Τέσσερις προτάσεις (ίσως και πέντε) για να δεις, ακούσεις, διαβάσεις!

1. Πρόσφατα εμπνεύστηκα από τα κείμενα της Νόρμα Μπαστίντα, μιας γυναίκας με μια εκπληκτικά δυνατή και αξιοθαύμαστη ιστορία, καθώς έχει επιβιώσει από πολλές και συνταρακτικές δυσκολίες, όπως αυτή της σεξουαλικής κακοποίησης και των κυκλωμάτων ανθρώπινου εμπορίου. Η Νόρμα ξεκίνησε να τρέχει όταν ο μεγάλος της γιος, Καρλ, διαγνώστηκε με μια ανίατη ασθένεια. Αυτό που ξεκίνησε σαν ένας τρόπος να αποδράσει από το απερίγραπτο στρες που βίωνε, την οδήγησε στο να εξελιχθεί στην φημισμένη αθλήτρια που είναι σήμερα. Η όλη ιστορία της καθώς και τα posts της δίνουν πολύ από τα υλικά που αγαπώ: τροφή για σκέψη, έμπνευση, δύναμη. Βρείτε τη στο www.normabastidas.com.

2. Έμαθα ότι η λατινική ρίζα της αγγλικής λέξης passion (πάθος) είναι pati, που σημαίνει “υποφέρω”. Τυχαίο λέτε; Μπα…καθόλου (λέω γω). ‘Aλλωστε η δυσκολία ανέκαθεν θεωρούνταν από πολλές παραδόσεις/πολιτισμούς/θρησκείες όχι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά και απαραίτητο, αφού μας δίνει την ευκαιρία να αναδυθούμε από μέσα της πιο ικανοί και πιο ‘σοφοί’. Με αυτό θυμήθηκα ένα απόσπασμα από κάποιο βιβλίο που διάβασα φέτος το καλοκαίρι (The subtle art of not giving a fuck, Mark Manson), που αναφερόταν στο ότι στη ζωή δεν έχει αξία να κάνεις επιλογές με τις οποίες αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις τον πόνο- ο πόνος είναι κάτι το δεδομένο. Επομένως αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθείς είναι “Ποιον πόνο θα άντεχα να έχω στη ζωή μου; Τι είναι εκείνο για το οποίο θα ήμουν διατεθειμένος/η να πονέσω;” ή (συνδέοντάς το πλέον με την λέξη passion) “Ποιο είναι το πάθος μου; Αυτό για το οποίο ανέχομαι/αντέχω/διαλέγω να υποφέρω…”. Αν το σκεφτούμε έτσι πάντως, η λέξη όπως χρησιμοποιείται σήμερα, συνδέεται με κάποιο τρόπο με την αρχική της σημασία…

3. Από την παραπάνω ετυμολογία πάμε σε μία ακόμη: το γνωρίζατε ότι η λέξη “health” (υγεία) προέρχεται από ρίζα που είχε την έννοια του “whole” (ολόκληρος); Ρίξτε μια ματιά εδώ http://www.etymonline.com/index.php?term=health και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι. Το ίδιο, καθώς και πολλά ακόμη γύρω από αυτό, αναφέρεται και στο παρακάτω video από τον Sadhguru. Όλες οι ομιλίες του είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, σας προτείνω να τις παρακολουθήσετε (σημειώστε ωστόσο ότι είναι στα Αγγλικά, δεν γνωρίζω να υπάρχουν με ελληνικούς υπότιτλους).

4. https://contextualscience.org/free_audio

Ο παραπάνω σύνδεσμος θα σας οδηγήσει σε μια ιστοσελίδα (στην αγγλική, πάλι) σχετική με την γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και συγκεκριμένα στην παρουσίαση της θεραπείας ACT (acceptance and commitment therapy, που σημαίνει θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης). Αυτού του είδους η θεραπεία επικεντρώνεται στην συνειδητοποίηση και αποδοχή αρνητικών εσωτερικών διαλόγων που μπορεί να μας μπλοκάρουν και να μας οδηγούν σε αδιέξοδα. Ακολουθώντας τον σύνδεσμο θα βρείτε διαφόρων ειδών ασκήσεις σε ακουστική μορφή.

Photo by Chris Lawton on Unsplash –>5. To Unsplash πάντα με εμπνέει! Επειδή αγαπώ τη φωτογραφία, όλο λέω ότι κάποτε θα ανεβάσω και εγώ εκεί τη δική μου συλλογή. Με τόσο ωραίο υλικό, ίσως το λες και μια ακόμη πρόταση για χάζεμα ή για οτιδήποτε-όπως για να το χρησιμοποιήσετε ως πηγή, όπως εγώ, λέγοντας ευχαριστώ στον/στη δημιουργό! Στην επόμενη ανάρτηση θα πρέπει να βρω κάτι άλλο για να συμπληρώσω την συλλογή αν θέλω, δεν θα τη γλιτώσω έτσι εύκολα όπως με αυτό το ‘πεντάρι’ της λίστας! 🙂

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *