‘Μικρά’ πράγματα με τα οποία απολαμβάνω τη μέρα μου

Μικρά τελετουργικά, συναισθήματα και σκέψεις που γεμίζουν τον χρόνο που φεύγει στο καθημερινό πέρα-δώθε, όταν ετοιμάζεσαι για τη δουλειά ή όταν είσαι στο δρόμο για κάποια δουλειά, όταν γυρνάς κουρασμένος μετά από μια γεμάτη μέρα. Όλα εκείνα τα φευγαλέα στιγμιότυπα που σκέφτεσαι περισσότερο κάτι μεταξύ αυτού που αφήνεις πίσω και του επόμενου που πας να ζήσεις, παρά ζεις την ίδια τη στιγμή.

*Η αναζήτηση του ωραίου

Κάτι που μπορεί να μου φτιάξει τη μέρα είναι η προσπάθειά μου να παρατηρώ γύρω μου ή να βάζω στην καθημερινότητά μου την αισθητική, όμορφα πράγματα και εικόνες που μου φτιάχνουν τη διάθεση – και αναφέρομαι σε πολύ απλά πράγματα!

Για παράδειγμα μπορεί να πάρω τον χρόνο μου να φτιάξω το πρωινό μου και να το ‘στολίσω’ σαν να πρόκειται να το ανεβάσω στο instagram χωρίς να το κάνω, απλά για να ζήσω την διαδικασία και να την απολαύσω. Nα παρατηρήσω στο δρόμο ό,τι υπάρχει γύρω μου, να εστιάσω σε κάποιο δέντρο ή ένα όμορφο λουλούδι. Ή σε ένα φευγαλέο χαμόγελο κάποιου περαστικού, σε μια μαμά που κρατάει από το χέρι το μικρό παιδί. Να ρίξω μια ματιά ψηλά στον απέραντο ουρανό, είτε είναι μουντός είτε όχι. Και αργότερα επιστρέφοντας κουρασμένη, να δημιουργήσω ατμόσφαιρα στο σπίτι που θα με βοηθήσει να χαλαρώσω. ‘Oλα αυτά και πολλά ακόμη είναι πράγματα που ταιριάζουν στην αιθητική μου και μου δημιουργούν ωραία συναισθήματα.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι, άραγε θα ήταν διαφορετικός αυτός ο κόσμος αν ‘εκπαιδευόμασταν’ να αποκτήσουμε κάποιου είδους εθισμό σε καλαίσθητα πράγματα και εικόνες; Δεν θα ήταν άραγε ένας κόσμος  με μεγαλύτερο σεβασμό στη ζωή, στο περιβάλλον, με περισσότερο μέτρο και παραπάνω αρμονία;

*Ευγνωμοσύνη

Το ‘ευχαριστώ’ μέσα από την ψυχή μου για όλα όσα έχω και δεν έχω…για όλα και τα πάντα.

*Ευγένεια, διακριτικότητα

Εκτιμώ πολύ την ευγένεια και τη ζεστασιά στους ανθρώπους. Η μέρα μου μπορεί να φτιάξει από έναν πεζό που θα σταματήσω για να περάσει τον δρόμο και θα γυρίσει να με κοιτάξει κάνοντάς μου ένα ευγενικό νεύμα και θα διαβάσω στα χείλη του ένα ‘ευχαριστώ’. Ή από ένα ευγενικό ‘συγγνώμη’ και ένα γελαστό ‘δεν πειράζει’ ενός περαστικού που σκούντηξες ή σε σκούντηξε καταλάθως. Το ‘να είσαι καλά’ ή το ‘καλή συνέχεια’ μιας ευγενικής πωλήτριας. Στιγμές πολύ μικρές ίσως, αλλά για μένα στιγμές που κρύβουν ανθρωπιά και έχουν αξία.

*Μουσική

Ταξιδιάρικες μελωδίες, γλυκιά νοσταλγία ή ‘ξύπνημα’ της ανδρεναλίνης, ψιθύρισμα στίχων, κίνηση, ρυθμός.

*Καλές σκέψεις και θετικότητα.

Είναι ποτέ όλα ρόδινα και ωραία όλη την ώρα; Φυσικά και όχι… Κάποιες στιγμές, μέρες ή και εβδομάδες, μήνες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Να μη θέλω να σηκώσω το βλέμμα μου από κάτω, να είμαι βυθισμένη σε σκέψεις, να μην έχω όρεξη και πολλά, πολλά  ακόμη. Ωστόσο προσπαθώ να απολαμβάνω αυτό που είναι, ό,τι υπάρχει τη δεδομένη στιγμή, κάνοντας ανάμεσα σε άλλα μια συνειδητή προσπάθεια να αφήνω τις αρνητικές μου σκέψεις να περάσουν, χωρίς να στέκομαι σε αυτές μεγαλοποιώντας τες.

*Η συγκέντρωση στην αναπνοή μου. Επιστροφή στον εαυτό μου και γείωση.

*Η σκέψη ότι είμαι τυχερή και ευλογημένη.

Αυτό ταιριάζει μαζί με την ευγνωμοσύνη, ωστόσο είναι ταυτόχρονα κάτι ξεχωριστό, γιατί μου δημιουργεί ένα ‘χαζό’ χαμόγελο, που μοιάζει αφελές και ‘σκάει’ αυθόρμητα, σαν αυτό που σου δημιουργεί ένα μήνυμα  από κάποιον αγαπημένο, ενώ σκέφτεσαι από μέσα σου «Καλά οι γύρω μου θα νομίζουν ότι δεν πάω καλά!». 🙂

2 Comments

 1. Δανάη 24 Ιανουαρίου, 2017 at 9:13 μμ

  πολύ όμορφο ποστ! λόγω έλλειψης χρόνου, είχα χάσει πολλά ποστ και τώρα μπήκα να σε διαβάσω 🙂
  keep going!!

  Reply
  1. Pola 24 Ιανουαρίου, 2017 at 9:22 μμ

   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Δανάη μου για το χρόνο σου, το σχόλιό σου, όλα!:)

   Reply

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *