Dark Light

Λίγες σκέψεις και μια ευχή για τα προεόρτια

Λίγες σκέψεις και μια ευχή για τα προεόρτια

Δεν τα πήγαινα ποτέ καλά με την τέλεια εικόνα, την αψεγάδιαστη. Ακόμη και τα πρόσωπά μας αν τα χωρίσεις στη μέση είναι διαφορετικά: αλλιώς το δεξί μέρος και αλλιώς το αριστερό. Λίγο πιο πεσμένο το μάτι στο ένα, λίγο πιο έντονο το λακκάκι που σχηματίζεται όταν χαμογελάς στο άλλο.

Και δεν είναι τέλειο, αλλά είναι όμορφο. Όμορφο δεν είναι το απόλυτο, όπως η απόλυτη συμμετρία, ένα ξεπατίκωμα του ενός μισού στο άλλο μισό, αλλά είναι ένας σωρός από διαφορετικές μικρολεπτομέρειες που η καθεμιά έχει τον χαρακτήρα της. Δεν είναι μια αυστηρή ευθεία, αλλά είναι όσες καμπύλες απομακρύνονται και επιστρέφουν γλυκά να ξαναβρούν τις γραμμές που σχηματίζονται σε κάθε έκφρασή μας.

Αυτά τα γνωρίσματα με όλες τις φυσικές τους μορφές είναι εκείνα που κάνουν τους άλλους να αναγνωρίζουν βλέποντας το πρόσωπό μας ότι είμαστε ‘εμείς’, οι δικοί τους άνθρωποι.Το τέλειο πρόσωπο, το τέλειο σπίτι, η τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα, οι τέλειες σχέσεις…όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ξεπατικώματα ψευδαισθήσεων. Και τα Χριστούγεννα, όπως γενικά οι γιορτές και η ίδια μας η ζωή, δεν έχουν εξάλλου τίποτα να κάνουν με τέτοιες εικόνες πασπαλισμένες με χρυσόσκονη και απαστράπτουσα τελειότητα.

Ζώντας όμως τις γιορτές σαν τα Χριστούγεννα με αλήθεια, νιώθω ότι μεταμορφώνονται σε εποχές που το τέλειο της διαφήμισης ή της βιτρίνας ή ο,τιδήποτε πλασματικό δεν έχει τόσο ισχυρή επίδραση επάνω μας, ακόμη και αν βομβαρδιζόμαστε, στην κυριολεξία, με την προβολή του. Είναι εποχές που θα ανταμώσουμε παραπάνω, σε τραπέζια και εξόδους, θα μαζευτούμε και θα τραγουδήσουμε, θα φάμε και θα πιούμε όλοι μαζί, θα συζητήσουμε και θα ανταλλάξουμε ανησυχίες και απόψεις. Είναι ίσως μια ευκαιρία να χορτάσουμε λίγο παραπάνω από αλήθεια. Γιατί τι είναι αληθινό στη ζωή, αν όχι οι ανθρώπινες σχέσεις και η επικοινωνία; Και από πού ξεκινούν αυτές, αν όχι από τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό;

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα συμμετάσχουμε όλοι μαζί σε μια αλλαγή, έστω και αν αυτή είναι μονάχα μια αλλαγή του χρόνου και όχι κάτι πιο ‘μεγάλο’: το επόμενο πρωί τα ποτήρια και τα πιάτα θα είναι μια στοίβα ατελείωτη στο σπίτι της οικοδέσποινας, ξυπνώντας θα αντικρίσουμε τις πόλεις μας ίδιες και τα ωράρια στις δουλειές μας όταν επιστρέψουμε θα είναι όπως τα αφήσαμε, οι ρυθμοί μας θα είναι το ίδιο έντονοι ή όχι. Πραγματικότητες, δηλαδή, που αν δεν θεμελιωθούν μέσα μας κάποιου άλλου είδους βάσεις, κάνουν κάτι που φαίνεται ‘τέλειο’, έστω και σαν ψέμα, να φαίνεται ακόμη πιο ελκυστικό.

Μήπως λοιπόν στην ουσία οι γιορτές είναι άλλη μια ευκαιρία να συνειδητοποιούμε και να θεμελιώνουμε όσα χρειάζονται για να μην υπεκφέυγουμε σε ψεύτικους τρόπους να ‘στολίζουμε’ την καθημερινότητά μας;

Είναι πολύ σημαντικές οι γιορτές μας και οι εκδηλώσεις μας και όλα όσα μας φέρνουν πιο κοντά. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι λαοί εμπεριέχουν στις παραδόσεις τους εορταστικές περιόδους- στην πραγματικότητα αποτελούν κομμάτια της κοινωνικής μας ζωής με πολύ βαθύ νόημα. Είναι καζάνια που βράζει η συλλογική σκέψη και ζυμώνονται άλλες, πιο μεγάλες αλλαγές. Σε αυτές τις γιορτές θα ήθελα να εκτιμήσω λίγο παραπάνω το ρόλο που μπορεί να έχουν και όσα μπορεί να με μάθει η αλήθεια τους.

Να παρατηρήσω λίγο πιο προσεκτικά τα πρόσωπα των αγαπημένων μου, ακόμη και το δικό μου. Ποιες γραμμές στρογγύλεψαν μέσα σε αυτό το χρόνο, ποιες βάθυναν παραπάνω, ποιες σκέψεις και επιθυμίες χαράχτηκαν ανεπαίσθητα πάνω στα πρόσωπά μας; Εύχομαι αυτές τις γιορτές να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη και να ερωτευτούμε αυτό το τσαλακωμένο και αληθινό που είμαστε λίγο παραπάνω, έτσι που κοιτώντας ο ένας τον άλλο, να μας φαινόμαστε όλοι ακόμη λίγο πιο φωτεινοί. Ας μη το ξεχνάμε, από εμάς ξεκινά. Καλές γιορτές!

Εμφάνιση Σχολίων (4)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top