Το θέμα της εβδομάδας: συνήθειες και εθισμός

Η τέχνη του learning και του unlearning, ή αλλιώς η τέχνη της μάθησης και της ξε-μάθησης! Γιατί όσον αφορά στις συνήθειες, περί αυτού πρόκειται και μιλάμε για ολόκληρη επιστήμη! Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς κάποια βλαβερή γι’αυτόν συνήθεια. Διότι τέτοιες συνήθειες δεν είναι μόνο το κάπνισμα ή η υπερφαγία κλπ., αλλά με την πιο ευρεία έννοια είναι και τα βλαβερά μοτίβα σκέψεων ή τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα τα οποία μας οδηγούν συνεχώς σε ‘συνήθεις’ επιλογές. Τα καλά νέα είναι ότι, αν και δύσκολο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια κακή συνήθεια μπορεί να ξε-καθιερωθεί. Ας δούμε λοιπόν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τις συνήθειες:

1.Όπως περιγράφεται και σε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο, η προσωπικότητα του καθενός δεν συνδέεται μόνο με παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν ως ‘δείκτες’ για το τι είδους ζωή θα ακολουθήσει κανείς, αλλά και με τις καθημερινές, απλές συνήθειές μας. Το άρθρο αναφέρεται σε μια έρευνα που έδειξε ότι, για παράδειγμα, οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγάνε, να ασχολούνται με τη διακόσμηση ή να ξοδεύουν περισσότερη ωρα προσπαθώντας να αποκτήσουν ένα ωραίο μαύρισμα ενώ από την άλλη οι πιο ‘συνειδητοποιημένοι’ βρίζουν λιγότερο και συνήθως δεν μασάνε νευρικά το μολύβι τους (!). Για τους πιο ‘ανοιχτόμυαλους’ δε, βρέθηκε ότι τους αρέσει να διαβάζουν ποίηση και γενικότερα αγαπούν τις τέχνες αλλά και ότι είναι πιο πιθανό να μιλάνε άσχημα για άλλους κλπ. Όλα σχετικά είναι, αλλά η έρευνα είχε ομολογουμένως την πλάκα της!

2. Εθισμός και συνήθεια: Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνοψη σε εικόνες για αυτά τα δύο, από εδώ.

 

Addiction vs Habit (Infographic)

3. Ο Taylor εδώ (που στα πρώτα 2” μπαίνει λίγο απότομα στο θέμα-ή είναι ιδέα μου;-: Γεια είμαι ο Taylor και όλοι έχουμε κακιές συνήθειες….) μας προτείνει κάποιες εφαρμογές που σκοπό έχουν να στηρίξουν την προσπάθειά σου να αποκτήσεις καλύτερες συνήθειες. Δεν είμαι φαν αυτών των εφαρμογών, για να είμαι ειλικρινής, αλλά ανά περιόδους και αναλόγως τον τύπο σου, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες!

4. Μπορεί να το βρεις το πιο βαρετό βίντεο του YouTube για το πώς να καλλιεργήσεις μια συνήθεια, αλλά για μένα είναι ό,τι πιο ευχάριστο παρακολούθησα για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Brian είναι γλυκύτατος και to the point που λέμε, σαφής και άμεσος! Αναφέρεται στο πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει κάποια συνήθεια ‘γρήγορα’, μετά από κάποιο σημαντικό γεγονός που τον επηρεάζει συναισθηματικά σε μεγάλο βαθμό, (Significant Emotional Event όπως καλείται στην ψυχολογία) αλλά και στο γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, λέγεται ότι συνήθως χρειάζονται 21 ημέρες για να καθιερωθεί μια νέα συνήθεια ή να ‘σπάσει’ μια παλιότερη. Ανάμεσα στα πολύ χρήσιμα 7 βήματα που προτείνονται, ξεχωρίζω το 4, στο οποίο έχω αναφερθεί και εδώ, και το πιστεύω πολύ!

5. Άλλο ένα ενδιαφέρον γράφημα για το πώς να ‘σπάσει’ κανείς τις συνήθειες με τη βοήθεια του mindfulness. Το παράδειγμα αναπτύσσεται συγκεκριμένα γύρω από τη συνήθεια του να τσεκάρουμε συνεχώς το κινητό. Βρείτε το  εδώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *