Το βιβλιοπωλείο που αγάπησα και τα (εξωσχολικά) βιβλία ως εκπαιδευτικά εργαλεία

Πρόσφατα επισκέπτηκα το ‘Χάρτινo καράβι’, ένα καινούριο βιβλιοπωλείο που άνοιξε στην πόλη όπου μένω και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι συμπλήρωσε ένα ‘κενό’ και την αναβάθμισε.

Όπως θα διαπιστώσεις και από τις φωτογραφίες (όσο φαίνεται) ο χώρος του είναι ιδιαίτερος, παραμυθένιος θα έλεγα, ενώ εμπνέει και όλη αυτή τη ζεστασιά που θες να έχει ένα τέτοιο μέρος. Πώς θα γινόταν αλλιώς, αφού άλλωστε ανήκει σε δύο ανθρώπους που γι’ αυτούς ένα βιβλιοπωλείο σαν αυτό ήταν όνειρο ζωής- και φαίνεται. Οι βιβλιόφιλοι θα με καταλάβετε, αφού μια όμορφη γωνιά σε ένα περιβάλλον με ωραίο φωτισμό και μυρωδιά σελίδων είναι από τις απολαύσεις που σε γεμίζουν ευδαιμονία. Ε, αυτός ο χώρος τα έχει όλα αυτά.

Στο ‘Χάρτινο καράβι΄ θα βρεις εξαιρετικά παιδικά βιβλία από μεγάλους και μικρούς εκδοτικούς οίκους, βιβλία λιγότερο δημοφιλή που έχουν όμως την αξία του ΄συλλεκτικού’, αλλά και παιχνίδια και συγκεκριμένες επιλογές από βιβλία ενηλίκων. Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το επισκεπτείς και να έχεις υπόψιν σου ότι τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονται σε αυτό εκδηλώσεις όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, αναγνώσεις παραμυθιών κλπ.

Φεύγοντας, εκτός από τις καλύτερες εντυπώσεις, πήρα μαζί μου και δύο βιβλία που αγόρασα, το ένα ήταν το ‘Η μάγισσα Τσαπατσούλα σώζει τον πλανήτη’ της Χαράς Κατσαρή (εκδόσεις Διάπλαση) και το δεύτερο το ΄Οι πέντε άσχημοι’ των Julia Donanson και Axel Scheffler (εκδόσεις Ίκαρος), τα οποία διαβάσαμε στην τάξη και πολύ μας άρεσαν.

Βλέπεις τα παραμύθια και τα εξωσχολικά βιβλία γενικότερα μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά ως συμπληρωματικά της διδασκαλίας-στην ουσία τα θεωρώ άκρως απαραίτητα εργαλεία για έναν εκπαιδευτικό. Όχι μόνο για μαθητές Δημοτικού, αλλά και για μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας. Το ότι μπορούν να επλουτίσουν την ύλη και να προσφέρουν μια πληθώρα διαφορετικών δεδομένων με άλλο τρόπο, μέσα από εικόνες κλπ. είναι μόνο ένας από τους λόγους που είναι απαραίτητα.

Το κυριότερο είναι ότι στην ουσία τα βιβλία διηγούνται ιστορίες, και οι ιστορίες είναι θεραπευτικές. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες σαφώς, έχουν πολλές φορές την ανάγκη να ακούσουν μια ιστορία για να κατανοήσουν κάτι ή καλύτερα, για να πάρουν αυτό το ‘κάτι’που χρειάζεται, ένα μήνυμα, ώστε να γίνει μια μετάβαση μέσα τους, είτε σε γνωσιακό επίπεδο είτε σε ψυχικοσυναισθηματικό κ.ά. Στην πραγματικότητα, το παιδί αντιλαμβάνεται το οτιδήποτε πολύ καλύτερα μέσα από μια ιστορία, μια μεταφορά αν θέλετε, παρά από το να του το μεταδώσεις ‘ξερά’ και κυριολεκτικά.

Οι λόγοι που συμμβαίνει αυτό είναι πολλοί, αλλά ένας βασικός είναι ότι τα παιδιά ταυτίζονται και μαθαίνουν μέσα από το παράδειγμα. Μια ιστορία απελευθερώνει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: μέσω της αποσύνδεσης από το βάρος ενός ‘πρέπει’ ή μιας ευθείας αναμέτρησης με τον εαυτό μας και της σύνδεσης με, σχεδόν μαγικό τρόπο, με ένα ‘νέο’ κομμάτι του εαυτού μας.

Ένα από τα πιο πετυχημένα της φετινής σχολικής χρονιάς ως τώρα, ήρθε ακριβώς μέσα από ένα παραμύθι, όπου πρωταγωνιστής ήταν ένας βασιλιάς φωνακλάς που δεν άκουγε ποτέ παρά μόνο φώναζε. Στο τέλος, μέσα από την πλοκή και εξέλιξη της υπόθεσης και τη βοήθεια ενός ‘κραυγόμετρου’, ο βασιλιάς έμαθε σταδιακά να ακούει και να ελέγχει τη φωνή του. Φυσικά δεν αργήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας κραυγόμετρο, και πραγματικά μας βοήθησε πολύ έως τώρα να μάθουμε σιγά σιγά να ρυθμίζουμε τον τόνο της φωνής μας και να κατανοούμε ότι όλα μπορούν να γίνονται και σε πιο χαμηλή ένταση, και μάλιστα πιο απολαυστικά!

Συμπέρασμα; Βιβλία και πάλι βιβλία, για μικρούς και μεγάλους, για πολλούς λόγους!

Χάρτινο Καράβι, Πίνδου 39, Νέα Φιλαδέλφεια

210 2531533, info@xartino-karavi.gr

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *