4 δρόμοι για την αυτοπειθαρχία

1. Υγιεινή διατροφή

Όσες φορές και να το έχω αναφέρει σε κείμενα αυτού του blog, δεν θα σταματήσω να το λέω σε άλλα τόσα. Και να πώς συνδέεται (και) με την αυτοπειθαρχία: μια καλή διατροφή δεν σχετίζεται μόνο με ένα υγιές σώμα, αλλά και με ένα υγιές, δυνατό και καθαρό μυαλό. Η τροφή σου διασπάται και γίνεται το σώμα σου, η ενέργειά σου, αλλά και η ποιότητά σου. Εάν τρέφεσαι σταθερά με ‘νεκρές’ τροφές που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία ή με τροφές που περιέχουν μη φυσικά συστατικά ή έχουν φτιαχτεί με βιασύνη και προχειρότητα, τότε αυτές είναι ποιότητες που επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σου με τρόπο που μπορεί να μην συνειδητοποιείς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει. Η αυτοπειθαρχία σου εξασκείται έμμεσα με την καλή διατροφή, καθώς ‘τρέφεσαι’ με απλές και φυσικές, καθαρές ποιότητες και άμεσα, καθώς επιλέγεις όλες εκείνες τις φροντίδες που χρειάζονται προκειμένου να παρέχεις στον εαυτό σου αυτόν τον τρόπο διατροφής.

2. Οι συναναστροφές με ανθρώπους που σε εμπνέουν

Υπάρχουν σίγουρα για όλους μας άτομα που έχουν καλλιεργήσει σε μεγαλύτερο βαθμό από εμάς αρετές που θα θέλαμε να είχαμε αναπτύξει και οι ίδιοι παραπάνω. Ένα πρώτο βήμα προς την αυτοπειθαρχία είναι το να συνειδητοποιήσεις αυτή τη διαφορετικότητα του καθενός, χωρίς να συγκρίνεις κανέναν με κανέναν, αλλά να το αναγνωρίζεις απλώς ως μια ευκαιρία να διδαχτείς και να διδάξεις. Ένα από τα υπέροχα του να συναναστρέφεσαι ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσένα με αυτόν τον τρόπο, είναι το ότι ανταλλάζετε μεταξύ σας ενέργειες και ποιότητες που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις αυτές τις αρετές και ο ίδιος πολύ πιο εύκολα απ’ότι αν προσπαθείς αποκομμένος από άτομα που μπορούν να σε εμπνέυσουν ή αν περιορίζεσαι σε σχέσεις που δεν σου προσφέρουν κίνητρο να εξελιχθείς με κάποιο τρόπο.

Εν ολίγοις, οι συναναστροφές με ανθρώπους που σε εμπνέουν είναι σωτήριες με πολλούς τρόπους, μεταξύ άλλων και για την αυτοπειθαρχία: αν θες να την κατακτήσεις παραπάνω, κάνε παραπάνω παρέα με άτομα που είναι πειθαρχημένα, παραγωγικά και υπέυθυνα και ξόδεψε χρόνο σε περιβάλλοντα που ενισχύουν τέτοιου είδους στάσεις και συμπεριφορές. Δεν είναι τυχαίο που ένας Έλληνας καπνιστής με όλες τις ιδιαιτερότητες του, μπορεί στο εξωτερικό να συμμορφώνεται στον αντικαπνιστικό νόμο μια χαρά ενώ στην χώρα του να τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια. Οι συναναστροφές, το περιβάλλον, το ‘κλίμα’ έχουν τεράστια επίδραση επάνω σου ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιείς εύκολα αυτό.

3. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και όπως και με την άσκηση ή και με κάποια άλλα πράγματα, δυσκολεύομαι να θυμηθώ ποια ήμουν πριν από αυτά. Ο διαλογισμός, όταν γίνεται σωστά, εξασκεί την προσοχή μας και βάζει τον νου σε μια τροχιά όπου ποιότητες (ξέρω, σε αυτό το post έχω κάνει κατάχρηση αυτής της λέξης!) όπως η ενότητα και η σύνδεση γίνονται βίωμα. Αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο για την καλλιέργεια της αυτοπειθαρχίας, καθώς εξασκείσαι στο να παρατηρείς, να αποκτάς έλεγχο, να ‘πειθαρχείς΄κατά έναν τρόπο στο ‘τώρα’. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ως τώρα με αυτό το κομμάτι, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές, διαδικτυακές και μη, βιβλία, άνθρωποι, που μπορούν να εισάγουν κάποιον στον διαλογισμό. Τονίζω ωστόσο, ότι η επιλογή της πηγής θέλει προσοχή, η ποικιλία και η ποσότητα δεν αντιστοιχούν, ως γνωστόν, απαραίτητα στην ποιότητα.

4. Προσπάθεια, αποτυχία και πάλι προσπάθεια

Η επιμονή, η συγχώρεση και η αποδοχή των λαθών μας και του εαυτού μας συνολικά, η αποτυχία, όλα αυτά είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να χωνευτεί από όποιον επιθυμεί να εξασκήσει την αυτοπειθαρχία του. Ας σκεφτούμε το εξής: η άσκηση (ειδικά όταν εξασκεί και την προσοχή σου, όπως για παράδειγμα η γιόγκα) είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εξασκήσεις την αυτοπειθαρχία σου. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται ήδη μια κάποια αυτοπειθαρχία για να φτάσεις στο σημείο να απολαμβάνεις (και) αυτό το όφελος της άσκησης, εφόσον αυτό θέλει συνέπεια και δέσμευση. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι (όπως όσα αναφέρθηκαν παραπάνω) που θα σε βοηθήσουν να ‘αφυπνιστεί’ κάτι μέσα σου και τρόποι που σε βοηθάνε να το συντηρείς και να το δυναμώνεις. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια συνειδητοποίηση-κλειδί, καθώς σε βοηθά να καταλάβεις ότι 1. τα πράγματα δεν έρχονται εύκολα ούτε σε σένα ούτε και σε κανέναν από εμάς, αλλά παρόλα αυτά σε όλους μας δίνονται οι ευκαιρίες για αλλαγές 2. η αυτοπειθαρχία, όπως και όλα αυτά τα παρόμοια χαρακτηριστικά, δεν είναι κάτι δεδομένο που το αποκτάς και τελείωσες με αυτό, αλλά είναι μια πορεία. Αυτό θα πει ότι υπάρχει εξέλιξη, κάτι που έρχεται μόνο μέσα από προσπάθεια, αποτυχία και πάλι προσπάθεια.

4 Comments

 1. Πελαζί 27 Απριλίου, 2018 at 10:18 πμ

  @theeudemonia όπως πάντα, γλυκό κορίτσι, συμφωνώ μαζί σου σε όλα. Και έχω να πω τα εξής: πρώτον, μην κάνεις παρέα μαζί μου, είμαι κακή επιρροή! Δεύτερον, συμφωνώ πάρα πολύ ότι μέσα από την άσκηση και τη σωστή διατροφή εξασκείσαι στην αυτοπειθαρχία, και σε βοηθάει και σε άλλους τομείς της ζωής σου! Τρίτον, αυτό με το διαλογισμό το έχω πολύ παρατήσει τελευταίως (όχι ότι το είχα πιάσει και ποτέ πολύ ζεστά, μόνο περιστασιακά)! Αλλά θα ξαναμπεί στη ζωή μου, πού θα πάει!

  Reply
  1. Pola 27 Απριλίου, 2018 at 10:30 πμ

   Χαχα! Σε ευχαριστώ πολύ Πελαζί μου! Με επηρεάζεις και σε επηρεάζω μόνο θετικά! <3

   Reply
 2. Georgia 27 Απριλίου, 2018 at 4:11 μμ

  Τι ωραία που τα γράφεις!

  Reply
  1. Pola 27 Απριλίου, 2018 at 6:06 μμ

   Σε ευχαριστώ πολύ! <3

   Reply

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *