5 πράγματα που παρατήρησα μειώνοντας (κατά πολύ!) τη ζάχαρη

Αν θυμάμαι καλά, έχω να φάω ‘ετοιμο’ γλυκό από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή γενικότερα κάποιο μαγαζί, τουλάχιστον τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, έχω ουσιαστικά κόψει τελείως τη λευκή ζάχαρη και τρώω ανά διαστήματα (3-4 φορές το χρόνο) μια κανονική ποσότητα από γλυκό που φτιάχνω στο σπίτι με καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας. Για τα γλυκά που φτιάχνω επιλέγω κυρίως μέλι, χουρμάδες, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι αγαύης κλπ., αλλά το γιατί και αν ακριβώς αυτές είναι καλές επιλογές, είναι μια μεγάλη κουβέντα! Αυτό το ποστ όμως είναι για πράγματα που παρατήρησα μέσα από την επιλογή μου να ζήσω με -πολύ!- λιγότερη ζάχαρη.

1. Αλλάζει η αντίληψη περί ‘γλυκύτητας΄

Κόβοντας τη ζάχαρη και απέχοντας τελείως από τη γεύση του γλυκού γενικότερα για ένα μεγάλο διάστημα (σίγουρα έναν χρόνο), ‘επιστρέφοντας’ σε αυτήν καταναλώνοντας άλλου είδους προϊόντα με γλυκιά γεύση, π.χ. μέλι,  συνειδητοποίησα ότι η αντίληψη μου περί γλυκύτητας είχε αλλάξει τελείως. Η ‘υφή’ της γλυκύτητας, αν μπορώ να το πω έτσι, ήταν διαφορετική, καθώς και η ποσότητα ‘γλυκιάς δόσης’ που χρειαζόμουν προκειμένου να ικανοποιήσω την όρεξή μου για κάτι γλυκό (μου αρκούσε πλέον πολύ λιγότερη ποσότητα).

Βέβαια μέσα σε αυτό το διάστημα συνέβησαν πολλά που με έκαναν να αναθεωρήσω πολλά πράγματα γενικότερα, ωστόσο με την αποχή αυτή, συνδυαστικά με τα υπόλοιπα, το σώμα μου και το μυαλό μου είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ουσιαστική αποτοξίνωση και με αυτό τον τρόπο να έρθει ο οργανισμός πάλι σε επαφή με αυτό που είναι πιο φυσικό για αυτόν. Πλέον τα πιο ωραία ‘γλυκά’ του κόσμου είναι το μέλι, οι χουρμάδες, το χαρουπόμελο, τα σύκα, οι πιο απλές και φυσικές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για γλυκύτητα.

2. Μαθαίνεις να ‘ακούς’ το σώμα σου καλύτερα

Ένας πιο φυσικός και φυσιολογικός τρόπος ζωής με μέτρο δεν έρχεται μέσα από τον αποκλεισμό τροφών, δίαιτες κλπ. αλλά νομίζω μέσα από την ανακάλυψη ενός γενικότερα πιο φυσικού τρόπου να υπάρχει κανείς. Αυτό περιλαμβάνει το να αποκτάς μια λεπτή αίσθηση για το σώμα σου και τις ανάγκες του. Κόβοντας τη ζάχαρη έμαθα να ακούω πολύ παραπάνω τι χρειάζεται το σώμα μου, πότε και γιατί. Προηγουμένως ήταν σαν να υπήρχε μια ‘σύγχυση’, μπορούσα να τα φάω όλα (το ότι έκοψα τη ζάχαρη ξεκίνησε από το ότι για μια περίοδο της ζωής μου γι αλόγους υγείας τα πράγματα που μπρούσα να φάω περιορίστηκαν σε ελάχιστα) και έτσι έτρωγα π.χ. γλυκά (αν και πάλι όχι τόσο συχνά) χωρίς να σκέφτομαι τι μπορεί να περιέχει και αν το θέλω αυτό που μπορεί να περιέχει. Φυσικά και δεν εννοώ ότι πρέπει κανείς να υπεραναλύει αυτό που τρώει ή να το σκέφτεται! Σίγουρα όμως το να συνειδητοποιείς πως ό,τι τρως γίνεται εσύ, είναι ένα επίπεδο όπου αντιλαμβάνεσαι ότι οι όποιες επιλογές κάνεις καθημερινά, διατροφικά ή όχι, έχουν σημασία.

3. Βοηθά να έχεις διαύγεια

Έτσι, τα παραπάνω (νούμερο 1+2) συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στο να οξυνθούν λίγο παραπάνω οι αισθήσεις μου και ο τρόπος που βιώνεται η γευστική εμπειρία. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν σίγουρα πέντε βασικές γεύσεις: το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό, το πικρό και το ουμάμι. Τελευταία ωστόσο, αυτή η ‘θεώρηση’ του κόσμου των γεύσεων τείνει να ανατραπεί, καθώς οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικές γευστικές εμπειρίες, όπως είναι το λίπος, το μέταλλο, το ασβέστιο κλπ. Μάλιστα, αναφέρεται ότι όσον αφορά την αντίληψη των γεύσεων, είναι σαν να έχουμε όλοι συναισθησία και να μην το ξέρουμε!

Το γεγονός ότι είχα ανακτήσει μια φυσική ισορροπία στο πώς αντιλαμβάνομαι τις γεύσεις, βοήθησε στο να ξεχωρίζω αυτό που τρώω στα ‘γευστικά μέρη’ του με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με προηγουμένως και έτσι να το απολαμβάνω περισσότερο. Αυτό συνέβη και με τις υπόλοιπες αισθήσεις μου, μεταξύ άλλων εφόσον γενικά η προσοχή μου εξασκούνταν πλέον με άλλο τρόπο. Γενικότερα εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και οποιοσδήποτε εθισμός επιδρά τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας την ‘καθαρή σκέψη’.

4. Σωματικά και ψυχικά οφέλη

Όπως είναι λογικό, κόβοντας τη ζάχαρη νιώθει κανείς να ‘ξεπρήζεται΄ μέσα από την απώλεια κιλών, ενώ η όψη του δέρματος βελτιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και ακόμη καλύτερα βεβαίως συνδυαστικά με άλλους παράγοντες (κατανάλωση νερού, υγιεινών τροφών, καλού ύπνου κλπ.). Το ίδιο συμβαίνει και με τη διάθεση, η οποία σαφώς βελτιώνεται και αυτή εφόσον αυτό είναι ακόμη ένα από τα οφέλη της αποτοξίνωσης.

5.  Συνειδητοποιείς ότι ‘έχεις τον έλεγχο’

Το να μειώσεις τη ζάχαρη ίσως στην αρχή να είναι θέμα αυτοπειθαρχίας. Αν αυτή η αυτοπειθαρχία ωστόσο δεν είναι ενισχυμένη από κάποιους στέρεους και ξεκάθαρους λόγους για τους οποίους θέλεις να το κάνεις αυτό, αν δεν έχει αλλάξει η αντίληψη σου σχετικά με αυτό και γίνεται με το ζόρι, επειδή έτσι ‘πρέπει’, τότε δεν έχει νόημα και μάλλον ούτε αποτέλεσμα.

Κάθε τι που επιλέγεις με μια φυσικότητα και όχι εξαναγκάζοντας στην ουσία τον εαυτό σου (το πώς φτάνει κανείς ως εκεί είναι μια άλλη συζήτηση, για άλλο post, μάλλον), έρχεσαι πιο κοντά στην συνειδητοποίηση της ελευθερίας των επιλογών σου και των δυνατοτήτων σου. Αντιλαμβάνεσαι σιγά σιγά ότι στην πραγματικότητα έχεις τον έλεγχο και αυτό ισχύει για πολλά περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα, πέρα από το γλυκό. Και πίστεψε με, κάποτε ήμουν πολύ γλυκαντζού άρα μην πιστέψεις ότι είναι κάτι το αδύνατο για κάποιον που του αρέσουν πάρα πολύ τα γλυκά!

Το post με λίγες λέξεις: Καμιά δαιμονοποίηση δεν έχει νόημα, ούτε η δαιμονοποίηση της ζάχαρης, αλλά το να επιλέγω συνειδητά αυτό που τρώω,  να γνωρίζω τα συστατικά του, να επιλέγω τα πιο φυσικά για το σώμα μου, και να καταναλώνω με μέτρο, αυτό είναι όλη η ουσία!

1 Comment

  1. Pingback: Σπιτική σοκολάτα με 3 υλικά - The εudεmonia

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *