11+1 μαθήματα από τα παιδιά

11+1 μαθήματα από τα παιδιά

Θα μπορούσαν να είναι 111. Και βάλε!

1. “Πόλα είναι λασπομέρα;” ή “Ωχ είδες πόσο ψηλά πήδηξα, το ‘δες, το ‘δες;”

Να μην φοβάσαι να τσαλακωθείς και να μουντζουρωθείς και να πέσεις στις λάσπες και να δοκιμάσεις και κάτι που δεν έχεις ξανακάνει, ξανά και ξανά κι ας μην το πετυχαίνεις με την πρώτη.

2. “Χτύπησα * κλάμα* να εδώ, εδώ, πονάαωωω *περισσότερο κλάμα*”

Να πέφτεις και να χτυπάς και να κλαψουρίζεις και λίγο ή πολύ. Και ύστερα να συνεχίζεις το παιχνίδι.

3. “Θέλω να πάω σπίτι”

Να σου επιτρέπεις να γίνεσαι και να νιώθεις ευάλωτος. Αλλά και να ξέρεις ότι είσαι πάρα, πάρα πολύ δυνατός.

4. Μικροί (και μεγάλοι) εξερευνητές

Πάντα υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζεις, κάτι που δεν έχεις ανακαλύψει ή παρατηρήσει. Πάντα μπορείς να σκεφτείς κάτι με κάποιον διαφορετικό τρόπο. Πάντα.

5. “ΦΦ…πόνεσε η πλάτη μου!”

Να αφήνεις ή να ζητάς καμιά φορά και από τους άλλους να σε βοηθήσουν να κουβαλήσεις τη τσάντα σου, αν είναι πολύ βαριά. Μην ψαρώνεις όμως. Μπορεί και να μην είναι καν βαριά, ή έστω όχι τόσο και να χρειάζεται απλά ένα σπρώξιμο, λίγο ενθάρρυνση.

6. “Να πω εκείνο το ανέκδοτο;”

Πάντα υπάρχει χρόνος και χώρος για ένα διάλειμμα, για μουσική, για τους φίλους σου, για κάτι διασκεδαστικό.

7. [Θέλει ενέργεια, να ξέρεις. Πολλή. Απλά αυτό θα αφήσω εδώ και όσοι ξέρουν, κατάλαβαν!]

Να κινείσαι! Να κινείσαι πολύ, ώσπου να ιδρώσεις και να κουραστείς και να θες να πέσεις ξερός κάτω γεμάτος ευχαρίστηση (έστω για 5′-γιατί τα παιδιά επαναφορτίζονται γρήγορα, πολύ γρήγορα, απλά να ξέρεις!)

8. Αυθεντικότητα.

Είναι οκ να φοράς τις αστείες σου ή διαφορετικές κάλτσες (ευχαριστώ παιδιά για αυτό χαχα), τον αστείο συνδυασμό ρούχων που εσύ θες ή ταιριάζει σε σένα, να κάνεις τα μαλλιά σου όπως αρέσει σε σένα κλπ., ακόμη και αν κάποιος σε κοροιδέψει. Οι φίλοι σου και γενικά όσοι θέλουν την παρέα σου, θα σε επιλέξουν ακριβώς για αυτό που είσαι.

9. Να ακούς. Προσεκτικά.

Με σωστή διαχείριση ένα περιστατικό μικρής βαρύτητας, μπορεί να ξεχαστεί σε 5′, από όλους, και να λήξει όμορφα, χωρίς κανείς να κρατήσει ‘μέσα του’ το παραμικρό.

Μην είσαι όμως σίγουρος γι’αυτό. Να ‘ακούς’ και να παρατηρείς, με προσοχή. Πάντα. Κάτι ‘μικρό’ μπορεί για κάποιον άλλον να είναι πολύ, πολύ σημαντικό.

10. Βάλε φαντασία

Να βάζεις χρώμα και πολλή φαντασία. Να λες τα ‘σ’αγαπώ’ που θες, να κάνεις αγκαλιές και να παρατηρείς ποια είναι εκείνα και εκείνοι που σε κάνουν να νιώθεις ότι μαζί τους το μικρό παιδί μέσα σου νιώθει ελεύθερο και άνετο να εκφραστεί.

11. Και πού ξέρεις!

Να κάνεις μεγάλα όνειρα και να πιστεύεις ότι θα τα πετύχεις.

12. Δια βίου μάθηση

Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι διαφορετικός, πιο μικρός, πιο έτσι, πιο αλλιώς. Από όλους έχεις κάτι να μάθεις. Από όλους.

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top