαίνουν οι γύρω σου, κάτι που οδηγεί στο επόμενο:

2. Δώσε προσοχή στην ανατροφοδότηση που παίρνεις από τους άλλους

Πώς αντιδράς συνήθως όταν ακούς κάτι που δεν σου αρέσει ή σε ένα σχόλιο που ‘δεν περίμενες΄να ακούσεις από κάποιον δικό σου άνθρωπο για σένα; Η αλήθεια είναι ότι καθ’όλη τη διάρκεια της ζωή μας θα ακούσουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα που μας αφορούν, από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κάθε τι από αυτά χρειάζεται προσοχή ή ότι χρειάζεται ανάλυση! Σημαίνει όμως ότι η ανατροφοδότηση που παίρνουμε από τους άλλους, είτε από τους κοντινούς μας ανθρώπους είτε απλά από γνωστούς, είναι μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι για εμάς. Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί στο ότι παρατηρώ πώς αντιδρώ στα σχόλια άλλων, τι είδους ‘εσωτερικές μουρμούρες’ μπορεί να μου πυροδοτούν, αλλά και στο ότι μαθαίνω γενικότερα να ακούω. Και όταν μαθαίνουμε να ακούμε, τότε είναι ένας άλλος κόσμος. Απαιτεί πολλή προσπάθεια, ωστόσο μέσα από τους άλλους μπορώ να ανακαλύψω μια νέα μου πρόκληση, κάτι που θα με εξελίξει και, τελικώς, θα αναπτύξει τις δυνατότητές μου. Αν για παράδειγμα σου επισημαίνουν συνεχώς, και όχι τυχαία, ότι είσαι πολύ ανοργάνωτος ή αντιδραστικός ή οτιδήποτε, μήπως εκεί κρύβεται μια δυνατότητα;

3. Ανάγνωση βιβλίων

Αυτό το έχω βάλει ξεχωριστά, από μόνο του, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό. Δεν είναι ανάγκη να διαβάσει κανείς κάποιο βαρύγδουπο ή βαθυστόχαστο βιβλίο (μην πάμε βέβαια και στο άλλο άκρο, δεν αναφέρομαι και στο να διαβάζει κανείς αποκλειστικά αναγνώσματα χωρίς καμιά ουσία), αρκεί να μπει στη διαδικασία να ανακαλύψει σαν αναγνώστης τις δυνατότητες που μπορεί να του προσφέρει ένα βιβλίο και μέσα από αυτό, τις δικές του δυνατότητες. Γιατί τα βιβλία είναι ολόκληροι κόσμοι, κόσμοι στους οποίους προσκαλείσαι σαν κάποιος παρατηρητής και αν είσαι ενεργός αναγνώστης, τότε μπορείς να αποκομίσεις τεράστια οφέλη από αυτά, πέρα από γνώσεις κλπ. Ένα καλό ανάγνωσμα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι λες και διαστέλλεται το μυαλό σου και αν καταλαβαίνεις τι εννοώ, μάλλον τότε θα συμφωνείς με το σημείο αυτό!

4. Να θέτεις στόχους και να σέβεσαι τους ρυθμούς σου

Να θέτεις έναν-δυο (τρείς; αναλόγως!) στόχους, έτσι που να είναι εφικτό να τους διαχειριστείς με τον τρόπο που θες, όχι πολλά μαζί, όλα μαζί δεν γίνονται. Οι στόχοι μπορεί να σε αφορούν σε οποιοδήποτε επίπεδο, επαγγελματικό, προσωπικό κλπ. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να μπει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αυτό νομίζω το κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του αναλόγως με το αν τον βοηθά και του πάει. Πάνω απ΄όλα νομίζω ότι σημασία έχει οι στόχοι να είναι ξεκάθαροι και να παραμείνεις συνεπής σε αυτούς. Κυρίως, το να σέβεσαι τους ρυθμούς σου και να μην συγκρίνεις/επικρίνεις τον εαυτό σου επειδή όσα καταφέρνεις εσύ σε ένα δεδομένο χρόνο, βάζοντας όλη σου τη δύναμη και το κουράγιο, άλλοι τα καταφέρνουν στο μισό χρόνο. Ε, και;

5. Είσαι αρκετός/ή όπως είσαι

Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς να συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, αν πρώτα δεν ‘πατήσει’ πάνω σε μια βάση, αν δεν αναγνωρίσει ότι έχει δυνατότητες, και μάλιστα ίσως πολύ παραπάνω απ’όσες θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Είσαι αρκετός/ή ακριβώς όπως είσαι! Το ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης, για όλους μας ανεξαιρέτως και σε πολλαπλά επίπεδα, δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι με οποιοδήποτε τρόπο ανεπαρκής ή …’μισός’. Ότι θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο, κάπως αλλιώς και μόνο τότε να νιώσει αγάπη για τον εαυτό του/της. Όχι. Η ανάγκη, η όρεξη και όλες οι δυνάμεις για αλλαγή, όλα όσα σπρώχνουν κάποιον προς τη δυνατότητα, ξεκινούν ακριβώς από το γεγονός ότι κάποιος αποδέχεται τον εαυτό του για αυτό που είναι, και έτσι ξεκινά να ‘χτίζει’ πάνω σε αυτήν την αποδοχή, που προσφέρει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Εν ολίγοις: Μην βιάζεσαι να κάνεις αλλαγές. Πάρε τον χρόνο σου και τον χώρο σου, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία να επενδύεις σε αυτό που μπορείς να γίνεις. Να αναγνωρίζεις την αξία του γνώριμου, αλλά να μην θυσιάζεις τις δυνατότητές σου παραμένοντας σε αυτό.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *