Το θέμα της εβδομάδας: (αυτο)πειθαρχία

1. Αφορμή για το θέμα αυτής της εβδομάδας στάθηκε αυτό εδώ το άρθρο, το οποίο μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον με τον τίτλο του: “Self-care is not an indulgence. It’s a discipline.” (“Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια μορφή πειθαρχίας”). Πράγματι, η αυτοφροντίδα είναι τελικά ξεκάθαρα και θέμα αυτοπειθαρχίας. Όπως αναφέρεται και μέσα στο κείμενο, η αυτοφροντίδα απαιτεί επιμονή και συνέπεια, σεβασμό για τον εαυτό μας και βαθιά κατανόηση των αναγκών μας, αλλά και υπευθυνότητα προκειμένου να αναλάβεις την προσωπική σου φροντίδα και πολλά πολλά ακόμη που αποκτώνται και καλλιεργώνται μόνο με την κατάλληλη αυτοπειθαρχία. Για να έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, κάνε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο για να βρεθείς στο άρθρο.

2. Γενικότερα ωστόσο, η (αυτο)πειθαρχία είναι ‘κλειδί’ για πάρα πολλές καταστάσεις της ζωής μας: την επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας, την επίτευξη στόχων ή την επιμονή σε περίπτωση αποτυχίας κλπ. Η αυτοπειθαρχία εξασκεί τον έλεγχο, την συγκέντρωση και την προσοχή. To παρακάτω βίντεο λέει κάτι πολύ σημαντικό για την προσοχή: η προσοχή είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου ο εγκέφαλος μας ‘συγκεντρώνει’ τους πόρους του, τις ικανότητες του σε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό σημαίνει ότι εάν μπορείς να κατευθύνεις την προσοχή σου σε κάτι, τότε κατευθύνεις το πού θα ‘επενδύσει’ ο εγκέφαλός σου τις βέλτιστες ικανότητές του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς το περιβάλλον του εγκεφάλου είναι ‘ανταγωνιστικό’: διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ανταγωνίζονται για το ποιο θα επεξεργαστεί τα δεδομένα, επομένως η συνειδητοποίηση ότι αυτή η ‘επεξεργασία’ μπορεί να κατευθυνθεί, είναι κάτι πολύ ουσιαστικό για πολλούς λόγους. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:

3. Αγαπημένα ρητά σχετικά με την πειθαρχία:

“The discipline you learn and character you build from setting and achieving a goal can be more valuable than the achievement of the goal itself.” Bo Bennett

“Work hard. Through determination and self-focus and discipline, you can accomplish anything.” Kimberly Guilfoyle

 “Self-respect is the fruit of discipline; the sense of dignity grows with the ability to say no to oneself.” Abraham Joshua Heschel
4. Και επειδή η (αυτο)πειθαρχία είναι ίσως και λίγο παρεξηγημένη έννοια, θα ήθελα κλείνοντας να ειπωθεί ότι αυτοπειθαρχία δεν θα πει ακαμψία, ούτε έχει να κάνει με εξωτερικές εκδηλώσεις και συμπεριφορές όπως είναι η αυστηρότητα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά είναι κυρίως -αν όχι τελείως- μια νοητικοπνευματική κατάσταση και επιλογή, είναι μια εσωτερική στάση και θέαση απέναντι σε ό,τι σε αφορά. H αυτοπειθαρχία είναι αυτονομία διότι είναι μια πρακτική που σου εξασφαλίζει έναν τρόπο να ζεις ελεύθερος και να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου. Στην πραγματικότητα, προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα φαινομενικά στερεί: τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς κόπο και καμιά κορυφή δεν κατακτιέται χωρίς πειθαρχία (έτσι για να κλείσω με άλλο ένα φανταστικό ρητό από εμένα αυτή τη φορά χαχα!).

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *