Dark Light

Η yoga σε λίγα λόγια από την Νικολέτα Πομόνη

Η yoga σε λίγα λόγια από την Νικολέτα Πομόνη

Την yoga την αγαπώ ιδιαιτέρως, για πάρα πολλούς λόγους, και ένας από αυτούς είναι η δασκάλα μου, η Νικολέτα, με την οποία κάνω πρακτική τα τελευταία σχεδόν (νομίζω ο κορονοϊός έφερε πολλά “σχεδόν”) 3 χρόνια- και συνεχίζουμε!

Η Νικολέτα είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας και έπειτα ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στη yoga, στην aerial yoga, kids yoga και pilates (και ίσως να μου διαφεύγει και κάτι). Πέρα από όλα αυτά όμως το κυριότερο είναι ότι έχει απέραντη αγάπη για αυτό που κάνει και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνει κανείς από την ενέργεια της πρακτικής, τη μεταδοτικότητα της και όλο αυτό που καταφέρνει να κάνει όταν διδάσκει (ή απλά λέω καλά λόγια για να πάει ωραία και μαλακά η γιόγκικη σεζόν :P).

Τι σε προσέλκυσε περισσότερο στη yoga;

Είναι πολλά πράγματα, αλλά θα επικεντρωθώ σε τρία βασικά. Το πρώτο είναι η αναπνοή, που είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε πρακτική. Μέσα από την σωστή και βαθιά αναπνοή ανακαλύπτεις πολλές πτυχές του εαυτού σου, σωματικές και νοητικές. Δεύτερον, η αγάπη και η αποδοχή για τον εαυτό σου, που χτίζονται λίγο λίγο μέσα από την πρακτική. Τέλος, το νοητικό και σωματικό ταξίδι που σου προσφέρει η φύση της πρακτικής της γιόγκα.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη της γιόγκα;

Τα οφέλη της γιόγκα είναι πολλά και φυσικά διαφορετικά για κάθε ασκούμενο. Αυτή είναι και η ‘μαγεία’ της, καθώς ο καθένας αποκομίζει από κάθε πρακτική τα οφέλη που χρειάζεται για να βελτιώσει την καθημερινότητά του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, πνευματικά και σωματικά.

Είναι η γιόγκα για όλους;

Ναι. Η γιόγκα απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματότυπου, ευλυγυσίας ή προηγούμενης εμπειρίας με κάποιο είδος άσκησης. Υπάρχουν ειδικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής (τουβλάκια, ιμάντες, μαξιλάρια κλπ.), ώστε ο κάθε ασκούμενος να μπορεί να μπει στη θέση (asana), οπότε και γίνεται η προσαρμογή σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου.

Τι σημαίνει ‘namaste’ ;

Με πολύ απλά λόγια, η λέξη αυτή εκπροσωπεί ένα είδος χαιρετσιμού από τους μαθητές προς τον δάσκαλο και αντιστρόφως. Είναι ο τρόπος με τον οποίον ολοκληρώνεται η πρακτική, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές (δάσκαλος και μαθητές) όλη αυτή η ενέργεια και η αγάπη που δημιούργησαν και μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Πόσα είδη γιόγκα υπάρχουν τελικά; Ποια είναι τα βασικά και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Υπάρχουν, πλέον, αρκετά είδη γιόγκα, όμως όλα βασίζονται στο σύστημα της hatha yoga, που αποτελεί το αρχικό είδος. Παρακολουθώντας κανείς πρακτικές από διαφορετικά είδη, συναντά κάποιες διαφορές όπως στο ρυθμό της ροής, τη στατικότητα ή όχι στις θέσεις (asanas), αν γίνονται οι θέσεις με συγκεκριμένη σειρά (ashtanga yoga) ή αν γίνεται μόνο το κομμάτι της χαλάρωσης και του διαλογισμού (yoga nidra), στον λεγόμενο χαιρετισμό του ήλιου κλπ. Συναντάει όμως και πολλές ομοιότητες όπως την μεγάλη σημασία της αναπνοής κατά τη διάρκεια της πρακτικής, τις θέσεις (η πλειοψηφία των θέσεων, αν όχι όλες, χρησιμοποιούνται σε όλα τα είδη), την αγάπη και το σεβασμό για το σώμα, την εξερεύνηση και την πειθαρχία της σκέψης και του νου. Άρα στην ουσία, είναι στην επιλογή του ασκούμενου να διαλέξει το είδος που του ταιριάζει περισσότερο.

Ποια είναι δύο βασικά μαθήματα που σου έχει διδάξει η γιόγκα στα όσα χρόνια κάνεις πρακτική;

  1. Η αποδοχή. Συχνά γινόμαστε αυστηροί κριτές του εαυτού μας. Πάντα στο τέλος της ημέρας πάντα θα θέλαμε να έχουμε πει ή να έχουμε κάνει διαφορετικά. Κρίνουμε την εξωτερική μας εμφάνιση και πολλές φορές κοιτάμε τι περισσότερο έχει ή τι καλύτερο κάνει ο διπλανός μας. Ακόμα και μέσα στα μαθήματα παρατηρώ τους μαθητές να κοιτάνε ‘στα κλεφτά’ τριγύρω, αν κάποιος από τους υπόλοιπους ασκούμενους κάνει κάτι ‘καλύτερο’ από τους ίδιους. Γι’αυτό προσπαθώ να τους παροτρύνω να σέβονται το σώμα τους και φυσικά να μην κοιτάνε τι κάνει ο διπλανός τους. Στη γιόγκα, η πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις σε κάθε πρακτική είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.
  2. Μοίρασμα. Μέσα από τη γιόγκα έχω μάθει να παρατηρώ, να αναγνωρίζω  και να αποδέχομαι τα συναισθήματά μου. Πλέον, μοιράζομαι τις σκέψεις μου  με τους δικούς μου ανθρώπους, κάτι που με τρόμαζε στο παρελθόν. Όταν διδάσκω, λατρεύω να μοιράζομαι με τους μαθητές μου τις γνώσεις μου και την αγάπη μου γι’αυτό που κάνω,  και η ανταπόκριση τους σε αυτό με γεμίζει χαρά και μου δίνει έμπνευση για να συνεχίζω.
Η yoga σε λίγα λόγια από την Νικολέτα Πομόνη

Νικολέτα σε ευχαριστώ πολύ για τη ‘συζήτηση’ αυτή-και όσους είχατε στείλει ερωτήσεις στο ίνσταγκραμ-εννοείται ήθελα να συνεχίσω με άλλα τόσα. Ελπίζω να σας εμπνεύσει να ‘ψάξετε’ τη Yoga λίγο παραπάνω ή -το πιο σημαντικό- απλά να βάλετε κάτι στο πρόγραμμά σας που να σας φέρνει ευεξία και να είναι μια ανάσα από την καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις και το μυαλό που τρέχει.

Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε brave people <3!

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top