Dark Light

Mindfulness και κίνηση: συζήτηση με μια δασκάλα χορού

mindfulness

Τον τελευταίο χρόνο δοκίμασα ένα νέο είδος άσκησης, το ballet workout, συνδυαστικά με τη γιόγκα, που ως τώρα ήταν το κύριο είδος άσκησης που έκανα. Και το αγάπησα και αυτό, όπως το κέντρο και τη δασκάλα μου. Έτσι προέκυψε η παρακάτω συνέντευξη-συζήτηση για πολλά και σημαντικά, με ερωτήσεις που κάνατε και οι ίδιοι μέσω instagram (εκεί, στα highlights, θα βρεις και το ‘shape up’, συλλογή από βίντεο όπου προτείνονται βασικές ασκήσεις για αποφόρτιση από πολύωρη καθιστική εργασία κ.ά).

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το χορό και το μπαλέτο;

Ασχολούμαι με τον χορό από 3,5 χρονών και είχα πλήρη γνώση ότι θέλω να κάνω μπαλέτο, το ζητούσα από πολύ μικρή. Ξεκίνησα λοιπόν σε μια σχολή μπαλέτου στη γειτονιά μου, στην κα Ήβη Αναστασιάδου, περνώντας πιο πριν από την σχολή του Μεταξόπουλου ο οποίος με είχε προτρέψει να ξεκινήσω μπαλέτο. Αργότερα, στην Τρίτη-Τετάρτη δημοτικού η δασκάλα μου με έστειλε στην σχολή της κ.Νίκης Κονταξάκη, στα Πατήσια. Από τότε η πορεία συνέχισε πιο στοχευμένα, ώστε να κάνω αυτό που πάντα ήθελα. Ολοκλήρωσα εκεί με υποτροφία τις επαγγελματικές σπουδές, και έφυγα για μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Ολλανδία, Νέα Υόρκη κ.ά.) παράλληλα με άλλες σπουδές και μία καθημερινότητα γεμάτη κίνηση και χορό.

Mindfulness και κίνηση: συζήτηση με μια δασκάλα χορού
@anna_antoniadou

Φτάνεις λοιπόν στο σημείο να κάνεις το δικό σου κέντρο χορού, το Different Reality Center. Πώς εμπνεύστηκες το όνομα και ποιος είναι ο στόχος του κέντρου;

Το όνομα είχε προκύψει χρόνια πριν, το 2013, φτιάχνοντας μια ομάδα χορού. Το όνομα στην ουσία εκφράζει μία ανάγκη για μια διαφορετική πραγματικότητα. Επειδή η πραγματικότητα που παρατηρούσα πολλές φορές δεν με κάλυπτε, πάντα έλεγα ότι θέλω με τον τρόπο μου να αλλάξω τον κόσμο, να είναι κάπως αλλιώς. Οπότε άρχισα λίγο να ορίζω μέσα μου τη διαφορετική αυτή πραγματικότητα και προέκυψε μέσα μου όλο αυτό σαν επιθυμία, στόχος. Ακόμη αν πάρεις τα αρχικά και πεις ‘Di.Re’, τότε σχηματίζει μια λέξη που στα γαλλικά σημαίνει ‘λέω’, ήθελα να εκφραστώ, να ‘πω’κάτι με αυτό που κάνω, οπότε ήρθε και έδεσε σαν νόημα.

Ο τρόπος που λειτουργεί το κέντρο χορού και ο στόχος του είναι να λειτουργεί ‘από το κέντρο’ της καρδιάς, δηλαδή τα βασικά στοιχεία να είναι η αγάπη για την μεταμορφωτική τέχνη του χορού, για τον εαυτό μας, για τους άλλους, για  το Όλον και τη συνειδητή κίνηση. Απώτερος σκοπός είναι να είναι ένας τόπος έκφρασης και αρμονικής συνύπαρξης για όλους συνδέοντας σώμα και πνεύμα και δίνοντας ώθηση στον καθένα να ανακαλύψει το δυναμικό του και να εξελιχθεί.

Πέρα απο χορό και μπαλέτο, που γενικά τα συναντάμε σε αντίστοιχα κέντρα, διδάσκεις και κάποια προγράμματα λιγότερο συνηθισμένα. Να τα δούμε ένα-ένα και να μας πεις τι είναι το καθένα; Ας ξεκινήσουμε με το ballet workout. Τι είναι αυτό;

Το ballet workout είναι ο προσωπικός μου συστηματοποιημένος τρόπος ενδυνάμωσης. Είναι αυτό που έκανα και κάνω η ίδια σαν χορεύτρια, για να μπορέσω να συντηρήσω τη τεχνική μου, να μπορεί το σώμα να αντέχει σε παραστάσεις, σε διδασκαλίες κλπ. Οπότε είναι ένας τρόπος ενδυνάμωσης όλων των μυικών ομάδων, από πάνω μέχρι κάτω. Βασίζομαι στην τεχνική του μπαλέτου και χρησιμοποιώ στοιχεία από γιόγκα, πιλάτες, τεχνικές σύγχρονου χορού, barre a terre και διάφορα είδη fitness, συνδυασμένα με το προσωπικό μου στοιχείο, με στόχο ο κάθε μυς, η κάθε άρθρωση να διαταθεί, να τεντωθεί, να δυναμώσει ώστε το σώμα να μπορεί να ‘σταθεί’  δυναμωμένο και από κει και πέρα να το χρησιμοποιήσεις ως εργαλείο είτε για την καθημερινότητα είτε για παράσταση, αναλόγως.

Τι είναι το πρόγραμμα ‘Μindful movement’;

Το mindful movement είναι ενσυνείδητη κίνηση, η κίνηση του εδώ και τώρα,ένα πολύ αγαπημένο μου μάθημα. Άρχισα να το ορίζω ως μάθημα, γιατί στην ουσία ήταν ο τρόπος μου που χόρευα και ήθελα να μοιραστώ αυτό που παρατηρούσα. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι όταν χορέυω φουλ, και  είμαι 100% εκεί, αρχίζει  να συμβαίνει κάτι άλλο. Δεν είμαι ‘εγώ’, συνδεομαι με το Όλον, οπότε εκεί νιώθω πλήρως ελεύθερη. Στην ουσία είναι το να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να βγάλει την δική του κίνηση. Επειδή σώμα-ψυχή συνδεόνται, αν καταφέρουμε έστω και λίγο να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε στην κίνησή μας και απομονώσουμε τα πάντα, χορεύοντας όσο πιο αυθόρμητα γίνεται, γινεται κατανοητό μέσα από αυτό τι θέματα μπορεί να έχει κάποιος, φαίνονται στοιχεία της προσωπικότητάς του, δυσκολίες που μπορεί να έχει. Παρατηρώντας όλα αυτά λοιπόν, μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε θέματα του με πολύ ευχάριστο τρόπο. Είναι ένας τρόπος απελυθέρωσης, μέσω της κίνησης, και απελευθέρωση θα πει θεραπεία. Σνήθως γίνεται με κλειστά μάτια για να ενεργοποιούμε όλες τις αισθήσεις, με διάφορα μουσικά ερεθίσματα και μπορεί να τους ωφελήσει όλους, χορευτές και μη.

Mindfulness και κίνηση: συζήτηση με μια δασκάλα χορού
@anna_antoniadou

Τι είναι το ‘Dance your purpose’;

Το Dance your purpose προέκυψε σε συνεργασία με την ενεργειακή θεραπεύτρια Μαρία-Χαρούν Παπαδάκη και είναι σαν μια εξέλιξη του mindful movement. Είναι ενεργειακός θεραπευτικός χορός. Χρησιμοποιούμε ως ‘οδηγό’ αυτό που  πραγματικά επιθυμεί η ψυχή μας κάθε φορά και το εκφράζουμε μέσα από χορό και bhajans/kirtans. Είναι ενεργειακά τραγούδια, έχουν συγκεκριμένες δονήσεις και υπάρχουν σε διάφορες παραδόσεις στην Ανατολή και ανά τον κόσμο. Με τις συγκεκριμένες δονήσεις και με μάντρας που κατά βάση  είναι στα σανσκριτικά, σκοπός είναι να αλλάξει η ενέργεια. Τα περισσότερα μάντρα άλλωστε έχουν να κάνουν με το ολον, τη σύνδεση με το θείο κλπ., οπότε φαντάσου ότι πλημμυρίζουμε τον χώρο με Ανώτερες θετικές ενέργειες και δουλεύουμε θέματα όπως αξία, αφθονία,θεραπεία δικη μας και της γης και πολλά ακόμη, με πολύ ευχάριστο τρόπο. Παράλληλα χρησιμοποιούμε διαλογιστικές πρακτικές και βρίσκουμε την κατάλληλη χορογραφία ώστε να εκφράζει ο καθένας το δικό του ‘purpose’, το δικό του σκοπό. Γίνεται είτε ατομικά, είτε ομαδικά. Το σώμα όταν κινείται αλλάζει τις ενέργειες, οπότε ‘παίζουμε’ με αυτό.

Γιόγκα και πιλάτες. Τι προσφέρει το καθένα;

Πιλάτες στην ουσία είναι καθαρά σωματική άσκηση, δουλεύεις πολύ συγκεριμένα μύες και αρθρώσεις με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ωφέλιμο μεν, αλλά μέχρι εκεί. Η γιόγκα, αν το πούμε γενικά και όχι οι διάφορες πρακτικές που συναντάμε, είναι στην ουσία η σύνδεση. Το πώς συνδεέσαι όχι μόνο με την αναπνοή σου, αλλά με ολόκληρη την ύπαρξη. Οπότε γιόγκα είναι ένα σύστημα, μια φιλοσοφία, στάση ζωής και δεν είναι το να κάνεις συγκεκριμένη στάση σώματος. Οπότε η διαφορά έγκειται στο ότι το ένα απομονώνει κάπως το σωματικό κομμάτι και το άλλο φέρνει μέσα και ένα πνευματικό κομμάτι, ωστόσο δυναμώνουν και τα δύο πολύ και γι’αυτό χρησιμοποιώ στοιχεία και από τα δύο. Βέβαια ό,τι κάνεις σαν κίνηση είναι θεμιτό να φέρει τη φιλοσοφία της γιόγκα-να είσαι ολόκληρος, σώμα-πνεύμα εκεί.

Θα πρότεινες γυμναστική από το You Tube και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Υπάρχουν άπειρα κανάλια και βίντεο πλέον και αυτό είναι μεν ευχάριστο, αλλά και όχι. Αυτό γιατί μπορεί να μην έχεις καμιά επαφή με την άσκηση και απλά να παρακολουθείς βίντεο από το σπίτι, κινδυνεύοντας να βλάψεις τον εαυτό σου γιατί αγνοείς μικρά πράγματα που όμως έχουν σημασία. Είναι απλά ένα ερέθισμα, πολύ ωραίο, αλλά δεν υπάρχει κάποιος να σε κατευθύνει, διορθώσει κλπ. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται σαν κάτι έξτρα, και κυρίως σαν έμπνευση, όταν υπάρχει ήδη μια καλλιεργημένη βάση, μια επαφή με το σώμα μας και τις κινήσεις του, τις αντοχές μας κλπ. Αν δηλαδή είσαι τελείως αρχάριος, μπορεί να μην είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις, αλλά αργότερα μπορείς να το αξιοποιήσεις με κάποιο τρόπο. Το πρώτο είναι να προφυλάσσουμε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τραυματισμούς κλπ.

Ένα You Tube κανάλι που θα πρότεινες όμως όσον αφορά το mindfulness;

Diving Deep Infinite Waters|Ralph Smart

Αν κάποιος έχει κοιλιά, ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να την χάσει. Οι κοιλιακοί;

Το αποθηκευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς θέλει αερόβια άσκηση, πέραν της διατροφής. Ο κοιλιακός ,σαν άσκηση απλώς δυναμώνει τους μύες κάτω από το λίπος, ενώ με την αερόβια άσκηση θα επιτευχθεί καύση λίπους συνολικά, άρα και από εκείνο το σημείο. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, ανάλογα με τον σωματότυπο του καθενός, που ο ορθός π.χ. κοιλιακός μυς βρίσκεται πιο ‘μέσα’, και άρα όσους κοιλιακούς και να κάνεις (από τους ωφέλιμους) η γράμμωση δεν θα φανεί το ίδιο με κάποιον άλλον π.χ. που έχει άλλο σωματότυπο και ασκείται με τον ίδιο τρόπο. Η σωστή ενδυνάμωση των κοιλιακών ωστόσο, φαίνεται στη στάση του σώματος, όταν μπορούν μαζί με τους ραχιαίους να συγκρατούν σωστά τον κορμό. Το να φαίνονται φυσικά έιναι ωραίο αισθητικά, αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό, αλλά η στήριξη του σώματος.

Τι θα έλεγες σε κάποιον αρχάριο που δεν έχει γυμναστεί ποτέ ξανά και φοβάται να μπει στη διαδικασία ή δεν θέλει;

Θα πρότεινα πέρα από την ενδυνάμωση μια ολιστική έκφραση, έναν τρόπο να χορέψει. Ακόμη και αν νομίζει ότι δεν ξέρει να χορεύει, όλοι μας ξέρουμε, απλά το έχουμε ξεχάσει. Ο φόβος γενικά είναι σαν μια φωτεινή πινακίδα που σου λέει ‘για πρόσεξε εδώ, λείπει αγάπη από εδώ, κάνε κάτι!’. Οπότε ό,τι φοβάσαι, οτιδήποτε, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται να κάνεις. Όποιος φοβάται να κάνει άσκηση δηλαδή, χρειάζεται να κάνει άσκηση. Μπορεί να βρεθεί τρόπος με το δικό του σώμα, τις δικές του ανάγκες, με τον δικό του ρυθμό ώστε να βρει το κατάλληλο πρόγραμμα για να ξεπεραστούν όλα. Το σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται και είναι για όλες τις ηλικίες, γι’αυτό και υπάρχουν μαθήματα χορού στο κέντρο για ανθρώπους που είναι από 60 και άνω. Πολλά πράγματα αλλάζουν με αυτό, το σώμα θέλει κίνηση. Η ζωή θέλει κίνηση!

Mindfulness και κίνηση: συζήτηση με μια δασκάλα χορού
It was a pleasure!

Στα σχόλια μπορείς να μοιραστείς τι σου άρεσε (ή όχι) από αυτή τη συζήτηση, καθώς και να αφήσεις κάποια ερώτηση/θέμα που θα ήθελες να δεις μελλοντικά σχετικά με ενσυνείδητη κίνηση/χορό/fitness κλπ. 🙂

Στοιχεία επικοινωνίας:

Different Reality Center

Παπαναστασίου 1
14341 Νέα Φιλαδέλφεια

Τηλ. 2102582210

Κιν. 697 693 0112

Θα βρείτε την ιστοσελίδα του κέντρου εδώ

To blog ‘Dancing thoughts’ της Άννας Αντωνιάδου εδώ

Intagram: @anna_antoniadou και @different_reality_dance_center

Facebook: Different reality Dance Center

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top