Γιόγκα μαζί με το παιδί

παιδική γιόγκα

Κείμενο της: Μαρτίνα Κίτσου, εκπαιδευτικός και δασκάλα παιδικής yoga (Mαρτίνα ευχαριστώ!)

[από: Καραντίνα sessions, αλλά διαχρονικό]

Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο. Μέσα στον καταιγισμό αρνητισμού από τον περίγυρο μας, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το καθετί γύρω μας, σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας. Να βρούμε τρόπους να περνάμε καλά μέσα στο σπίτι και να απασχολούμε τους εαυτούς μας, όσο γίνεται πιο δημιουργικά. Πώς όμως απασχολούμε τα παιδιά μας, που το πιο φυσικό πράγμα για αυτά είναι να είναι έξω και να παίζουν ελεύθερα; 

Αυτό που θα πρότεινα είναι αρχικά να καταφεύγουμε όσο το δυνατόν λιγότερο σε εύκολες λύσεις, όπως το ίντερνετ, τα παιχνίδια στον υπολογιστή και η τηλεόραση ή έστω η χρήση τους να γίνεται με περιορισμένο χρόνο. Καθίστε με τα παιδιά σας και παίξτε ένα παιχνίδι ανάλογο της ηλικίας τους, διαβάστε ένα βιβλίο, ζωγραφίστε ή τραγουδήστε τα τραγούδια που σας αρέσουν, παίξτε ή ακούστε μουσική, μαγειρέψτε μαζί τους, κάντε μαζί γυμναστική. Οι επιλογές πολλές, αλλά – ξέρω, μερικές φορές η όρεξη λίγη! Επομένως; Η λύση είναι απλή: κάντε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο ακόμα και χωρίς όρεξη στην αρχή, αυτή θα ακολουθήσει!

 Εδώ θα σας προτείνω κάτι που αγαπώ πολύ και σας συνιστώ να το δοκιμάσετε. Πρόκειται για την παιδική γιόγκα, η οποία είναι πάρα πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Η γιόγκα ηρεμεί τα παιδιά, τα βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση, τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους, δυναμώνει το σώμα, βοηθά στην ευλυγισία. Είναι πραγματικά πολλά τα θετικά αυτής της πρακτικής.

Αρχικά, μπορείτε να βάλετε κάποια μουσική. Εγώ προτιμώ τους αφρικανικούς ρυθμούς ή ο,τιδήποτε μου θυμίζει ζούγκλα. Τα παιδιά λατρεύουν αυτά τα θέματα. Μπορείτε να βρείτε μουσική εδώ και εδώ.

Ή και κάτι πιο χαλαρωτικό αν προτιμάτε, εδώ.

Ξεκινάμε με μια ιστορία. Μπορείτε να την φτιάξετε όπως εσείς θέλετε. Πρωταγωνιστές μπορεί να είναι ζώα, άνθρωποι, πράγματα, στοιχεία της φύσης, φανταστικά όντα. Οι ήρωες μας κάνουν διάφορες κινήσεις ή μένουν σε κάποιες στάσεις που συνδέονται με την πρακτική της γιόγκα. Ακολουθεί μια ενδεικτική ιστορία:

Το βουνό. Στεκόμαστε όρθιοι και ενώνουμε τις παλάμες μας στο ύψος του στήθους.

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Το βουνό

Προχωράμε στο δέντρο. Πάνω στο βουνό υπάρχουν πολλά δέντρα!

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Το δέντρο

Πάλι σε όρθια στάση, χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι με ενωμένες παλάμες και το ένα γόνατο το λυγίζουμε και φέρνουμε την πατούσα μας στον μηρό του άλλου ποδιού. Όσο πιο ψηλά μπορούμε, διατηρώντας την ισορροπία μας. 

Η γέφυρα. Εκεί καθώς προχωράμε βλέπουμε κι ένα ήσυχο ποταμάκι και από πάνω του μια γέφυρα! Ξαπλώνουμε και σηκώνουμε τη λεκάνη. 

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Η γέφυρα

Η βάρκα. Εκεί στο ποτάμι πλέει μια βαρκούλα. Σε ημικαθιστή θέση σηκώνουμε από το δάπεδο τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα και ο κορμός μας παραμένει ψηλά. Είναι όμως απότομο το ποτάμι αυτό. Πρέπει να μείνουμε εκεί δυνατοί χωρίς να βουλιάξουμε!

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Η βάρκα

Η γάτα. Και ξαφνικά διαπιστώνουμε πως μια γάτα νιαουρίζει πάνω στη βάρκα! Και μια κάνει καμπούρα, μια κορδώνεται και ξανά πετάει την ουρίτσα της με καμάρι. Σε τετραποδική στάση τη μια σκύβουμε το κεφάλι προς τα κάτω και καμπουριάζουμε την σπονδυλική μας στήλη και έπειτα κεφάλι ψηλά και ποπός πεταχτός!

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Η γάτα

Τότε με το νιαούρισμα της καλεί κι άλλα ζώα να την σώσουν! Και στην όχθη έρχεται ένας γορίλας, ένας σκύλος και μια κόμπρα! Παράξενη παρέα!

Ο γορίλας. Όρθιος λυγίζει ελαφρώς τα γόνατα και σκύβει πότε στη μια μεριά πότε στην άλλη. Ίσως χτυπάει και το στήθος του και βγάζει ήχους αν θες!

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Ο γορίλας

Ο σκύλος που κοιτάει κάτω.  Χέρια και πόδια στο πάτωμα και τεντωμένα. Κεφάλι ανάμεσα στα χέρια. Τεντώνουμε τη μέση μας όσο μπορούμε. 

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Ο σκύλος

Η κόμπρα. Βγάζει τη γλώσσα της έξω και κάνει “Σσσσς”. Θαρρείς πως είναι επικίνδυνη, αλλά δεν είναι! Θέλει μόνο να τρομάξει τους εχθρούς. Ξαπλώνουμε μπρούμυτα και σηκώνουμε τον κορμό μας ακουμπώντας τις παλάμες μας στο πάτωμα. Αγκώνες ελαφρώς ή  ελαφρώς λυγισμένοι. Όπως αρέσει στην κόμπρα! Κεφάλι ψηλά! Στήθος προς τα έξω.

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Η κόμπρα

Ο πολεμιστής 1. Τα ζωάκια αυτά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μέχρι που εμφανίζεται ο πολεμιστής. Το ένα πόδι μπροστά λυγισμένο, το άλλο πίσω τεντωμένο. Κοιτάμε μπροστά με τεντωμένο κορμό και τα χέρια τα σηκώνουμε ψηλά ενώνοντας τις παλάμες. 

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Ο πρώτος πολεμιστής

Η γάτα σώθηκε! Όλα τα ζωάκια ξαπλώνουν στο γρασίδι και χαλαρώνουν ευτυχισμένα που όλα είναι καλά!

Γιόγκα μαζί με το παιδί
Ξεκούραση!

Αυτό ήταν ένα παράδειγμα για το πώς μπορείτε να συνδυάσετε την γιόγκα με το παιχνίδι για παιδιά. Στο τέλος μπορείτε να διαβάσετε ένα παραμύθι, να παίξετε κάποιο άλλο παιχνίδι, να ζωγραφίσετε κάτι από την ιστορία σας κλπ. 

Δοκιμάστε το και θα δείτε που και οι ίδιοι θα χαλαρώσετε και θα γεμίσετε ευχάριστα την ώρα σας, περνώντας ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Μείνετε ψύχραιμοι και θετικοί!

Μαρτίνα Κίτσου

Απόφοιτος του ΕΚΠΑ με σπουδές στη γλωσσολογία. Πριν μετακομίσει Αθήνα έμενε στο εξωτερικό, όπου κ δούλεψε ως εκπαιδευτικός της ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς και ως παιδαγωγός κάνοντας διαφορά πρότζεκτ με τα παιδιά, όπως παιδική γιόγκα. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε και την εκπαίδευση ως δασκάλα πιλάτες σε ενήλικες.

Photo by Jyotirmoy Gupta on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top