Dark Light

Γιατί να διαβάσεις βιβλία για τον εγκέφαλο

brain

Σχετικά πρόσφατα (22 Ιουλίου, αυτό το ποστ υποτίθεται θα γινόταν νωρίτερα) ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου, μια ‘παγκόσμια’ που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου. Φέτος μάλιστα το θέμα της Παγκόσμιας ήταν οι ημικρανίες, που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα, αλλά από τη στιγμή που το ανακάλυψα το βρήκα ως μια πολύ καλή αφορμή για να προτείνω κάποια αγαπημένα βιβλία που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και τις νευροεπιστήμες γενικότερα, μιας και έχω αδυναμία σε βιβλία αυτού του περιεχομένου.

Η επαφή με αυτού του είδους τα βιβλία ξεκίνησε όταν στο Πανεπίστημιο παρακολούθησα το μάθημα της Ψυχογλωσσολογίας-Νευρογλωσσσολογίας, αν και πάντα ο εγκέφαλος και οι λειτουργίες του ήταν ένα ‘μυστήριο’ που έβρισκα πολύ ελκυστικό. Βέβαια ίσως αναρωτιέσαι, αν κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί σχετικά, θα κατανοήσει αυτά τα βιβλία με κάποιο τρόπο που θα του προσφέρει κάτι, και αν ναι τι;

Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν πολλά (πλέον πάρα πολλά) βιβλία εκεί έξω που ναι μεν ασχολούνται με τον εγκέφαλο κλπ. και δεν απευθύνονται σε ειδικούς αναγνώστες, αλλά σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει κάποιες βασικές πληροφορίες για την ανατομία, τη δομή και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Γιατί να τα διαβάσει κανείς;

Για πολλούς λόγους. Όχι μόνο για να αποκτήσει βασικές, γενικές γνώσεις που τον αφορούν, αλλά κυρίως γιατί αρχίζει κανείς και κατανοεί πόσο σπουδαίο όργανο είναι ο εγκέφαλος, τι δυνατότητες έχει και στην ουσία πώς ‘λειτουργούμε’ και βλέπουμε τον κόσμο μέσα από το πώς ερμηνεύεται από τον θαυματουργό εγκέφαλο που ελέγχει και συυντονίζει τα πάντα: από τις μυϊκές μας κινήσεις ως και ανώτερες πνευματικές λειτουργίες. Μαθαίνοντας για τον εγκέφαλο, μαθαίνουμε για εμάς.

Μέσα από την κατανόηση των λειτουργιών του εγκεφάλου και το πώς εξελίχθηκε, κατανοούμε παραπάνω πώς αντιδρούμε και γιατί, πώς διαμορφώνονται οι αντιλήψεις μας, αλλά και το πώς είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για όσα θέλουμε να πετύχουμε.

Όταν κάποιο βιβλίο είναι στην αγγλική, προτιμώ γενικά να το διαβάζω έτσι καθώς το νόημα δεν αλλοιώνεται καθόλου και συχνά δεν βρίσκω καλή μετάφραση. Πολλά από αυτά όμως κυκλοφορούν μεταφρασμένα και ενδεχομένως και κάποια ελληνικά που δεν γνωρίζω και είναι αξιόλογα, ωστόσο εγώ προτείνω τα παρακάτω:

  1. Super Brain, Deepak Chopra και Rudolph E. Tanzi

Επικεντρώνεται κυρίως στις ικανότητες του εγκεφάλου και στη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούμε για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή.

  • The brain that changes itself, Norman Doidge

Το βιβλίο αυτό περιέχει κυρίως προσωπικές (πραγματικά απίθανες) ιστορίες και βιώματα από ανθρώπους που με κάποιο τρόπο είχαν ή απέκτησαν κάποια εγκεφαλική βλάβη και κατάφεραν, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, να ζήσουν μια τελείως άλλη ζωή, χάρη στην θέληση τους και φυσικά χάρη στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, που είναι η ικανότητα του νευρικού συστήματος να αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του καθ ‘όλη τη ζωή του.

  • The Brain, David Eagleman

Η ιστορία του ανθρώπου ξετυλίγεται μέσα από την ιστορία του εγκεφάλου.

Ένα επόμενο που έχω βάλει στόχο να διαβάσω είναι το ‘Brain Food: The Surprising Science of Eating for Cognitive Power’ της Lisa Mosconi. Εσύ έχεις διαβάσει κάποιο από αυτά; Έχεις κάποιο να προτείνεις; Αν ναι, θα χαρώ να το μοιραστείς εδώ!

Εμφάνιση Σχολίων (2)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top