Dark Light

[Καραντίνα sessions]Γιατί αισθάνονται όλοι την ανάγκη να είναι τόσο (έξτρα) παραγωγικοί;

[Καραντίνα sessions]Γιατί αισθάνονται όλοι την ανάγκη να είναι τόσο (έξτρα) παραγωγικοί;

Από απαντήσεις που δώσατε σχετικά με σκέψεις εν μέσω καραντίνας: “Γιατί αισθάνονται όλοι την ανάγκη να είναι τόσο (εξτρά) παραγωγικοί;”

Έλα μου ντε.

Καταρχάς μπρούμε να συμφωνήσουμε στο ότι το να αισθάνεται κανείς την ανάγκη να είναι παραγωγικός είναι κάτι πολύ υγιές; Μάλλον ναι. Νιώθουμε ικανοί, ωφέλιμοι, αυτοπεποιθησάτοι, προσφέρουμε κλπ. Ωραίο πράγμα!

Τώρα το έφερε λίγο σε μούρλια αυτό η καραντίνα; Το έφερε.

Ίσως γιατί όσο περιορίζεται το τι μπορούμε να κάνουμε έξω ή οι συναναστροφές μας με άλλους, τόσο ‘αναγκαζόμαστε’ να πάμε προς τα μέσα και να κάνουμε παρέα με τον εαυτό μας (να ασχοληθούμε με τα ψυχολογικούλια μας κοινώς). Τσάλεντζ από τα καλά, όχι τα ‘ας αναρτήσουμε όλοι μια παιδική φωτό’.

Ίσως γιατί ζούμε σε μια κοινωνία όπου πρώτα πρώτα στο σύστημα αξιολόγησης εμφανίζονται τα τι ‘κάνει’ κάποιος ή τι ‘έχει’. Το ποιος είναι, το τι έχει ανάγκη για αυτό που είναι, το τι του ταιριάζει κλπ., έρχονται αργότερα. Όσο πιο ‘παραγωγικός’ είσαι με βάση τους αριθμούς, την ταχύτητα, την ποσότητα, τόσο καλύτερος είσαι.  Ολόκληρο σύστημα εκπαίδευσης διαμορφώνεται πάνω σε αυτά άλλωστε, τυχαία είναι (και) έτσι;

Κάπως έτσι μάθαμε να αξιολογούμε και οι ίδιοι τον εαυτό μας-όσα πιο πολλά κάνουμε, όσα περισσότερα έχουμε ή προλάβουμε κλπ. Προσδιοριζόμαστε βασιζόμενοι σε ένα σωρό έξω από εμάς-αν δω αυτή την έκφραση ικανοποίησης στον άλλον, πάει να πει είμαι καλός. Αν τον απογοητεύσω, είμαι κακός. Το τι θέλουν οι άλλοι έχει παραπάνω αξία από το τι θέλουμε εμείς. Θες να με δεις παραγωγικό; Ε θα είμαι, ακόμη κι αν πιέζομαι.

Ίσως γιατί αυτή η ταχύτητα με την οποία έχουμε μάθει να τρέχουμε γενικότερα, δεν ξέρει πώς να εκφρατεί όταν οι ρυθμοί ‘αναγκαστικά’ πέφτουν. Δεν ξέρουμε τι να μας κάνουμε. Σάμπως έχουμε μάθει να ζούμε αργά; Πόσο συχνά προλαβαίναμε πριν να απολαύσουμε ήρεμα το φαγητό μας; Δεν ξέρω καν αν το μασάγαμε ή το καταπίναμε και αυτό αμάσητο όπως ένα σωρό άλλα.

Ίσως γιατί έχουμε μάθει να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον με ένα στυλάκι που ταιριάζει σε όλο αυτό το παραπάνω. Πριν δεν είχες χρόνο να κάνεις όλα όσα ήθελες, τώρα έχεις χρόνο, άρα ‘πρέπει’ να τα κάνεις. Πρέπει να είσαι παραγωγικός. Τι δικαιολογία θα βρεις τώρα δηλαδή; Δεν έχεις. Αλλά μάλλον είσαι τεμπέλης, αργόσχολος, αδιάφορος, βαρετός και πάει λέγοντας. Εγώ που είμαι παραγωγικός είμαι καλύτερος από σένα, δες με! Βασικά νιώθω καλύτερα όχι γιατί κάνω κάτι και γουστάρω, αλλά γιατί εσύ δεν κάνεις κάτι!

Και τελικά πού καταλήγει όλο; Ίσως κάπου εδώ:

Αν θες να είσαι παραγωγικός, να είσαι γιατί το θες.

Για τους δίκους σου λόγους.

Με τους δικούς σου τρόπους. Αυτοί μπορεί να μην είναι ούτε η μαγειρική, ούτε η γυναστική.

Για τις δικές σου ανάγκες.

Κάνε περισσότερα ή κάνε λιγότερα ή και τίποτα: κάνε αυτό που λειτουργεί για σένα και αυτό που σε κάνει να νιώθεις εσύ καλά.

Παραγωγικός μπορεί να είναι κανείς ούτως ή άλλως- αλλά κάτι άλλο παράγεται όταν κανείς αντέχει, παρά όλα τα παραπάνω, να είναι όπως είναι, και μαθαίνει να αποδέχεται ή και να αγαπά αυτό που είναι, και κάτι άλλο όταν κάτι γίνεται με το ζόρι ή με πίεση ή γιατί ‘αυτό κάνουν όλοι’ κλπ.

Καραντίνα session 1 ιζ όβερ, μείνε ήρεμος, μείνε εσύ! <3

Photo by sydney Rae on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (2)
  • Μια ευκαιρία μας δόθηκε να σταθούμε λίγο, να πάρουμε μια ανάσα, να σκεφτούμε σαν ανθρωποι, και βιαζομαστε να την γεμίσουμε και αυτή με χίλια δύο πράγματα. Νομίζω πάντως πως αυτή η πολυπραγμοσύνη μας έπιασε όλους σαν αντίδραση στο πρώτο σοκ, πιθανά γιατί έτσι εξακολουθούσαμε να έχουμε μια αίσθηση κανονικότητας σε σχέση με την πρότερη κατάσταση της τρεχάλας.. Όσο περνά ο καιρός, ο καθένας θα βρει το δικό του, νέο ρυθμό, σε όλο αυτό. Καλή εβδομάδα με ηρεμία και έμπνευση!

    • Με βρίσκεις σύμφωνη! Για άλλους είναι μια ανάγκη να συνεχίσουν να νιώθουν μια κανονικότητα, για άλλους απλά μια παράταση μιας τρεχάλας δίχως νόημα, για άλλους συνδυασμός και πάει λέγοντας. Το σημαντικό είναι να κρατηθεί ο καθένας όπως και όσο καλύτερα μπορεί από αυτά που τον κάνουν να νιώθει πραγματικά καλά και να βρει τα δικά του ‘γιατί’, τους δικούς του ρυθμούς κλπ. Καλή μας εβδομάδα! <3

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top