Growth mindset στη ζωή: 3+1 αλήθειες γύρω από τη ‘νοοτροπία της ανάπτυξης’

1. Αποδοχή του ‘φαινομένου ζικ-ζακ’!

Ως ‘φαινόμενο ζικ-ζακ’ αποκαλώ το απλό γεγονός ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και τα πράγματα δεν στοιχειοθετούνται σε μια ευθεία περιμένοντας εμάς να πάμε να τα αρπάξουμε σαν να είμαστε ο σούπερ Μάριο που πιάνει φρουτάκια και παίρνει πόντους. Από την προσωπική σου ζωή έως και τα οικονομικά σου, σε οτιδήποτε, θα περάσουν περίοδοι όπου θα βρίσκεσαι στο ζενίθ και στο ναδίρ – περίοδοι δηλαδή όπου θα έχεις όλα όσα επιθυμείς  και περίοδοι όπου τα πράγματα δεν θα είναι ακριβώς όπως τα είχες στο μυαλό σου, αλλά ενδεχομένως και κάτι τελείως διαφορετικό και απρόσμενο. Σκληρή ή όχι, τι σημασία έχει, η πραγματικότητα είναι αυτή: μπορεί να ξεκινάς για κάπου και να βρεθείς σε τελείως άλλο σημείο, να πρέπει να λοξοδρομήσεις χίλιες φορές πριν φτάσεις ένα στόχο και να αποτύχεις ξανά και ξανά, γιατί απλά η διαδρομή δεν είναι μία ευθεία και ούτε θα έπρεπε να έχεις τέτοιου είδους προσδοκίες. Οι άνθρωποι με προσδοκίες αυτού του είδους πολλές φορές καταλήγουν να καλλιεργούν μέσα τους ένα θυμό για την ίδια τη ζωή ‘που τους τα έφερε έτσι’. Όχι. Growth mindset θα πει ανεξάρτητα από τα απρόοπτα της διαδρομής μου, προχωράω μπροστά έχοντας ένα πράγμα στο μυαλό μου: πώς μπορώ να εξελιχθώ μέσα από αυτό.

2.  Παραίτηση από το κυνήγι της τελειότητας και της σύγκρισης

Αυτό, ή μάλλον αυτά, είναι το καθένα από μόνο του ένα μεγάλο κεφάλαιο. Στην πορεία για την καλλιέργεια μιας νοοτροπίας ‘της ανάπτυξης’ κάποια στιγμή θα πρέπει να παραιτηθεί κανείς από την πεποίθηση ότι αυτό που κάνει θα πρέπει να είναι τέλειο, ότι οι άλλοι περιμένουν από αυτόν/ή το τέλειο αλλιώς θα φανεί ‘κατώτερος/η’ στα μάτια τους και γενικά από την πεποίθηση γενικότερα ότι το τέλειο υπάρχει σαν μια αντικειμενική, απόλυτη αλήθεια, ένα στάνταρ σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η αξία του/της, διαφορετικά ό,τι κάνει είναι άχρηστο ή τέλος πάντων ‘όχι αρκετό’. Συχνά, αν όχι πάντα, όλο αυτό το παιχνίδι σχετίζεται και με αυτό της σύγκρισης, όπου αν κάποιος κάνει κάτι καλύτερα από εσένα, είτε αντικειμενικά είτε απλά επειδή εσύ το θεωρείς έτσι, τότε πάλι ‘δεν είσαι αρκετός’. Η αλήθεια είναι ότι ειδικότερα στην ελληνική κοινωνία θα έλεγα, έχουμε όλοι πάνω κάτω μεγαλώσει μέσα σε μια νοοτροπία  του στιλ ‘τι κάνει ο ένας και ο άλλος, αλλά όχι εσύ’, αφού σίγουρα σαν παιδιά θα είναι κάτι που θα έχουμε ακούσει αν όχι μέσα από το ευρύτερο οικογενεικό μας περιβάλλον, από το κοινωνικό (“Η Μαρία είδες τι άριστη μαθήτρια που είναι, εσύ τι κάνεις;”).  Όχι και πάλι. Growth mindset θα πει να παραιτείσαι από τα ανώφελα, από αυτά που σε κρατάνε πίσω και δεν επιτρέπουν την εξέλιξή σου, τη δική σου, με τους δικούς σου ρυθμούς, σε αυτά που εσύ επιθυμείς και έχεις ανάγκη. Στην πορεία σου στόχος είναι να ψάξεις εσένα και να θέσεις το δικό σου στόχο, όχι να φτάσεις κάτι που είναι έξω από εσένα.

3. Είσαι μόνος/η σε αυτό

Οι άλλοι μπορεί να είναι έμπνευση, μπορεί να είναι συνοδοιπόροι, σύντροφοι, συνεργάτες ή οτιδήποτε, αλλά δεν μπορούν να είναι αυτοί που θα κάνουν για σένα αυτό που οφείλεις και -μόνο εσύ μπορείς εξάλλου- να κάνεις για σένα. Από αυτή την άποψη, στην πορεία της εξέλιξης σου είσαι μόνος/η σου. Μόλις το συνειδητοποιεί κανείς αυτό σε όλο του το μεγαλείο και βάθος, μπορεί να είναι μέχρι και λίγο τρομακτικό. Αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι μαγικό, καθώς μέσα από αυτό συνειδητοποιείς ταυτόχρονα την ελευθερία των επιλογών σου και το εύρος της δημιουργικότητάς σου. Growth mindset λοιπόν, θα πει αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου και με τραβάω εγώ ο ίδιος με νύχια και με δόντια από οποιοδήποτε πάτο αν χρειαστεί και προχωρώ στο όνομα της εξέλιξης με συνείδηση και επίγνωση ότι η ευθύνη μου αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τον εαυτό μου, αλλά πρόκειται στην ουσία για μια ευθύνη που έχω απέναντι στον κόσμο, στην ανθρωπότητα, στη ζωή ως μέρος αυτής.

4. Πίστεψε σε σένα

Ως μέρος αυτής της θαυματουργής ζωής, πιστεύω ειλικρινά ότι ο καθένας από εμάς έχει να προσφέρει κάτι σε αυτό τον κόσμο και με τον δικό του τρόπο μπορεί να συμβάλλει στο να καλλιεργηθεί η καλοσύνη, η αγάπη και η συμπόνια και όλα αυτά τα καλά για τα οποία διψάμε όλοι μας ανεξαιρέτως. Το ζήτημα είναι ότι συνήθως αναμένουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι μεγάλο για να κάνουμε τη διαφορά, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα το σπουδαίο ή το σημαντικό. Θα πρέπει να γίνουμε πασίγνωστοι ή να κάνουμε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη ή οτιδήποτε. Όχι (και πάλι). Τα ‘μικρά’ πράγματα μετράνε, οι ‘μικρές’ πράξεις μετράνε, τα πάντα μετράνε. Όσο πιστεύεις σε σένα και στις δυνατότητές σου, τόσο πιο κοντά θα φτάνεις στα θαύματα που μπορείς να κάνεις, μικρά ή μεγάλα, δεν έχει σημασία, γιατί είναι τα δικά σου, αυτά που προσφέρεις με ανοιχτή καρδιά και απλόχερα, και είναι σημαντικά. Τέλος λοιπόν, growth mindset θα πει ξέρω ότι μπορώ να έχω μια ‘επίπτωση’ στη ζωή, έναν δικό μου ρόλο, και πιστεύω στην αξία μου, που είναι ίση με όλων των άλλων, ανεξάρτητα από το τι θεωρώ ‘μικρή’ ή ‘μεγάλη’ συνεισφορά σε όλο αυτό.

Ανάπτυξη μωρέ! (σας λύσσαξα στο ‘growth mindset’ και είπα να το κλείσω κάπως ‘ελληνικά’ χαχα!)

2 Comments

 1. Sofia 18 Απριλίου, 2018 at 10:18 πμ

  Πολύ εύστοχος ο παραλληλισμός με τον σούπερ Μάριο που κυνηγάει μπόνους και φρουτάκια!

  Reply
  1. Pola 18 Απριλίου, 2018 at 10:24 πμ

   Χαχα! Ευχαριστώ! Κάπως έτσι γίνεται καμιά φορά…

   Reply

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *