Dark Light

7 βιβλία που αξίζουν την προσοχή σου

7 βιβλία που αξίζουν την προσοχή σου

Από μικρή ήμουν πραγματική βιβλιοφάγος. Και όπως οι περισσότεροι λιλιπούτειοι  βιβλιοφάγοι, μεγάλωσα με την μύτη μου χωμένη ανάμεσα σε σελίδες που δεν χόρταινα την μυρωδιά τους, με τα μάτια μου προσηλωμένα σε σειρές και σειρές γραμμάτων και με τα χέρια μου απασχολημένα με το να αγγίζουν και να γυρίζουν σελίδες.

Το ενδιαφέρον μου για τα βιβλία δεν περιοριζόταν ποτέ σε κάποιο συγκεκριμένος είδος. Μου αρέσουν τα βιβλία λογοτεχνίας, τα ιστορικά, τα πιο ‘επιστημονικά’ (είτε σχετίζονται με το αντικείμενο μου είτε όχι), βιβλία πνευματικού περιεχομένου και ψυχολογίας, οι ιστορίες μυστηρίου, φαντασίας, οι αυτοβιογραφίες κλπ. κλπ. Αγαπώ τα βιβλία και το διάβασμα, γενικά, χωρίς περιορισμούς.

Για αυτή την λίστα λοιπόν, επέλεξα 7 από τα βιβλία που έχω διαβάσει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και με κάποιο τρόπο τα ξεχώρισα.

1. Το βιβλίο των μύθων, Helma Marx.

Πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο των περίπου 850 σελίδων, όπου καταγράφονται οι σημαντικότεροι μύθοι όλων των γνωστών πολιτισμών (από τους Σουμέριους και τους Χαναναίους μέχρι τους Φινλανδούς, τους Ινδούς, τους Ιάπωνες, τους Θιβετιανούς και τους Αυστραλούς…ουφ! Απλά όλους!). Αυτό το βιβλίο μου το έκανε δώρο ο πατέρας μου όταν ήμουν περίπου 10 χρονών και πραγματικά το ρούφηξα! Ποιες 800 και βάλε σελίδες; Το βιβλίο ήταν ένας ολάκερος ‘άλλος΄ κόσμος που σου έδινε την αίσθηση ότι σε ανέβαζε σε ένα μαγικό χαλί και σε ταξίδευε σε ατέλειωτα διαφορετικά μέρη όπου συνομιλούσες με ανθρώπους από τόσους διαφορετικούς και ταυτόχρονα όμοιους πολιτισμούς! Με αυτό το βιβλίο αγάπησα και εκτίμησα βαθιά την μυθολογία, ενώ πρωτοαντιλήφθηκα –έστω και αχνά- το κοινό υπόβαθρο της ανθρώπινης σκέψης, παρά τα όσα διαφορετικά στοιχεία είχαν μεταξύ τους οι διάφοροι πολιτισμοί.

7 βιβλία που αξίζουν την προσοχή σου

Υ.Γ. Ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο, για να σας μεταφέρω το περιεχόμενό του, ακόμη γελάω με τις σημειώσεις που έκανα πάνω σε αυτό, προσπαθώντας να συσχετίσω ή να ερμηνεύσω τους μύθους. Ή με σχόλια που έκανα σαν τα παρακάτω. Επίσης, ουδέν σχόλιο για το “ουδέν σχόλειο”, χαχα!

2. Ντέμιαν, Έρμαν Έσσε

Εκπληκτικό μυθιστόρημα, το οποίο επίσης είχα διαβάσει σε νεαρή ηλικία και θέλω οπωσδήποτε να το ξαναδιαβάσω. Αν σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία, τότε θα καταλαβαίνεις αυτή την αίσθηση που σου δημιουργείται όταν επιστρέφεις σε κάποιο βιβλίο, το οποίο είχες διαβάσει σε μια ορισμένη, άλλη φάση της ζωής σου, και ξαφνικά σου φαίνεται εντελώς διαφορετικό. Ε λοιπόν αυτό το βιβλίο έχω οπωσδήποτε την περιέργεια να το ξαναπιάσω στα χέρια μου. Θυμάμαι μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση η ψυχογραφική αποτύπωση  των ηρώων και των συναισθημάτων τους, ειδικά του πρωταγωνιστή ‘Ντέμιαν’. Στο μυαλό μου το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα αφήσει σε μια γωνίτσα μαζί με άλλα βιβλία που η περιγραφή των ψυχολογικών καταστάσεων των ηρώων με είχε συνεπάρει, όπως το ‘Αμάρτημα της μητρός μου’ του Γ. Βιζυηνού, που μικρή με είχε μαγέψει και το είχα διαβάσει τουλάχιστον 5 φορές.

9_04
3. Να θέλεις και να ερωτεύεσαι, Rollo May

Καταρχάς να πω ότι θεωρώ την απόδοση του τίτλου στα ελληνικά (στα αγγλικά ‘Love and will’) λίγο ατυχής, κάπως ίσως δίνει την εντύπωση ότι αναφέρεται στον έρωτα με την πολύ στενή του έννοια και ίσως με επιφανειακό τρόπο. Ωστόσο ασχολείται με βαθιά ζητήματα και είναι ένας μικρός θησαυρός, παρόλο που θα ομολογήσω ότι προσωπικά στο (σχεδόν) πρώτο μισό της ανάγνωσης αυτού του βιβλίου, βαρέθηκα πολύ. Μέχρι και που μπήκα στον πειρασμό να παρακάμψω κάποιες σελίδες, αλλά δεν το έκανα για διάφορους λόγους.

Ένιωθα ότι συζητάει πράγματα τετριμμένα, που τα γνώριζα ως ένα βαθμό και που τέλος πάντων δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες μου για αυτό το βιβλίο. Ε τότε τι ‘μικρός θησαυρός’ και τα σχετικά μας λες; θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο! Όλα αυτά λοιπόν ώσπου να τελειώσει το πρώτο μισό, γιατί από αυτό το σημείο και μετά, το βιβλίο αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον μου και με το (πολύ) παραπάνω. Στο δεύτερο μισό συνάντησα πράγματα που με απασχολούν σε μεγάλο βαθμό και ο τρόπος που τα ‘συζητάει’ το βιβλίο είναι εξαιρετικός. Αγνοήστε την γνώμη μου για το πρώτο μισό (που ούτως ή άλλως μπορεί να διαφωνείτε κάθετα) και μπείτε οπωσδήποτε στον κόπο να το διαβάσετε αν σας ενδιαφέρουν βιβλία που ασχολούνται με την αυτεπίγνωση, τις ανθρώπινες σχέσεις κλπ.20161102_091615

4. Αγριόκυκνοι-Οι τρείς κόρες της Κίνας, Γιούνγκ Τσάνγκ

Αυτό το βιβλίο το διάβασα πρόσφατα, μόλις πριν 1-2 χρόνια, και απευθείας συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα βιβλία που με την ‘αύρα’ τους θα με συντροφεύουν πνευματικά και μη για όλη μου τη ζωή. Πρόκειται για τις ιστορίες τριών γενεών γυναικών πριν και μετά την Πολιτική Επανάσταση του Μάο. Συνειδητοποίησα πράγματα, εικόνες και καταστάσεις για την ιστορία και τον χαρακτήρα αυτής της μακρινής και θαυμαστής χώρας, που δεν ξέρω αν θα είχα την ευκαιρία να τα συνειδητοποιήσω ‘έξω’ από αυτό το βιβλίο με την ίδια αμεσότητα. Πέρα από αυτό, αντιλήφθηκα πολλά παραπάνω πράγματα για την ανθρώπινη φύση και την παγκόσμια ιστορία γενικότερα. Απλά ένα πραγματικά εξαιρετικό, υπέροχο βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε για πολλούς λόγους.

b10894
5. Η μωρία των ανοήτων, Robert Trivers

Άλλο ένα από τα βιβλία που διάβασα τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο, κάπως συγκεκριμένο και δύσκολο βιβλίο, ωστόσο πολύ ενδιαφέρον, πρωτότυπο και αποκαλυπτικό. Μόλις σας έδωσα τρείς πολύ καλούς λόγους για να ασχοληθείτε με αυτό το βιβλίο! Γενικά αυτό το βιβλίο θα σας πει ωμές αλήθειες, θα εξιτάρει το μυαλό σας και ίσως να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε για πάρα πολλά πράγματα. Ασχολείται με την εξαπάτηση εις βάρος των άλλων και ειδικά την αυτοξεπάτηση. 20161102_085640

6. Ο παράδεισος υπάρχει, Eben Alexander

Αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό για σένα αν είσαι πολυάσχολος/η και ταυτόχρονα έχεις όρεξη να διαβάσεις κάτι που να περιέχει ουσία και θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα με πολλούς τρόπους. Διαβάζεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα και είναι συγκλονιστικό. Σε αυτό το βιβλίο ο νευροχειρουργός A. Eben αφηγείται την επιθανάτια εμπειρία του. Το 2008 έπεσε σε κώμα εξαιτίας μιας σπάνιας μορφής  βακτηριακής μηνιγγίτιδας. Κανείς δεν περίμενε να επιζήσει και το πώς ανάρρωσε θεωρήθηκε ιατρικό θαύμα. Ωστόσο επέζησε και κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο τα όσα βίωσε, εξηγώντας γιατί μετά από όλα αυτά είναι σίγουρος για την απεραντοσύνη του πνεύματος και για την ύπαρξη της μετά θάνατον ζωής.

b187934
7. Μικρή ιστορία του κόσμου, Ε.H. Gombrich.

Για το τέλος θα προτείνω την ‘Μικρή Ιστορία του κόσμου’. Όπως λέει και ο τίτλος του, το βιβλίο αυτό διηγείται σύντομα την ιστορία του κόσμου, που την αποδίδει με τρόπο ιδιαίτερα ευχάριστο και γλαφυρό. Ακόμη και να γνωρίζεις πραγματικά πολύ καλή ιστορία, σίγουρα θα βρεις κάτι που δεν ήξερες ή που έστω είχες ξεχάσει αλλά θα ήθελες να θυμάσαι. Η μετάβαση από τη μία ιστορική περίοδο στην επόμενη, αλλά και από τον ένα τόπο στον άλλο, δεν γίνεται με καθόλου κουραστικό τρόπο με αποτέλεσμα να σου αφήνει πράγματι μια γεύση της παγκόσμιας ιστορίας σαν κάτι το συνεχές, που ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά αλληλοεξαρτώμενων γεγονότων. Απολαυστικότατο!20161104_090247

Η λίστα θα μπορούσε να μεγαλώσει και άλλο, αλλά θα αρκεστώ σε αυτές τις προτάσεις για την ώρα 🙂

Εμφάνιση Σχολίων (4)
  • Και εγώ είμαι βιβλιοφάγος τρελή από την παιδική μου ηλικία αλλά τώρα με τα παιδιά διαβάζω πολύ λιγότερο βέβαια και όχι με τη συγκέντρωση και την ησυχία που θα ήθελα, παρόλα αυτά πάντα τα βιβλία είναι στη ζωή μου, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με κάθε τρόπο. Παραδόξως δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο από αυτά της λίστας σου οπότε θα τα έχω στα υπόψιν! Ωραίες προτάσεις!
    Φιλάκια!!

    • Πολύ λογικό να μην προλαβαίνεις όσο ή όπως θες. Απλά είναι αυτό που είπες, αν αγαπάς τα βιβλία είναι μέρος της ζωής σου με οποιοδήποτε τρόπο. Ευχαριστώ, είναι όλα θεωρώ πολύ ενδιαφέροντα δεν ήξερα τι να ξεχωρίσω απ’όσα έχω διαβάσει! Αν έχεις να προτείνεις κάποιο/α είμαι όλη αυτιά!

  • Διάβασα πρόσφατα το “Η δύναμη του τώρα” του Έκχαρτ Τόλλε και τολμώ να πω ότι μου έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Εξαιρετικό βιβλίο. Στο προτείνω, αν δεν το έχεις βέβαια ήδη διαβάσει 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top