Dark Light

7 πράγματα που θα ήθελα να θυμάμαι για τα ‘νέα ξεκινήματα’ και τις αλλαγές

7 πράγματα που θα ήθελα να θυμάμαι για τα 'νέα ξεκινήματα' και τις αλλαγές

Αυτή είναι μια περίοδος αλλαγών για μένα σε διάφορα επίπεδα και επειδή η ζωή είναι γεμάτη από αλλαγές, κύκλους που κλείνουν και άλλους που ανοίγουν, σκέφτηκα ποια θα ήθελα να είναι τα πράγματα εκείνα που θα ήθελα να έχω στο μυαλό μου κάθε φορά που γίνονται ‘νέα ξεκινήματα’ και κάπως έτσι λοιπόν, προέκυψε αυτό:

1. Δες τη ‘μεγάλη εικόνα’

Κάθε νέα αλλαγή συνοδεύεται από νέα δεδομένα και συνθήκες στα οποία θα πρέπει κανείς να συνηθίσει. Αναλόγως την αλλαγή, την διάθεση κλπ. μερικές φορές όλα αυτά μπορεί να φαίνονται κάπως τρομακτικά, αποθαρρυντικά ή ακόμη και υπερ-όμορφα (άκου δω τι βρηκα να πω) και εξιδανικευμένα. Ωστόσο θεωρώ πολύ σημαντικό πάντοτε, κάποιος να κρατάει επαφή όσο το δυνατόν με τη ‘μεγάλη εικόνα’, τουτέστιν να παραμένει γειωμένος.

Αυτή η αλλαγή που μπορεί να σου φαίνεται δύσκολη, αν τη δεις στο σωστό της μέγεθος και τις σωστές της διαστάσεις, καταλαβαίνεις ότι πολλές φορές είναι τόσο ‘μικρή’ μπροστά σε άλλες. Η ‘μεγάλη εικόνα’ λοιπόν σε βοηθά να θυμάσαι ότι δεν αρκεί μόνο να σκέφτεσαι πώς έφτασες ως εδώ από τη στιγμή που γεννήθηκες, αλλά πώς έφτασες ως εδώ έχοντας κατα νου την πορεία όλης της ανθρωπότητας. Επομένως, σε βοηθά να κρατάς επαφή με μια άλλη πραγματικότητα, όχι αποκλειστικά με αυτήν που υπάρχει στο κεφάλι σου, αλλά μία που ξεπερνά τις εικόνες του μυαλού, να εκτιμάς και να συντονίζεσαι με πιο σημαντικά πράγματα από τις ανησυχίες σου ή κάποια μη ρεαλιστική προσδοκία κλπ.

7 πράγματα που θα ήθελα να θυμάμαι για τα 'νέα ξεκινήματα' και τις αλλαγές

Η εικόνα-μπουκιά για σκέψη είναι από εδώ, από το Jakes likes onions (me too, Jakes)!

2. Να αφήνεσαι, όσο μπορείς, στη ροή των πραγμάτων

Οι αλλαγές που συμβαίνουν μέσα μας, στον ψυχισμό μας, τα συναισθήματα μας, τη διάθεσή μας, θέλουν χώρο και χρόνο, ώστε να αφομοιωθούν τα νέα δεδομένα και να ‘κατακαθίσουν’. Είναι καλό κάποιος να έχει προσδοκίες, ωστόσο νομίζω ότι λειτουργούν θετικά μόνο εάν κανείς καταφέρνει να μην δεσμεύεται από αυτές, δηλαδή αν δεν αιχμαλωτίζεται σε ‘πρέπει’ και δεν στριμώχνεται σε στενά χρονικά και χωρικά περιθώρια. Η αλλαγή συμβαίνει σε στάδια και όταν έρχεται η ώρα της να ολοκληρωθεί, αν η διαδικασία έχει εξελιχθεί με υγιή τρόπο, τότε μόνο μεταμορφώνεται κανείς στη νέα εκδοχή του εαυτού του και το ξεκίνημα παύει να είναι ‘νέο’ και γίνεται το νέο ‘στάνταρ’ (μέχρι το επόμενο ‘νέο’)! Για να συμβεί όμως αυτό, θέλει και να αφηνόμαστε λίγο στη ροή των πραγμάτων, δεν το θέλει;

3. Μην αμελείς τον εαυτό σου

Ποτέ, με τίποτα και για κανένα λόγο. Να παίρνεις όσο χρόνο και χώρο χρειάζεσαι για να σε φροντίζεις ουσιαστικά, και ναι, καμιά φορά αυτό περιλαμβάνει και κάτι σαν το παρακάτω, το οποίο πολύ με διασκέδασε (βρες και άλλα παρόμοια εδώ). Η ουσία είναι ότι δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε περιττά πράγματα, ούτε καν πράγματα για να σε φροντίσεις, σίγουρα όμως δεν χρειάζονται ενοχές!

7 πράγματα που θα ήθελα να θυμάμαι για τα 'νέα ξεκινήματα' και τις αλλαγές

3. Μην επικεντρώνεσαι σε όσα άφησες πίσω

Συνήθως το νέο ξεκίνημα σημαίνει ότι κάτι μένει πίσω. Σε μια τέτοια περίπτωση, απόφυγε να σπαταλάς τη σκέψη σου στο τι άφησες, στο αν έκανες καλά που το άφησες και στο να συγκρίνεις το πριν με το τώρα. Εν ολίγοις, μην το υπεραναλύεις. Μην το αναλύεις καν. Τώρα είσαι στο νέο σου ξεκίνημα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

4. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου

Δεν είναι ανάγκη η αλλαγή και το νέο ξεκίνημα να σημαίνει για σένα νευρικότητα και ανασφάλεια, αλλά ειδικά αν κάτι τέτοιο ισχύει, που είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, τότε ό,τι λέει ο παραπάνω τίτλος σε αφορά άμεσα. Βασικά, σε αφορά όπως και να έχει και εδώ που τα λέμε όχι μόνο στα νέα ξεκινήματα. Η συγκέντρωση στην αναπνοή σου σε βοηθά να έρθεις στο τώρα και να έχεις μια ‘εποπτεία’ των συναισθημάτων σου και γενικότερα όσων διαδραματίζονται μέσα σου. Να θυμάσαι πώς ό,τι και να νιώθεις, δεν τρέχει κάστανο (ξαφνικά αυτή η έκφραση μου φάνηκε πολύ περίεργη όταν τη χρησιμοποίησα εδώ χαχα!). Όλα είναι αποδεκτά, όλα είναι εντάξει, μην επικεντρὠνεσαι σε αυτά, αλλά στα σημαντικά. Ε, όπως στην αναπνοή σου.

5. Νέο ξεκίνημα θα πει και νέοι ‘κανόνες’!

Νέα ξεκινήματα θα πει και νέες υποχρεώσεις, νέοι ‘κανόνες’, συνήθειες κλπ., ένα σωρό προσαρμογές. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι με τη σωστή διαχείριση όλα είναι εφικτά και ότι το πώς θα ανταποκριθείς σε όλα αυτά, στην πραγματικότητα έχει να κάνει περισσότερο με το κατά πόσο καταφέρνεις να ξεπερνάς τα στάδια της αλλαγής όσο πιο ‘ακέραιος’ γίνεται. Αυτό θα πει, χωρίς σημαντικές απώλειες σε ενέργεια και με το να κάνεις απλά το καλύτερο που μπορείς προσπαθώντας να συντονίσεις τα παλιά με τα νέα καθήκοντα. Κάτι μπορεί να πάει πίσω, ωστόσο αυτό δεν θα είναι για πολύ. Όσοι και να είναι οι νέοι ‘κανόνες΄που μπάινουν στο παιχνίδι, να θυμάσαι ότι ο πιο σημαντικός λέει να αποδεχόμαστε τις ‘ανισορροπίες΄που όχι μπορεί, ΘΑ προκύψουν, έστω για κάποιο διάστημα, και έτσι να μην επιτρέπουμε  να αφαιρεθεί από τις αλλαγές το κομμάτι της χαράς που εμπεριέχουν.

6. Να εκφράζεσαι και αν χρειαστεί, ζήτα βοήθεια

Μην καταπιέζεις οποιοδήποτε συναίσθημα έρχεται λόγω μικρότερων ή μεγαλύτερων αλλαγών στη ζωή σου. Συχνά όταν λέμε ΄ζήτα βοήθεια΄ το μυαλό κάποιου πάει μόνο στο ‘απευθύνσου σε κάποιον ειδικό’ ή ‘ζήτα κάτι από κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο’, ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί. Αν η αλλαγή σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε ένα νέο επαγγελματικό χώρο, τότε ζήτα βοήθεια από τους συναδέλφους σου. Αν πρόκειται για κάποιο νέο εγχείρημα, ψάξε για ανθρώπους που το έχουν κάνει ήδη και έλα σε επικοινωνία μαζί τους. Με λίγα λόγια ανοίξου, ρώτα, ψάξε, μάθε και μην φοβάσαι για το πώς θα φανεί αυτό ή για το αν οι προβληματισμοί σου σου φαίνονται ‘χαζοί’-δεν είναι.

7. Να επιδιώκεις τα νέα ξεκινήματα

Αδιάκοπα, ψύχραιμα και στοχευμένα. Κάνω ένα νέο ξεκίνημα θα πει δεν μένω στάσιμος, προχωρώ, προσπαθώ, δρω, και αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό. Μπορεί να χρειαστεί για να φτάσεις στο τελικό σου προορισμό να πας μέσα από χίλιους δύο δρόμους, αλλά σημασία έχει να μην σταματάς! Άλλωστε το να βιώνεις μια αλλαγή, όποια και αν είναι αυτή, θα πει ότι είσαι ζωντανός! Οι αλλαγές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωης μας και καλό είναι να εκπαιδευόμαστε για την αποδοχή τους και να καλλιεργούμε σε μόνιμη βάση τις αρετές εκείνες που μας βγάζουν σώους από όσες είναι πραγματικά δύσκολες – και δεν ξέρουμε ποτέ πότε μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια.

Τι λες; Θα ήθελες και εσύ να θυμάσαι κάποια από τα παραπάνω; Όπως και να έχει, πάρε φόρα και ξεκίνα ό,τι είναι να ξεκινήσεις! Όχι αύριο, τώρα!

 

 

 

 

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top