Στο δρόμο για τα κατορθώματα

Η Γκόλντα Μέιρ ήταν πολιτικός, μία εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο* και αυτά τα λόγια της μου άρεσαν πολύ (βλ.εικόνα). Αρκετές φορές μαθαίνοντας για τη ζωή και τα έργα ορισμένων ανθρώπων (όχι απαραίτητα “διάσημων” αλλά και οικείων), νιώθουμε έκπληξη για όσα μπόρεσαν να καταφέρουν με έναν τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε σαν να είναι κάτι μακρινό για εμάς και κάπως απίθανο να ήμασταν σε μια παρόμοια θέση. Πολύ συχνά σκεφτόμαστε ότι είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε κάτι που θέλουμε. Επικεντρωνόμαστε σε όσα δεν έχουμε, το ταλέντο, τα χρήματα ή οτιδήποτε, αλλά τελικά τί γίνεται με αυτά που έχουμε;

Αυτά που έχει κάποιος σίγουρα είναι ήδη πολλά παραπάνω από αυτά που έχουν άλλοι στη διάθεσή τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πολύ σημαντικό να νιώθει κανείς ευγνωμοσύνη για όσα έχει, όταν τα έχει. Ο καθένας μας εξάλλου έχει τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες. Μπορούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για να τις αξιοποιήσουμε και για να αποκτήσουμε νέες, αλλά και για να βοηθάμε τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Όσο ανάγκη έχουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας γαλήνη, άλλο τόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε να την εξασφαλίζουμε με τον τρόπο μας και για τους συνανθρώπους μας.

Έπειτα δεν είναι απαραίτητο ότι υπάρχει απάντηση στο “πώς θα το κάνω” εξαρχής. Ακόμη και αν ξέρουμε έναν τρόπο,  τα πράγματα το πιθανότερο είναι να μην έρθουν ακριβώς όπως τα περιμένουμε. Στην πορεία υπάρχουν ανατροπές και εξελίξεις που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τις προβλέψει.  Το να βιώσουμε μια αστοχία σαν να είναι το τέλος ή μια επιτυχία με απληστία, θα μπορούσε να μας εκτροχιάσει από το δρόμο μας για να κατορθώσουμε όσα θέλουμε.

Για να δημιουργήσουμε ωστόσο, θα πρέπει να αναδημιουργούμε συνεχώς τον ίδιο μας τον εαυτό, παραμένοντας ταπεινοί και δυναμικοί απέναντι σε όσα έχουμε να μάθουμε. Να επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας και να προσαρμοζόμαστε αναλόγως. Έτσι κάθε φορά που θα φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο θα βρίσκεται κάποιος άλλος τρόπος.

Τις στιγμές που ξεκαθαρίζει ο δρόμος για τον στόχο, χρειάζεται και συνέπεια: πρέπει να είναι κάποιος πιστός όχι μόνο στις δυνάμεις του, αλλά και στις δεσμεύσεις που χρειάζεται να κάνει προκειμένου να φανεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως τελικά να χρειάζεται και να έχουμε μια παραπάνω εμπιστοσύνη στην ίδια τη ζωή, με την έννοια της θετικής βλέψης ότι αυτό που επιθυμούμε θα έρθει, ότι είναι εφικτό και ότι θα συμβεί: αν το ονειρευτούμε, το αποφασίσουμε και φυσικά αν το δουλεύουμε ασταμάτητα.

*https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CE%9C%CE%AD%CE%B9%CF%81

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *