Dark Light

Τhe show must go on

Τhe show must go on

Φρέντι Μέρκιουρι. Μοναδικός. Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως, ο οποίος ξεχώρισε για την υπέροχη φωνή του και την καλλιτεχνική του υπόσταση. Άλλωστε ο ίδιος συνήθιζε να λέει “I’m just a musical prostitute, my dear. I won’t be a rock star. I will be a legend”. Και δεν μπορώ να αμφισβητήσω ούτε στο ελάχιστο ότι πρόκειται για legend.

Σύντομα θα αναφερθώ στην προσωπικότητα του (για όσους δεν γνωρίζουν ή για όσους θέλουν να ξαναθυμηθούν) και την ιστορία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του τραγουδιού “The show must go on” :

O Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury, 5 Σεπτεμβρίου 194624 Νοεμβρίου 1991), γεννημένος ως Φαρόκ Μπουλσάρα, ήταν Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από το βρετανικό ροκ συγκρότημα Queen (αν και είχε καλλιτεχνική παρουσία και νωρίτερα). Ως τραγουδιστής, πιανίστας, performer, συνθέτης και στιχουργός ξεχώριζε για την καλλιτεχνική του τόλμη, την έμπνευση και τη μοναδική φωνή του. Για την προσωπική του ζωή γνωρίζουμε κάποιες σχέσεις του και το γεγονός ότι ήταν αμφιφυλόφιλος. Πέθανε από AIDS έξι εβδομάδες αφού κυκλοφόρησε το “The show must go on”.Το τραγούδι αυτό – μαγικός συνδυασμός μουσικής και στίχων που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι του στην ιστορία της ροκ – συμπεριλήφθηκε στον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, το Innuendo, το 1991.  Αν και πιστώνεται σε όλο το συγκρότημα, ο κύριος δημιουργός του ήταν ο Μπράιαν Μέι, ο κιθαρίστας του σχήματος. Το τραγούδι επικεντρώνεται στον Φρέντι Μέρκιουρι, που παρά την επώδυνη κατάσταση που είχε φτάσει η υγεία του και θα πέθαινε από επιπλοκές λόγω AIDS, εκείνος συνέχιζε να δίνει συναυλίες.

Πόση δύναμη να έχει κάποιος να πει αυτό το τραγούδι, ενώ ξέρει ότι σύντομα θα πεθάνει; Πραγματικά όταν το ακούω μου δημιουργεί τόσο, μα τόσο έντονα συναισθήματα, ειδικά όταν συνειδητοποίησα ότι γράφτηκε για την κατάσταση που προανέφερα. Γιατί ήταν ένας άνθρωπος που inside his heart was breaking…but his smile still was staying on. Δύναμη. Αυτό το τραγούδι, λοιπόν, μου δίνει δύναμη. Γιατί πάντα έχουμε προβλήματα, εμπόδια, αναποδιές, απογοητεύσεις αλλά the show must go on και δεν υπάρχει επιστροφή. Πάρε μια βαθιά ανάσα και συνέχισε. Αισιοδοξία. Μην παραιτηθείς. Μην αφήσεις να σε πάει πίσω η φτώχια, η ανεργία, η μιζέρια, η στασιμότητα και όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Και θα προκύπτουν πάντα, άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγαλύτερα…έτσι είναι η ζωή.

Άκου, λοιπόν, τα λόγια του Φρέντι …The show must go on…

 

Στίχοι:

Empty spaces – what are we living for
Abandoned places – I guess we know the score
On and on, does anybody know what we are looking for…
Another hero, another mindless crime
Behind the curtain, in the pantomime
Hold the line, does anybody want to take it anymore
The show must go on,
The show must go on
Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking
But my smile still stays on.
Whatever happens, I’ll leave it all to chance
Another heartache, another failed romance
On and on, does anybody know what we are living for?
I guess I’m learning, I must be warmer now
I’ll soon be turning, round the corner now
Outside the dawn is breaking
But inside in the dark I’m aching to be free
The show must go on
The show must go on
Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking
But my smile still stays on
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly – my friends
The show must go on
The show must go on
I’ll face it with a grin
I’m never giving in
On – with the show –
I’ll top the bill, I’ll overkill
I have to find the will to carry on
On with the –
On with the show –
The show must go on…

 

Κείμενο της: Μαρτίνα Κίτσου

Εμφάνιση Σχολίων (2)
  • Δυστυχώς το κομμάτι αυτό δεν παίχτηκε ποτέ λάιβ. Είναι άκρως εντυπωσιακό δε το πόσο δύναμη και χρώμα είχε η φωνή του στις τελευταίες μέρες του έχοντας καταρρακωθεί από τη νόσο. Αυτό από μόνο του είναι σημάδι ότι αυτός ο θρύλος δεν το έβαλε κάτω ούτε στο τέλος. Παραθέτω ένα λινκ απο λάιβ των green day το ’17 στο Hyde Park. Οι green day βγαίνουν πάντα μετά το Bohemian rhapsody. Δείτε το ολόκληρο και feel free to cry a lot. Το πώς η μουσική ενώνει τους ανθρώπους φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω βίντεο. Εδώ ίσως επίσης φαίνεται ξεκάθαρα η μαγεία των λάιβ. Πολύς κόσμος έχει μαζευτεί σε ένα σημείο για να απολαύσει από κοινού τους καλλιτέχνες που αγαπά. Τεράστιες ποσότητες θετικης ενέργειας ανταλλάσσονται αδιάκοπα μεταξύ όλων.
    https://youtu.be/cZnBNuqqz5g

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top