Dark Light

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Δεν το έκανα επίτηδες, αλλά ναι, είναι μια καλή μέρα για αυτό το ποστ.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Και ενώ ο τίτλος αρχικά προοριζόταν για κάτι σαν ‘ο δεκάλογος κατά του άγχους’, κάπως δεν μου κόλλαγε. Το ‘κατά’ ας πούμε, που είναι σαν να υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας αόρατος εχθρός και εσύ θα πρέπει να παλέψεις (πόσο πχια). Το ‘φυσικά αγχολυτικά’ από την άλλη μου έβγαζε μια ηρεμία από μόνο του.

Είναι όλα εκείνα όσα αυξάνουν τις ενδορφίνες, σε κάνουν να εκκρίνεις σεροτονίνη (η ‘ορμόνη της ευτυχίας’ δα!), φέρνουν καλή διάθεση, τέτοια πράγματα. Kαι μάλιστα με φυσικό τρόπο, αυτά θέλουμε! Βλέπεις και ο τίτλος ακόμη είναι θέμα οπτικής. Άσε που τελικά κατέληξα σε 12 και όχι σε 10.

Οπτική

Πρόσφατα σε μια συνάντηση με φίλη μου έλεγε πόσο έχει βαρεθεί να βλέπει τη μιζέρια γύρω της, τον κατσουφιασμένο στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, παντού. Και δεν λέω, η μιζέρια είναι μπόλικη, αλλά ξέρεις κάτι; Και η χαρά είναι. Μερικές φορές απλά δεν την βλέπουμε ή την προσπερνάμε εύκολα, για οποιοδήποτε λόγο. Αλλά η οπτική έχει να κάνει με πολλά περισσότερα πράγματα, όπως το αν θα δεις ένα πρόβλημα μόνο σαν εμπόδιο ή επιπλέον σαν ένα μέσο να διδαχτείς κάτι, και πάει λέγοντας. Το να έχεις μια ευρεία οπτική και να ‘εκπαιδευτείς’ στο να ξεχωρίζεις ΚΑΙ το θετικό, είναι μια δεξιότητα με αγχολυτική επίδραση, γιατί ανάμεσα σε άλλα, είναι ένας τρόπος η προσοχή σου να φεύγει από πράγματα που σου πυροδοτούν άγχος.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Κίνηση

Αν είσαι ο πολύ αγχωτικός τύπος, με αυτό παίζει και να σκέφτηκες την κίνηση στο δρόμο, αλλά όχι φίλε ή φίλη μου. Θα ακολουθήσεις αυτά τα βήματα και μετά θα κολλάς στην κίνηση και θα βουλιάζεις στο κάθισμά σου σαν να μην τρέχει τίποτα. Που βασικά, δεν θα τρέχει, γιατί θα είσαι στην κίνηση, αλλά θα το αντέχεις αλλιώς πια. Ένα από τα βήματα για να γίνει αυτό, είναι το να κινείς το σώμα σου, τουτέστιν άσκηση, εντατικά και με συνέπεια. Εδώ θα πούμε για φυσικά αγχολυτικά, τώρα τα πώς και σχόλιο στα ‘δεν προλαβαίνω’, σε άλλο ποστ αν θες.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Αλλαγή παραστάσεων, επαφή με τη φύση

Δεν είναι ανάγκη να προγραμματίσεις τίποτα που να έχει πολλά έξοδα, ούτε καν να απομακρυνθείς από το σπίτι σου, καθώς αυτό αφορά στο να αλλάζεις γενικότερα το περιβάλλον σου: από τη διακόσμηση του σπιτιού σου, έως και το να ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδρομή από την τυπική για κάποιον από τους προορισμούς σου. Και φυσικά περιλαμβάνονται οι βόλτες, οι εκδρομές, τα ταξίδια, το οτιδήποτε αρκεί να ανανεωθούν οι εικόνες γύρω σου, και εσύ το ίδιο. Και φυσικά (επαναλαμβάνομαι, το ξέρω), η επαφή με τη φύση.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Μέρες #έξωαπότηνοθόνη

Μέρες με λιγότερο χρόνο μέσα στην οθόνη (κινητό, pc, γουατέβερ) είναι μέρες με περισσότερο χρόνο να στραφείς μέσα σου, να κάνεις πράγματα με αγαπημένα πρόσωπα, ή γενικότερα για τα χόμπι σου κλπ. Και κυρίως, λίγο λιγότερο οθόνη, λίγο (πολύ!) περισσότερο πραγματικότητα. Άλλος κόσμος.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Ο καλός ο ύπνος

Βασικό, βασικό, βασικότατο. Θα γίνει καλύτερος όσο ενισχύονται όλα τα υπόλοιπα από τα αγχολυτικά, αλλά πάει και αλλιώς: όσο φροντίζεις το ‘πριν’ από τον ύπνο (μην πέφτεις με το στομάχι τίγκα, μην είσαι στο κινητό μέχρι τελευταία στιγμή και πολλά πολλά ακόμη), τόσο θα βελτιώνεις τον ύπνο σου και θα λειτουργείς καλύτερα και για όλα τα υπόλοιπα.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Θρέψη

Το α και το ω, και δεν θα βαρεθώ ποτέ να το λέω και να το τονίζω πως μια καλή διατροφή είναι η βάση. Είναι το καύσιμο για όλα, είναι απλό. Και δεν θες καύσιμο κακής ποιότητας. Πιο οικονομικό; μπορεί. Λιγότερο δυσεύρετο, πιο εύκολο σαν επιλογή, πιο βολικό; μπορεί. Θα σε πάει μακριά; Αποκλείεται. Μην σου πω τα υπόλοιπα ‘αποκλείεται’ και σου δημιουργήσω άγχος άθελα μου, δεν θα ‘θελα.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Μουσική

Έχω πει αρκετές φορές πως ανέκαθεν είχα ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική οπότε δεν θα γινόταν να μην τη συμπεριλάβω, αλλά ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι έχει πολύ ευεργετικές επιδράσεις για την χαλάρωσή μας και γενικά. Βέβαια μου έχει τύχει να είμαι κολλημένη στην κίνηση με κολλημένο ΚΑΙ το ράδιο του αυτοκινήτου σε μια συχνότητα που έπαιζε κάτι σε ‘Κολλημένο’ (youtubaρέ το, με δική σου ευθύνη) και ΔΕΝ ήταν καλή ιδέα. Αλλά από την άλλη, δεν ήταν μουσική (σόρυνοτσόρυ).

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Η καλή παρέα

Από τους ανθρώπους που επιλέγεις για να κάνετε πράγματα μαζί και αυτοί στους οποίους αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια, ως και ένα βιβλίο, το κατοικίδιο σου κλπ. Και ‘καλή πάρεα’ θα πει δεν σου ρουφάει ενέργεια, αλλά σου προσφέρει ηρεμία, σε ‘πάει μπροστά’, με όλα τα παρελκόμενα, σε κάνει να νιώθεις πράγματα σαν το παρακάτω (σύμφωνοι και με το gif, αλλά αναφέρομαι στην εμπιστοσύνη).

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Εμπιστοσύνη

Στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας, στη ζωή. Γενικά, μια εμπιστοσύνη ότι θα πάει καλά, ότι όλα θα γίνουν βρε αδερφέ!

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Αυτά που ξέρεις ότι θα ήθελες να κάνεις συχνότερα

Να βρίσκεσαι περισσότερο με φίλους; Να έχεις περισσότερο χρόνο μόνος/η; Σεξ; Ζωγραφική, ποδήλατο, δεν-ξέρω-τι; Επιδίωξέ τα. Συχνότερα. Κρίμα είναι, μια ζωή την έχουμε. Μην μου φτύνεις τον κόρφο σου εδώ σαν να σου πέταξα κόλυβα στη μούρη, γκετ γιορ σιτ τουγκέδερ και φυσικά αγχολυτικά.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Βαθιά αναπνοή-παρατήρηση

Αυτό είναι πολύ πιο πρακτικό από άλλα, καθώς τη στιγμή εκείνη που θα αγχωθείς πολύ για κάτι, η βαθιά αναπνοή αλλά και η παρατήρησή της βοηθά πάρα πολύ ώστε να σε επαναφέρει ξανά σε ηρεμία, αλλά γενικότερα είναι ένα ολόκληρο (τεράστιο) κεφάλαιο από μόνο του η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα -aka mindfulness- γενικότερα, και όχι μόνο σε στιγμές έντονου άγχους.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Μάθε να λες ‘όχι’

Για να κάνεις χώρο και να κερδίσεις χρόνο για τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα και τα έχεις ανάγκη (φυσικά αγχολυτικά π.χ., λέμε τώρα). Δεν είναι θέμα αγένειας προς κάποιον άλλον, είναι θέμα αυτοσεβασμού. Άσε που συνήθως οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πουν ‘όχι’ κάνουν πολλά παραπάνω από όσα χρειάζεται. Ακόμη είναι θέμα προτεραιοτήτων και guess what, όταν η προτεραιότητα μας είναι ο εαυτός μας και η αυτοφροντίδα, όσο και όπως μπορούμε, όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν πολύ, πολύ καλύτερα. Οπότε…

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Και τελικά μια αγχολυτική, αλλά κακιά συνήθεια μπορεί πάντα να είναι μια επιλογή, φαινομενικά η πιο εύκολη, αλλά αν νομίζεις ότι είναι όντως ή ότι συνεχίζει να είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, χμ…ξανασκέψου το αν το χρειάζεσαι στη ζωή σου.

11 + 1 φυσικά αγχολυτικά

Κατά τα άλλα η λίστα αυτή έχει και άλλο, αλλά ας μείνουμε εδώ για την ώρα να δούμε τι γίνεται με αυτά και καλά να ‘μαστε, πολύ αγχωμένοι να μην είμαστε 🙂

Photo by Drew Beamer on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top