Dark Light

Ένα post για καλό μήνα + βιβλιοπροτάσεις

Ένα post για καλό μήνα + βιβλιοπροτάσεις

Οι μήνες του καλοκαιριού έφτασαν στο τέλος τους-η αίσθηση και η ζέστη ούτε καν-και κάπως έτσι καλό μας Σεπτέμβρη!

Για τη νέα σεζόν, που προβλέπεται κάπως ή μάλλον δεν προβλέπεται καθόλου με όλα αυτά τα παράξενα και απρόσμενα του 2020, έχω βάλει το εξής ‘στοίχημα’, που διαφορετικά μου αρέσει και να το αποκαλώ κάτι σαν ‘τεχνική ευδαιμονίας’, έτσι, γιατί προσφέρει έναν τρόπο χαλάρωσης και ανανέωσης από την καθημερινότητα, το τρέξιμο που αυτή έχει και όλα τα σχετικά: κάθε μήνα -ως το τέλος του χρόνου έστω- να προγραμματίζω και κάτι διαφορετικό. Μια νέα δραστηριότητα, μια εκδρομή, κάτι τέλος πάντων που δεν έχω ξανακάνει ή με κάποιο τρόπο είναι κάπως πιο ξεχωριστό και θα δημιουργεί μια γλυκιά προσμονή.

Να πω την αλήθεια μου αρέσει που αυτή η χρονιά μας θύμισε -με κάποιο παράδοξο τρόπο, αλλά οk-πώς στην πραγματικότητα όλα απρόβλεπτα είναι. Παρά τις δυσκολίες της, μας δίδαξε και μας διδάσκει να εκτιμάμε παραπάνω τα μικρά πράγματα, να στεκόμαστε πιο πολύ στο ‘τώρα’, να εκφράζουμε πιο συχνά την ευγνωμοσύνη μας, να μην θεωρούμε δεδομένα πολλά πράγματα και πάει λέγοντας. Anyway και για να μην φλυαρήσω παραπάνω, για τον Σεπτέμβρη προγραμματίστηκε ωραία μίνι απόδραση και ήδη μου δημιουργεί άλλη διάθεση η έναρξη αυτού του παραδοσιακά μεταβατικού μήνα που απαιτεί μια προσαρμοστικότητα όσο να ‘ναι.

Αν έχω να σου προτείνω κάτι λοιπόν για αρχή, είναι να εμπνευστείς και να βρεις έναν δικό σου τρόπο ‘διαφυγής’ από τα συνηθισμένα, είτε αυτό θα είναι να βάλεις κάτι νέο και ‘μικρό’ στο πρόγραμμα σου, όπως το να ξεκινήσεις ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά που συνήθιζες π.χ., είτε κάτι πιο ιδιαίτερο. Οτιδήποτε, αρκεί να χαλαρώνουμε και να χωράμε πράγματα για εμάς και τους αθρώπους μας-και γι’αυτό δεν χρειάζεται κάποια τρομερή οικονομική άνεση ούτε κάτι άλλο, αλλά απλά καλή διάθεση.

Κατά τ’άλλα από βιβλία, θα αφήσω εδώ τα αναγνώσματα του καλοκαιριού μου και λίγα λόγια γι’αυτά:

  1. Μικρή Ιστορία της Γνώσης, Leonard Mlodinow

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο θα το έλεγα, με έχασε σε κάποια σημεία αλλά νομίζω αυτό οφείλεται στο ότι μάλλον είχα παραπάνω όρεξη για κάτι πιο ανάλαφρο και όχι στο ίδιο το βιβλίο χαχα…μην φανταστείς όμως ότι είναι κανένα ‘βαρύ’ επιστημονικό βιβλίο που απαιτεί καμιά τρομερή συγκέντρωση-ίσα ίσα, αφηγείται το πώς προόδευσε ο άνθρωπος ανά τους αιώνες μέσα από ανακαλύψεις, επιστημονικές κατακτήσεις και αναφορές σε κορυφαίες ιστορικές προσωπικότητες με ευχάριστο τρόπο. Οπότε όλα αυτά ‘δένουν’ μαζί και δίνουν μια ωραία εικόνα για το πώς από τον προϊστορικό άνθρωπο βρεθήκαμε να μελετάμε το σύμπαν και τις μαύρες τρύπες και τον κορονοϊό και όλα αυτά :). Ριξ’του μια ματιά αν όλα αυτά σε συναρπάζουν και είσαι και στο ανάλογο mood.

2. Η σοφία των αιώνων, Wayne W. Dyer

Αυτό το βιβλίο το αγάπησα πολύ! Στην ουσία πρόκειται για μια συλλογή αποσπασμάτων μερικών από τους μεγαλύτερους στοχαστές των τελευταίων 25 αιώνων (όλο αυτό το αντέγραψα από το οπισθόφυλλο, μη νομίζεις χαχα) και όλο το περιεχόμενο στρέφεται γύρω από το ‘Τι θα είχαν να μας πουν σήμερα οι πρόγονοί μας;”. Τι μπορεί να μας διδάξει η σοφία που έχει συσσωρευτεί ανά τους αιώνες δηλαδής. Πολύ προσιτό, ευχάριστο και ενδιαφέρον. Ίσως σε κάποια σημεία να σου φανεί ότι κάνει κοιλιά, αλλά αυτό εξαρτάται και από το πόσο σε ενδιαφέρει το ζήτημα που εξετάζει το κάθε κεφάλαιο. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι η ηγετική ικανότητα, ο διαλογισμός, η υπομονή, η έμπνευση, το παρόν, η δύναμη του νου, η ελπίδα, ο χρόνος, το πάθος κλπ. Εγώ πέρασα πολύ ωραία μαζί του, μου ἐδωσε μπόλικη τροφή για σκέψη και νομίζω το ίδιο θα διαπίστωνες και εσύ!

3. Τα τελομερή-Η ασπίδα του DNA για την υγεία και μακροζωία, Elizabeth Blackburn, Elissa Espel

Οκ, άλλη φάση το βιβλίο αυτό και διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Μου αρέσουν κάτι τέτοια βιβλία (αν και η ‘τρέλα’ μου είναι τα βιβλία που σχετίζονται με την νευροεπιστήμη, αυτά μπορείς να τα τσεκάρεις εδώ). Ίσως και πάλι να μην ήμουν τόσο στη διάθεση για το συγκεκριμένο και γι’αυτό να μην με ενθουσίασε (κατά τη γνώμη μου παίζει ρόλο και η μετάφραση, πάντα προτιμώ να τα διαβάζω στο πρωτότυπο αυτά) αλλά συνολικά έχει αρκετά ενδιαφέροντα κομμάτια και πληροφορίες, αν σου αρέσει αυτό το στυλ γενικά. Ομολογώ πάντως ότι δεν το διάβασα ακριβώς ολόκληρο, καθώς προσπερνούσα κάποια κομμάτια.

Εξετάζει παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία και τη γήρανση και το πώς η ψυχολογία επηρεάζει τα τελομερή, τις απολήξεις του DNA που προστατεύουν τη γενετική μας κληρονομιά. Σε προτρέπει να αναθεωρήσεις συνήθειες ώστε να διατηρήσεις νέα και υγιή τα κύτταρά σου και γενικώς έχει έναν ευχάριστο χαρακτήρα και είναι πολύ σημαντικό που θίγει τη σχέση σώματος-νου και το πώς η σκέψη επηρεάζει την υγεία κλπ.

Από βιβλιοπροτάσεις, αυτά! Από βόλτες, δοκίμασε να πάρεις το βιβλίο σου ή την παρέα σου κλπ. και να επισκεφτείς το Lotte στο αγαπημένο Κουκάκι, που δύσκολο βέβαια να το βρεις άδειο, αλλά ψαχούλεψε το έστω ιντερνετικά να το ‘χεις υπόψιν, αξίζει. Και αν σου’ρθει όρεξη για πίτσα, ψάξε και το Tre Sorelle στο Παγκράτι, το επισκέπτηκα τον Αύγουστο και μπορώ να πω ότι μου άφησε αρκετά θετική εντύπωση!

Καλό μας μήνα brave people (το έβαλα κάποτε αυτό σε ένα ποστ και από τότε μου κόλλησε βλέπεις), καλή νέα σεζόν, καλές εμπνεύσεις και γενικώς ό,τι χρειάζεσαι για να σου δώσει ανάσα από οτιδήποτε μπορεί να σου δημιουργεί μια κάπως αρνητική ή βαριά διάθεση και stay brave <3!

Photo by Radu Marcusu on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (2)
  • Καλό μήνα brave girl!!! Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, μπαίνουν στην to read λίστα γιατί κάποια στιγμή που θα πάει, δεν θα μονοπωλούν τις λίστες μου όλο επιστημονικά άρθρα 🙂 Ωραία υπενθύμιση για την αισιόδοξη πλευρά και τα διδάγματα της τωρινής κατάστασης, μπαίνει και αυτό στα reminders του Σεπτεμβρίου 🙂 Love you ❤❤❤

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top