Dark Light

Αναβλητικότητα, αυτή η άτιμη

Αναβλητικότητα, αυτή η άτιμη

“Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα”.

Καλά ναι. Πάμε παρακάτω. Αν και θα πρέπει να παραδεχτούμε, πριν συνεχίσουμε αυτό το ποστ, ότι το να μην γινόμαστε αναβλητικοί στην πραγματικότητα είναι απλό: αρκεί να κάνουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε. Τι στο καλό το κάνει να φαντάζει τόσο μη απλό;

Θα σου πω. Αυτά που έχω σκεφτεί (εγώ και πόσοι άλλοι, δεν έχει σημασία) και έχουν βοηθήσει εμένα την ίδια βέβαια, και εσύ από κει και πέρα κράτα ό,τι θες. Έχεις παρατηρήσει πότε και γιατί γινόμαστε αναβλητικοί;

Συνήθως συμβαίνει όταν αυτό που έχουμε να κάνουμε έχει συνδεθεί στο μυαλουδάκι μας με ένα ‘δεν’, ‘μην’ ή με κάτι αρνητικό τέλος πάντων. Αναβάλλω το γυμναστήριο γιατί δεν μου αρέσει η γυμναστική. Αναβάλλω να κλείσω αυτό το ραντεβού στον γιατρό γιατί δεν έχω χρόνο. Αναβάλλω να δω κάποιον γιατί θα είναι και η τάδε εκεί που δεν συμπαθώ και πάει λέγοντας.

Αυτό πολύ απλά μας λέει ότι για να αναιρεθεί κάποια αναβολή, θα πρέπει να γίνει μια διαφορετική σύνδεση με αυτό το ‘κάτι’ που αναβάλλουμε. Και φυσικά αυτή η σύνδεση θα πρέπει να είναι θετική. Είναι αυτές οι άτιμες εγκεφαλικές συνάψεις που πρέπει να μπουρδουκλωθούν κάπως αλλιώς για να έρθει αλλιώς, κατάλαβες;

Κάτι που δεν είναι μόνο θέμα τρόπου σκέψης, εξάσκησης κλπ. αυτό άλλωστε θέλει περισσότερο χρόνο, αλλά και θέμα λεξιλογίου. Ναι, λεξιλογίου. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των λέξεων που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι περίπου 7,000-σκεφτόμαστε σε λέξεις, εκφραζόμαστε με λέξεις, στην ουσία θα μπορούσαμε να πούμε κατά κάποιο τρόπο ότι πλάθουμε τον κόσμο μας με λέξεις.

Επομένως την επόμενη φορά που θα αναβάλλεις κάτι, παρατήρησε την πρόταση που σχηματίζεται στο μυαλό σου όταν δικαιολογείς αυτή την αναβολή. Πάρε τη πρότασή σου, σημείωσέ την ακόμη και σε χαρτί αν θες, και μετάτρεψέ την σε μια θετική δήλωση. Υπό τρεις προυποθέσεις:

1. Να μην είναι ψέμα

2. Να σε εκφράζει, έστω και διαισθητικά ή μερικώς

3. Να είναι όσο πιο συγκεκριμένο γίνεται

Αν π.χ. νιώθεις ότι δεν σου αρέσει η γυμναστική, δεν σου αρέσει, τέλος. Μπορείς όμως αντί για “Θα το αφήσω για την άλλη εβδομάδα και βλέπουμε μωρέ” να πεις ένα “Θα πάω την Τετάρτη να δοκιμάσω αυτό το πρόγραμμα και αν δεν το βρω ενδιαφέρον, θα δοκιμάσω την επόμενη Τετάρτη κάτι άλλο”.

Κάτι άλλο που ισχύει με όσα αναβάλλουμε, είναι ότι συμβαίνει και με πράγματα που για κάποιο λόγο δεν τα θεωρούμε αρκετά σημαντικά-γενικά ή ειδικά για εμάς. Αναβάλλεις ποτέ να φας; Όχι. Και γιατί είναι σημαντικό; Γιατί σου δίνει απόλαυση. Κάτι που μας φέρνει πάλι στο ότι υπάρχει μια θετική σύνδεση στο μυαλό σου για το φαγητό.

Πέρα από την απόλαυση όμως, πρόκειται και για μια θεμελιώδη και βασική σύνδεση-αυτή που σου λέει ότι είναι θέμα επιβίωσης. Θα ανέβαλλες ποτέ κάτι που θεωρείς πραγματικά σημαντικό για σένα;

Μια άλλη τεχνική επιβίωσης από αναβλητικότητα και εξεύρεσης κινήτρου λοιπόν είναι το να βρίσκεις κάθε φορά έστω έναν λόγο που για σένα μπορεί να είναι σημαντικό το να ΜΗΝ αναβάλλεις κάτι. Και γιατί είναι σημαντικό. Δεν θα είναι θέμα επιβίωσης, αλλά θα έχει να κάνει στην τελική με το ‘ποιος/α θες να είσαι’, τι επιθυμείς για σένα. Αρκεί να πληροί τις παραπάνω προυποθέσεις.

Για παράδειγμα, “δεν θα αναβάλλω για άλλη μια φορά να ολοκληρώσω αυτή την εργασία, γιατί για μένα είναι σημαντικό να νιώσω την ικανοποίηση της συνέπειας’. Ακόμη και αν πρόκειται για κάτι που είναι τελείως αγγαρεία, μπορούμε πάντα να βρίσκουμε ένα μικρό πράγμα που του δίνει κάτι να το νοστιμίσει, λίγο σαν αλατοπίπερο. Και όταν τη νιώσεις αυτή την ικανοποίηση, θα ενισχυθεί μια άλλη σου πλευρά, η μη αναβλητική. Και αν συνδυαστεί όλο αυτό και με θετική δήλωση, η ζυγαριά θα αρχίσει να ισορροπεί.

Και έπειτα θα μπαλαντζάρει πάλι. Και αν επιμείνεις, θα ισορροπεί ξανά. Ώσπου να γίνει μια συνήθεια, ένας τρόπος να ζεις την καθημερινότητά σου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για άλλους είναι πιο εύκολο το να μην είναι αναβλητικοί, ή ακόμη και το πιο φυσικό. Όπως για σένα είναι κάτι άλλο άλλωστε. Ο καθένας μας έχει τις τάσεις του, την προσωπικότητά του κλπ. και είναι οk ακριβώς όπως είμαστε. Το σημαντικό είναι μια ισορροπία-και για αυτήν αρκούν μικρές επαναλαμβανόμενες ώθησεις προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που συνήθως βρισκόμαστε.

Photo by Randy Tarampi on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top