Όψεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου

Παλιότερα προσπαθούσα να φανταστώ τί μπορεί να έβλεπε κάποιος, σε οποιοδήποτε μέρος της γης και αν βρισκόταν, αν έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν μια εικόνα με πολύ κόσμο να κινείται πέρα δωθε. Έβγαζα μια νοητή φωτογραφία σε μια τυχαία στιγμή και περιεργαζόμουν αυτό που έβλεπα σαν να ήμουν κάθε φορά άλλος/η. Με συνάρπαζε το γεγονός ότι είχα άπειρες επιλογές απο εικόνες που μπορούσα να φτιάξω. Σκεφτόμουν ότι πραγματικά, αν μπορούσε κάποιος να καταγράψει όλες τις εικόνες, ερμηνείες και θεωρίες που υπάρχουν στον κόσμο για το πώς ζουν ή ακόμη το πώς ‘πρέπει’ να ζουν οι άνθρωποι, τότε αυτές θα ήταν ισάριθμες όλων των πολιτών του κόσμου. Το να συνεχίζεις να ‘συναρπάζεσαι’ σε όλη σου τη ζωή με διαφορετικές εικόνες, απόψεις και όψεις της ζωής είναι μια πολύ δυνατή πρόκληση.

Δεν είναι εύκολο να δέχεται κανείς το διαφορετικό, να εντοπίζει και να επανεξετάζει ιδέες που έχουν παγιωθεί μέσα του. Έχει ενδιαφέρον το ότι μπορεί κανείς να θεωρεί τον εαυτό του ανοιχτόμυαλο και να κατηγορεί κάποιον άλλον ότι έχει ταμπού και προκαταλήψεις, αλλά στην ουσία να έχει και ο ίδιος εξίσου ισχυρά ‘κολλήματα’ και να μην το αντιλαμβάνεται. Υπάρχουν καταστάσεις όπου άτομα υπερασπίζονται με πάθος ο ένας στον άλλο τις ‘ελεύθερες’ απόψεις τους, αλλά τους διαφεύγει το γεγονός ότι είναι σκλαβωμένοι στην ίδια ακριβώς ιδέα: ο καθένας τους ξεχωριστά πιστεύει ότι είναι οπωσδήποτε πιο ‘απελευθερωμένος’ από τον άλλο. Αυτό από μόνο του θέτει περιορισμούς που δυσχεραίνουν απίστευτα το φτάσιμο μιας πραγματικής συννενόησης.

Το  παιχνίδι της επικοινωνίας εξελίσσεται σε ένα πεδίο εγωισμού και χάνεται η χάρη του, η ουσία του.  Οι εμπλεκόμενοι πολλές φορές αμύνονται συνειδητά ή ασυνείδητα, χωρίς να προσέχουν ότι καταβάλλουν υπερβολική προσπάθεια να δείχνουν κάτι που έχουν ανάγκη να πιστεύουν οι άλλοι για αυτούς. ‘Αλλες φορές οι απόψεις μπορεί να μην πηγάζουν μέσα από τη δική τους ιδιοσυγκρασία, αλλά να κουμπώνουν απλά με την ‘κατηγορία’ ή την κοινωνική (ή μη) ομάδα στην οποία τοποθέτησαν τον εαυτό τους επειδή κάτι τους έκανε να αισθάνονται ότι εκεί ανήκουν. Αλλά δεν ανήκουμε όλοι στον ίδιο μεγάλο (ή και μικρό, αναλόγως πώς θα το δει κανείς) κόσμο σε τελικό επίπεδο; Ποιο το νόημα αν η θεωρία του καθενός δεν μπορεί να γίνει η βάση για διάλογο και χέρι απλωμένο και εκτεθειμένο, πρόθυμο να κάνει δεσμό;

Όλες αυτές οι δυσκολίες διακρίνονται και σε κοινωνικο επίπεδο, σε διχαστικές φάσεις ή στην απουσία μιας κοινωνίας της πράξης και της δράσης. Μιας κοινωνίας που οι άνθρωποί της έχουν διαφορετικές ιστορίες και ανάγκες. Ανάγκες και δυσκολίες που ούτε καν μπορούν να φανταστούν όσοι αναλώνονται μόνο σε στιγμιότυπα και θεωρίες ξεχνώντας να (παρ)ακολουθήσουν έναν κόσμο που τρέχει και αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις. Πολλοί από εμάς δεν αχολούμαστε ουσιαστικά με τα όσα διατυμπανίζουμε. Δεν καλλιεργούμαστε, δεν φροντίζουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις, περνά ο καιρός και δεν αγγίζουμε τα όσα υποστηρίζουμε, λες και δεν χρειάζονται την κρίση μας από τη στιγμή που τα δεχτήκαμε κάποτε. Δεν έχουμε ανάγκη όμως απο θεωρίες, ούτε καν τις δικές μας, αν αυτές δεν πλάθονται αδιάκοπα με προσωπικό κόστος για να χωράνε σε ένα πλαίσιο με σκοπό και όραμα.

Δεν γνωρίζω αλήθεια κατά πόσο ξέρουμε να μορφώνουμε σαν κοινωνία τα παιδιά μας για το πώς να αποδέχονται τη διαφορετικότητα ή για το πώς να τη σέβονται. Για το πώς να αντιλαμβάνονται τις εικόνες και τις όψεις αυτού του κόσμου με αλληλέγγυα διάθεση. Δεν φαίνονται όλα τα προβλήματα με μια πρώτη ματιά. Δεν είμαστε γνώστες και ειδικοί όλων των καταστάσεων όσο και αν ορισμένοι πιστεύουν το αντίθετο. Και θα πρέπει να το υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι δεν τα γνωρίζουμε όλα. Ο κόσμος αλλάζει με τα απλά πράγματα, τις καθημερινές πράκτικές και πράξεις, βήμα-βήμα. Και με την επίγνωση κάποιου ότι η ερμηνεία του, η θεωρία του ή οτιδήποτε, όπως και ο ίδιος, δεν είναι καθόλου τιποτένια, αλλά ναι, είναι ταπεινή. Και οφείλει να παραμένει ανοιχτός σε αλλαγές, να αφομοιώνει ίσως και ριζικά διαφορετικές όψεις και να εξελίσσεται. Αν δεν το γνωρίζει αυτό κάποιος, αν δεν το πράττει, είναι εξαρχής γελασμένος για το ότι μπορεί να αλλάξει με την θεωρία του τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *