Dark Light

Το θέμα της εβδομάδας: πρωτοβουλία και ανάγκες

πρωτοβουλία, ανάγκες

Το θέμα της εβδομάδας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών, κάτι που έπέλεξα να την συνδυάσω με τις ανάγκες μας, διότι πόσο συχνά  παίρνουμε άραγε την πρωτοβουλία για την ικανοποίηση των αναγκών μας; Και στην τελική, ποιες ακριβώς είναι αυτές; Τις έχουμε συνειδητοποιήσει ή υπάρχουν κενά στο τι αντιλαμβανόμαστε ως ‘δική μας ανάγκη’; Στο νούμερο 1 μια σύντομη αναφορά σε αυτές όπως τις είχα συναντήσει σε ένα βιβλίο που είχα διαβάσει παλαιότερα.

  1. Ο Abraham Maslow θεωρείται από τους θεμελιωτές της ανθρωπιστικής ψυχολογίας. Ασχολήθηκε πολύ με την έννοια του κινήτρου και στο πλαίσιο αυτής της θεωρίας του κατασκεύασε μια ‘ιεραρχία των αναγκών’ των ανθρώπων, που τις παρουσιάζει σε μια πυραμίδα.  Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν εφτά βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Οι τέσσερις πρώτες αποτελούν τη βάση και είναι οι εξής: 1. βιολογικές ανάγκες (τροφή, νερό κλπ.), 2. ανάγκη για αίσθημα ασφάλειας 3. ανάγκη για αγάπη και το αίσθημα του ‘ανήκειν’ 4. ανάγκη για αυτοεκτίμηση. Οι τρεις επόμενες που βρίσκονται στο επάνω μέρος της πυραμίδας ενισχύουν την ωρίμανση και την εξέλιξη του ανθρώπου, αφού έχουν καλυφθεί οι βασικές: 5. η ανάγκη να καταλαβαίνω και να γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις (γνωσιακές ανάγκες) 6. η ανάγκη για αισθητική απόλαυση και δημιουργικότητα και, τέλος, 7. η ανάγκη για αυτοεκπλήρωση, που ικανοποιείται με το αίσθημα της προσωπικής εξέλιξης και του αναστοχασμού. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες  εδώ, αν και η πηγή που χρησιμοποίησα* από ξένη βιβλιογραφία είχε περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, οπότε ίσως παρατηρήσετε ότι η πυραμίδα διαφέρει λίγο από το πώς παρουσιάζεται στο link.

*Βrain-based strategies to reach every learner, J. Diane Connell.

 

2. Εδώ θα βρείτε τον Farrhad Acidwalla και την ιστορία του, μια από τις πιο πετυχημένες ιστορίες των τελευταίων ετών για ανθρώπους που ξεκίνησαν από το μηδέν και κατάφεραν να χτίσουν κάτι δικό τους. Ο Farrhad ξεκίνησε στα 13 του με 10$, αποφασισμένοςνα χτίσει μια online κοινότητα για τους λάτρεις των αεροπλάνων και του μοντελισμού, κάτι που αγαπούσε πολύ και ο ίδιος. Λίγους μήνες αφότου την έχτισε, την πούλησε έναντι 1.200$. Συνέχισε επενδύοντας κάποια από τα χρήματα του σε μια εταιρία μάρκετινγκ την οποία πίστεψε και η οποία σταδιακά πράγματι εξελίχθηκε σε μία διεθνής, πολύ επιτυχημένη εταιρία. Πλέον θεωρείται από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες και στο παρακάτω βίντεο εξιστορεί την πορεία του, δίνοντας έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να κάνεις το πρώτο βήμα και να παίρνεις την πρωτοβουλία, δουελεύοντας βέβαια πολύ σκληρά για τον σκοπό σου! Συνοπτικά:

”Taking initiative is the most important step, so long as it is backed by hard work and dedication”

 

3. Δύο απολαυστικά quotes περί πρωτοβουλίας:
‘Initiative is doing the right thing without being told.’ Victor Hugo

‘You cannot build character and courage by taking away a man’s initiative and independence.’ William J. H. Boetcker

 

4. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ανάληψης πρωτοβουλιών, είναι ότι κάθε βήμα προς μια τέτοια κατεύθυνση, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ικανοποίηση κάποιων αναγκών μας. Και αυτό είναι που κάνει την πρωτοβουλία τόσο σημαντική: πρωτοβουλία δεν είναι απλά το θάρρος να διεκδικήσω κάτι ή να εκφραστώ, είναι αυτοσεβασμός που πηγάζει από το ότι αφουγκράζομαι τις ανάγκες μου και τα θέλω μου και επιδιώκω να τα καλύψω.
5. Τέλος πάντων η αλήθεια είναι ότι πέρα από δουλειά, η ανάληψη πρωτοβουλιών θέλει και λίγο κότσια (ή και πολλά, εξαρτάται την πρωτοβουλία!). Παρακάτω ένα βίντεο για να σε βοηθήσει ίσως να βρεις τα κότσια (οι εικόνες είναι λίγο ό,τι να ‘ναι, αλλά τα λόγια είναι το ζήτημα).
Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top