7 τρόποι να κρατάς ψηλά το ηθικό σου

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε από περιόδους που το ηθικό είναι χαμηλό και που είναι σαν να υπάρχει μια δύναμη που παραλύει τη δημιουργικότητά μας και μας παρασύρει σε ένα φαύλο κύκλο από αρνητικές σκέψεις.

Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο πιο έντονο μου γίνεται: είναι πολύ, μα πολύ σημαντικό να ΄κρατάμε το ηθικό μας ψηλά’ εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης ή όταν απλά έχουμε κουραστεί με κάποια πράγματα και είμαστε έτοιμοι να σκάσουμε από απόγνωση, στεναχώρια ή οτιδήποτε. Γι’αυτό, κράτα τους επόμενους τρόπους κατά νου και κράτα το ηθικό ψηλά!

1. Μάθε από τα λάθη, αναγνώριζε τις επιτυχίες σου και τις ικανότητές σου

Τελευταία είχα με έναν φίλο μια συζήτηση για τα λάθη. Θα ήθελα να αναφερθώ εκτενέστερα σε αυτά σε άλλο post, οπότε εδώ θα αρκεστώ στα λάθη σε σχέση με το παρόν θέμα. Διότι το να σκεφτόμαστε συνεχώς και να αναλύουμε τα λάθη που έχουν γίνει σε δύσκολες περιόδους, δεν βοηθά καθόλου μα καθόλου. Ίσως να μην είναι πάντα το προφανές, αλλά θα πρέπει να θυμάσαι ότι τα λάθη δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν (ό,τι θεωρεί λάθος ο καθένας). Βασικά, είναι δικαίωμά σου να κάνεις λάθος, και αν δεν το κατανοεί αυτό κάποιος που έχει θιχτεί από δικό σου λάθος σε σημείο να το χρησιμοποιεί εναντίον σου, τότε καλύτερα να το θυμηθεί  τη στιγμή που και ο ίδιος θα κάνει το δικό του.

Το σημαντικό με τα λάθη μας είναι να επιτρέπουμε σε αυτά να είναι διδακτικά. Διότι περί αυτού πρόκειται: έχεις κάτι να μάθεις μέσα από αυτό, κράτα το μάθημα λοιπόν και άσε την αυτοτιμωρία ή οτιδήποτε σχετικό, γιατί πολύ απλά αυτά το μόνο που κάνουν είναι να σου κρατάνε το ηθικό χαμηλά. Και όσο συμβαίνει αυτό, δεν θα μπορείς να ξεφύγεις από όλο τον αρνητισμό και να ‘πάρεις τα πάνω σου’.

Όταν αναμασάς τα λάθη σου, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξεις να πιστέψεις ότι δεν είσαι για κάτι καλύτερο. Ότι ‘αυτό είσαι’ και ‘αυτό μπορείς’ και δεν έχει άλλο για σένα και αυτό είναι από τα πιο κουτά και άστοχα πράγματα στα οποία μπορείς να πιστέψεις. Πολλά θέματα προκύπτουν όταν αφήνουμε τη ζυγαριά να γέρνει είτε εις βάρος μας είτε μόνο υπέρ μας. Μάθε από τις αποτυχίες σου και αναγνώρισε τις επιτυχίες σου και τις ικανότητές σου. Και ψηλά το ηθικό!

2. Βάζε στόχους

Αν περνάς μια τέτοια περίοδο, είναι σημαντικό να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις. Βάζε στόχους λοιπόν! Ακόμη και αν έχεις ήδη πιστέψει ότι ‘δεν μπορείς’ κλπ. γράψε κάτω 1-2 στόχους, αγνόησε οποιαδήποτε φωνή μες το μυαλό σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά ικανός/ή και απλά κάνε τους στόχους σου πράξη. Οι στόχοι βέβαια θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και απλοί, δεν χρειάζεται να είναι κάτι που να απαιτεί παραπάνω από όσα μπορείς να δώσεις σωματικά και ψυχολογικά τη στιγμή εκείνη. Οι μικροί στόχοι είναι ο δρόμος για σπουδαία και μεγάλα πράγματα.

3. Μην είσαι τόσο αυστηρός/η με τον εαυτό σου

Σκέψου να ήσουν ο μάνατζερ μιας εταιρίας και να έπρεπε σε μια περίοδο κρίσης να εμψυχώσεις τους υπαλλήλους σου. Θα γινόσουν πάρα πολύ αυστηρός σε σημείο αυταρχισμού απέναντί τους ή θα ‘μαλάκωνες’ και θα φρόντιζες ναι μεν να γνωρίζουν τις αδυναμίες τους, αλλά κυρίως θα τόνιζες τα θετικά και θα προσπαθούσες να τους κάνεις να τους ανεβάσεις το ηθικό με λίγα λόγια; Τι νομίζεις ότι θα δούλευε; Σε περιόδους κρίσης είναι σαν να καλούμαστε να γίνουμε οι μάνατζερ του εαυτού μας. Κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου απλό και δεν μπορεί να συγκριθεί με το παραπάνω παράδειγμα, ωστόσο η ουσία είναι απλή: βάλε στο παιχνίδι την κοινή λογική και σκέψου σαν να είναι κάτι που δεν σε αφορά. Θα γινόσουν τόσο αυστηρός αν αυτό αφορούσε κάποιον άλλον/η; Μάλλον όχι. Καταλήγει λοιπόν στο χιλιοειπωμένο αλλά πολύ σημαντικό: να φέρεσαι σε εσένα όπως θα φερόσουν σε κάποιον που αγαπάς πολύ.

4. Να συναναστρέφεσαι ανθρώπους που σε πάνε ψηλά

Εδώ θέλω την προσοχή σου. Και αυτό γιατί πολύ συχνά, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, επιτρέπουμε συμπεριφορές που ρίχνουν το ηθικό μας ή τέλος πάντων κρατάμε επαφές με ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητο ότι το κάνουν, αλλά δεν μας προσφέρουν και κάτι ουσιαστικό ώστε να συμβάλλουν στο να ‘μας πάνε ψηλά’ – γενικότερα και όχι μόνο όσον αφορά στο ηθικό. Η ουσία είναι ότι όσο μεγαλώνεις, τόσο συνειδητοποιείς τι ζητάς από τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους. Αν πιστέυεις ότι κάποια σχέση δεν έχει να σου προσφέρει κάτι, μην φοβηθείς να αποκοπείς από αυτήν. Από την άλλη, αν πιστεύεις ότι κάποια σχέση έχει πολλά να σου προσφέρει, μην φοβηθείς να την διεκδικήσεις και να την κάνεις μέρος της ζωής σου. Γιατί όλα συμβαίνουν με το ηθικό χαμηλά: μπορεί να πιστέψεις ότι κάτι δεν σου αξίζει και έτσι να το αφήσεις να χαθεί.

 

5. Να είσαι εργατικός, να έχεις υπομονή και επιμονή

Όπως είναι γνωστό, τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Επομένως αυτά τα τρία πράγματα που αναφέρει και ο παραπάνω τίτλος είναι μέρος του παιχνιδιού ούτως ή άλλως. Και γιατί θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις ψηλά το ηθικό σου; Επειδή ακριβώς σε γειώνουν και σε κάνουν να καταλαβαίνεις ότι θέλει χρόνο. Χρόνο και χώρο ώσπου να αρχίσεις σιγά σιγά να ‘ανεβαίνεις’ και πάλι. Και όσο καλύτερα το κάνεις, τόσο πιο ‘έτοιμος’ θα είσαι για την επόμενη φορά που θα σου συμβεί πάλι. Γιατί μην ξεχνάς …το φαινόμενο ζικ ζακ!

 

6. Να σε φροντίζεις καθημερινά

Ό,τι μα ότι και να γίνεται μέσα στο κεφάλι σου, μην αμελείς τη φροντίδα του εαυτού σου. Φρόντιζε το σώμα σου και τη ψυχή σου με κάθε τρόπο. Όλα ξεκινάνε από το να αισθάνεσαι όσο το δυνατόν όμορφα και άνετα μέσα στο ίδιο σου το πετσί, όπως και να ακούγεται αυτό. Και αυτό θέλει αποδοχή φροντίδα και έχει δρόμο, πολύ δρόμο, αλλά για αυτό βρίσκεσαι εδώ. Και δεν εννοώ στο post αυτό. Aλλά στη ζωή γενικότερα. Ή για να το πώς διαφορετικά, και γι’αυτό βρίσκεσαι εδώ. Γιατί μόνο όταν καταφέρνουμε να αγαπάμε εμάς μπορούμε και πραγματικά να προσφέρουμε στον κόσμο. Με ψηλά το ηθικό, η ζωή αποκτά νόημα με άλλους τρόπους.

7. Να βοηθάς και να δέχεσαι βοήθεια

Προσφέροντας βοήθεια είναι αλήθεια ότι παίρνεις πολλά περισσότερα από όσα δίνεις. Σε βοηθά να ξεφύγεις από το μικρόκοσμό σου, τα προβλήματα σου, τις ανησυχίες σου. Καταλαβαίνεις ότι αυτά τα έχει όλος ο κόσμος και όλοι έχουμε ανάγκη από τα ίδια πράγματα. Και αν εσύ καταφέρνεις να κρατάς ψηλά το ηθικό σου, εμπνέεις και τους γύρω σου και όταν όλοι μαζί φεύγουμε από τη μιζέρια και πάμε ‘ψηλά’ συμβαίνουν μαγικά πράγματα.

Όταν πάλι έχεις την ανάγκη να εμπνευστείς, θα πρέπει να θυμάσαι ότι με χαμηλό το ηθικό, ανεβαίνουν οι αμυνές μας. Συχνά χτίζουμε ένα ‘φρούριο’ τριγύρω μας και κλεινόμαστε μέσα του χωρίς να αφήνουμε κανέναν και τίποτα νας μας αγγίξει. Όσο σημαντικό είναι να βοηθάς λοιπόν, άλλο τόσο σημαντικό είναι να δέχεσαι και να ζητάς βοήθεια. Κάν’το, βοήθα και δέξου βοήθεια, πίστεψε με, θα σου αλλάξει τη ζωή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *