Kατασκευάζοντας έναν ‘μίνι εγκέφαλο’ και παιχνίδι με τις 5 αισθήσεις

Ένας πολύ ωραίος τρόπος να μιλήσεις στα παιδιά για κάτι, είναι να…μην τους πολυμιλήσεις γι’αυτό, αλλά να τους το δείξεις με διαφορετικούς τρόπους και να τα αφήσεις να ανακαλύψουν πράγματα από μόνα τους και να εκφράσουν τις απορίες τους.

Κάπως έτσι και μιλώντας με τα παιδιά για τη ‘γυμναστική του μυαλού’, αποφάσισα να τους πάω έναν ‘αληθινό’ εγκέφαλο μικρού ζώου φυλαγμένο στο κουτί του για συντήρηση (περιττό να σας πως ότι τα παιδιά ξετρελάθηκαν με όλο αυτό). Κατασκεύασα λοιπόν έναν ‘μίνι εγκέφαλο’ χρησιμοποιώντας απλά ένα στογγυλό κερί και ζελέ (το πήρα από αυτά τα κεριά που πουλάνε με ζελέ).

Μπορείς δεις το κόκκινο στρογγυλό κερί, το κερί με ζελέ και το κουτί (λείπει το καπάκι που ήταν διαφανές) στην παρακάτω εικόνα. Το πορτοκάλι δεν το έκανα τίποτα τελικά, αλλά αυτά που βλέπεις τα στρογγυλά με εφέ ξύλινης επιφάνεις, τα χρησιμοποίησα για να φτιάξω ένα ‘κύπελλο’ σε σχήμα εγκεφάλου για το παιχνίδι μας. Δες παρακάτω!

Αρχικά έκοψα πολύ προσεκτικά το στρογγυλό κερί στη μέση (για να μην κομματιαστεί όπως έγινε με την πρώτη απόπειρα που φαίνεται στην πρώτη από τις φωτό. Ευτυχώς είχα πάρει δύο!) και αφαίρεσα το εσωτερικό από τα δύο μέρη, δημιουργώντας στο κάθε κομμάτι μια κοιλότητα. ‘Έλιωσα’το κερί της κοιλότητας ώστε να είναι η επιφάνεια λεία και άφησα επίτηδες το σκοινί να κρέμεται από το ένα κομματι ώστε να φαίνεται σαν τον νωτιαίο μυελό που προεξέχει από τον εγκέφαλο μέσα στη σπονδυλική στήλη.

Η εξωτερική τους επιφάνεια είχε κάτι σκαλιστά τριαντάφυλλα που απλά τα ‘σκάλισα’ λίγο και έτσι φαινόντουσαν σαν τις αυλακώσεις του εγκεφάλου. Στη συνέχεια πήρα το ζελέ από τα άλλα κεριά που είχα αγοράσει και γέμισα με αυτό τις κοιλότητες, προκειμένου να δώσει κάτι σαν το εφέ της εσωτερικής υφής του εγκεφάλου. Τα δύο ‘ημισφαίρια’ του εγκεφάλου ενώθηκαν για να μπουν στο κουτί και τα βγάζαμε ένα ένα.

Το τελικό αποτέλεσμα, αν και όχι τέλειο προφανώς, έκανε την δουλειά του και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Αφού μιλήσαμε λίγο για τον εγκέφαλο και τις 5 αισθήσεις, πήραμε το κουτί, το ανοίξαμε με προσοχή και εξερευνήσαμε τον ‘μίνι’ εγκέφαλο, οπότε εκεί προέκυψαν και άλλες απορίες.

Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 3 ομάδες και η κάθε ομάδα διάλεξε από μία ‘καρτέλα αίσθησης’ -οι επιλογές ήταν τρείς: όραση, όσφρηση και ακοή και γεύση. Η κάθε καρτέλα είχε πάνω εικόνες και μια ακροστοιχίδα (π.χ. η καρτέλα της ακοής είχε την ακροστοιχίδα με τα γράμμματα Α, Κ, Ο, Η και Σ – για να είναι ίσα στον αριθμό με αυτά των άλλων δύο αισθήσεων). Τα παιδιά έπρεπε να βρουν τις απαντήσεις για τις ακροστοιχίδες και έπειτα να συζητήσουμε τις απαντήσεις μας.

Ενδεικτικά, η ακροστοιχίδα της ‘γεύσης’ ήταν κάπως έτσι (για παιδιά 7-8  ετών):

 

  1. Γ_ _ _ _ _ _
  2. Ε _ _ _ _
  3. Υ _ _ _ _
  4. Σ_ _ _ _ _ _
  5. Η_ _ _ _ _ _ _ _
  • Το αντίθετο του ‘άδειος’
  • 200- 100
  • Μια πολύ σημαντική τροφή για το μυαλό μας το βράδυ είναι ο …
  • Πριν βρέξει ο ουρανός γεμίζει ….
  • Το μισό μέρος ενός κύκλου λέγεται…

Φυσικά οι απαντήσεις μας έδωσαν την αφορμή να πάμε και σε άλλα θέματα και να μιλήσουμε για τα μέρη του λόγου ή για μαθηματικές πράξεις. Για παράδειγμα, σε κάθε καρτέλα υπήρχε μια λέξη που να ξεκινά με το ‘ημί-‘, έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε για το πρόθημα ‘ημί-‘, τη σημασία του κλπ.

Στο τέλος το ‘κύπελλο’ δόθηκε σε όλους μας!

Photo by G. Crescoli on Unsplash

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *