8 τρόποι να βρεις κίνητρο για να κάνεις όσα αναβάλλεις

8 τρόποι να βρεις κίνητρο για να κάνεις όσα αναβάλλεις

Και όταν λέμε ‘όσα θες, αλλά αναβάλλεις’ εννοούμε το οτιδήποτε: από το να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου μέχρι το να ολοκληρώσεις κάποια εργασία ή να ξεκινήσεις επιτέλους να καλλιεργείς αυτό το νέο χόμπι που λες εδώ και καιρό ότι θες να δοκιμάσεις. Ακόμη και αν δυσκολεύεσαι με το να είσαι συνεπής ή με τη στοχοθέτηση, μην απογοητεύεσαι, συνέχισε για να δεις κάποιους τρόπους να βρίσκεις κίνητρο:

  1. Μην συγκρίνεις την όρεξή σου, την απόδοσή σου, τις ταχύτητές σου ή το οτιδήποτε με αυτές των άλλων. Αν βλέπεις αυτό που θες να πετύχεις σαν να είσαι συμμέτοχος σε κάποιο είδος διαγωνισμού («κάποιος άλλος το κάνει ήδη και το κάνει άψογα, αποκλείεται να το καταφέρω» ή «δεν μπορώ να το κάνω με αυτό τον τρόπο, άρα δεν μπορώ να το κάνω καθόλου»), το πιθανότερο είναι να μην το ξεκινήσεις ποτέ ή να το ξεκινήσεις στραβά. Το να αποδέχεσαι το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι δρα ως κίνητρο γιατί δεν σε αποθαρρύνει να κάνεις την αρχή.
  1. Διότι μερικές φορές το ζήτημα είναι να κάνεις απλά την αρχή! Είναι αυτό που λέμε «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» – και δεν ισχύει μόνο για το φαγητό. Θες όντως να κάνεις κάτι και απλά το καθυστερείς; Κάνε απλά την αρχή, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα αφιερώσεις 5 ή 10 λεπτά! Ό,τι έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα ευεξίας, ακόμη και αν είναι ως ένα βαθμό κοπιώδες ή επίπονο (όπως π.χ. η άσκηση), ύστερα στο ζητά το σώμα ή/και το μυαλό σου από μόνο του. Σκέψου δηλαδή ότι στην ουσία αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δίνεις τακτικά το ερέθισμα και αυτό θα ‘μεγαλώνει’ από μόνο του.
  1. Αν πρόκειται για κάποια αγγαρεία και για κάτι που δεν φέρνει αίσθημα ευεξίας, άλλαξε τον τρόπο που το σκέφτεσαι και βρες εσύ τον τρόπο να κερδίσεις από αυτό θετικά αισθήματα. Σκέψου το αλλιώς: όταν κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει, αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε βαθύτερα τι είναι αυτά που όντως μας αρέσει να κάνουμε. Δες το λοιπόν σαν μια πρακτική για τις άλλου τύπου ικανότητές σου: της προσοχής, της υπομονής, της σταθερότητας σε μια απόφαση. Εξασκώντας αυτές, κερδίζεις και σε όλα τα υπόλοιπα, πολλά περισσότερα από αυτά που μπορείς να αντιληφθείς τη στιγμή που ζορίζεσαι να βγάλεις κάτι εις πέρας, αλλά πράγματα που θα φανούν στην πορεία!
  1. Καλό είναι, να έχεις κάποιο ημερολόγιο ή κάτι σχετικό, όπου θα σημειώνεις όσα θες να κάνεις-μπορείς μάλιστα να σημειώνεις δίπλα και μια ημερομηνία ως ‘διορία’. Το να σέβεσαι τον τρόπο που εσύ δουλεύεις και αποδίδεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις και απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Εδώ θα λειτουργήσει το ‘να σε πιάσεις στο φιλότιμο’ που λέμε. Να θυμίζεις στον εαυτό σου πως ό,τι ξεκινάς, καλό είναι να το ολοκληρώνεις. Αν μάλιστα ή παραπάνω ή άλλες φράσεις σε εμπνέουν, τότε γράψε τις σε χαρτάκια και στη συνέχεια κόλλα τα εκεί ή στο γραφείο σου, στο σημειωματάριο, οπουδήποτε. Τα οπτικά μηνύματα λειτουργούν πολύ καλά ως μέσα κινητοποίησης.
  1. Μην θέτεις εξαρχής τον πήχη ψηλά -ή καλύτερα: θέσε ρεαλιστικούς στόχους και πραγματοποίησέ τους βήμα-βήμα, μέσα από την εξάσκηση, πρωτίστως της προσοχής σου. Αν στην πορεία ‘επιταχύνεις’, κάνε το για τους σωστούς λόγους: όχι για να αποδείξεις κάτι σε κάποιον ή επειδή “πρέπει” να φτάσεις κάποιον ή κάτι.
  1. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να φέρουμε κάτι εις πέρας. Παρόλο που για κάποιους από εμάς είναι πιο εύκολο να είμαστε συνεπείς με τους στόχους μας, η πραγματικότητα είναι ότι όλοι ζοριζόμαστε για να τους καταφέρουμε. Όσο ωραία και να ακούγονται όσα προτείνονται, η πραγματική λύση στην αναβολή είναι απλώς η δράση. Ακούγεται πεζό ίσως, αλλά είναι η αλήθεια: απλά αφήνεις στην άκρη το πόσο βαριέσαι, το πόσο δεν μπορείς, δεν θες κλπ. και απλά το κάνεις παρά την οποιαδήποτε σκέψη.
  1. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις focus στο αποτέλεσμα και να σκέφτεσαι τα οφέλη που θα αποκομίσεις αφού ολοκληρώσεις κάτι. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι και πιεστικό, καθώς μπορεί να σου θυμίζει το πόσο μεγάλη απόσταση έχεις μέχρι να φτάσεις εκεί. Είναι μεγάλο μυστικό το να μπορείς να συγκεντρώνεσαι κάθε φορά σε αυτό το ένα πράγμα που έχεις να κάνεις και να ‘σπας΄ το στόχο σου σε βήματα. Τώρα, κάνεις το πρώτο βήμα και δεν έχει σημασία το δεύτερο, πόσο μάλλον όλα τα υπόλοιπα. Κάποια στιγμή θα φτάσεις στο τέλος και δεν θα το πιστεύεις!
  1. Αν το καλοσκεφτείς, το τι κάνεις τώρα είναι το μόνο που έχει σημασία. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί ισορροπώντας ανάμεσα στα δικαιώματα που αναγνωρίζεις στον εαυτό σου (δικαίωμα για ξεκούραση, διάλειμμα κλπ.) και στην ώρα που αφιερώνεις στα θέλω και τις υποχρεώσεις σου, ημέρα με την ημέρα, λεπτό προς λεπτό. Να μην ξεχνάς ποτέ ότι στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι να διασκεδάζεις με κάποιο τρόπο με ό,τι κάνεις και η διασκέδαση είναι ένα κομμάτι που μπαίνει στο παιχνίδι μόνο όταν καταφέρνεις να είσαι δραστήριος/α μεν, αλλά χαλαρός/η.

Μην αφήνεις ποτέ για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα και (θα συμπληρώσω) μην ξεκινήσεις ποτέ κάτι αν πρώτα δεν έχεις κάνει κάτι για να φροντίσεις τον εαυτό σου!

Εμφάνιση Σχολίων (4)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top