5+1 προτάσεις για ξενόγλωσσες ταινίες (2000-2016)

5+1 προτάσεις για ξενόγλωσσες ταινίες (2000-2016)

5+1 ξενόγλωσσες ταινίες που έχω παρακολουθήσει και μου άρεσαν πολύ! Η λίστα περιλαμβάνει μια ταινία anime (=ιαπωνικά κινούμενα σχέδια), δύο γαλλικές ταινίες (ένα δράμα και μια κωμωδία), δύο ισπανικές (και οι δύο μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του ‘drama’) και τέλος μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη ταινία από το Μπουτάν.

  1. Spirited Away (2001)

Ναι μεν είμαι φαν του anime και των ταινιών με κινούμενα σχέδια γενικότερα, αλλά την προτείνω γιατί πιστεύω ότι, ακόμη και αν δεν σε πολυψήνουν αυτά, αξίζει.  Για τις εικόνες της, την υπόθεση, τους συνειρμούς που προκαλεί και τα μηνύματα που περνάει. Άλλωστε μιλάμε για διαμαντάκι από Hayao Miyazaki

Είναι κάτι το διαφορετικό, πέρα από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων των δυτικών προτύπων (πάντως μεταφέρθηκε στα αγγλικά από την Walt Disney Pictures) και είναι εξίσου ευχάριστη και για παιδιά και για ενήλικες. Το στόρι είναι γύρω από τη ζωή ενός κοριτσιού που μετακομίζει με τους γονείς της σε ένα νέο περιβάλλον, όπου δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και καταλήγει να περιπλανιέται σε έναν κόσμο με αλλόκοτους θεούς, μάγισσες και πνεύματα.

2. Vas, Vis et devient ή Live and Become (2005)

Από Ιαπωνία στη Γαλλία. To 1980 μια φυλή της Αιθιοπίας, οι Φαλάσας, αναγνωρίζονται ως γνήσιοι Εβραίοι και μεταφέρονται κρυφά στο Ισραήλ. Μέσα από διάφορες περιπέτειες, ένα αγόρι, που δεν είναι Εβραίος αλλά Χριστιανός, καταλήγει να μετακινηθεί με τους Φαλάσας και έπειτα να βρεθεί υιοθετημένος από άλλη οικογένεια. Η ταινία μέσα από την πρόσφατη ιστορία του Ισραήλ θίγει με μεγάλη ευαισθησία θέματα όπως ο ρατσισμός, η δυσκολία που αντιμετωπίζει ένα παιδί να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική των ‘μεγάλων’ και να προσαρμοστεί σε έναν καινούριο κόσμο κλπ. Επίκαιρο, ευαίσθητο, ‘αληθινό’.

3. La famille Belier (2014)

Και μετά από γαλλικό δράμα, μια γαλλική κωμωδία. Γενικά έχω μεγάλη αδυναμία στον γαλλικό κινηματογράφο, την γαλλική γλώσσα, τη Γαλλία γενικότερα. Η συγκεκριμένη είναι από τις πιό γλυκές κωμωδίες που έχω δει, έξυπνη και ευρηματική. Πρόκειται για τη ζωή ενός κοριτσιού που ζει στη γαλλική επαρχία με την οικογένεια της, που είναι όλοι κωφοί. Το κορίτσι ανακαλύπτει το ταλέντο της στο τραγούδι και από εκεί ξεκινάνε τα διάφορα. Υπέροχη!

4. El laberinto del fauno ή Pan’s Labyrinth (2006)

Ισπανία, άλλη αγαπημένη, επίσης με ένα σωρό πολύ καλές ταινίες. Ο λαβύρινθος του Πάνα είναι μια ιστορία φαντασίας που εξελίσσεται σε μια δύσκολη εποχή, στην Ισπανία του 1944, όπου ένα κοριτσάκι, θετή κόρη ενός βίαιου και αυταρχικού στρατηγού, βρίσκει καταφύγιο σε έναν φανταστικό κόσμο με περίεργα πλάσματα. Σκληρή, έντονη και πραγματικά υπέροχη.

5. Αmores perros (2000)

Tαινία του Alejandro G. Inarritu, που το όνομά του ακούστηκε πολύ με την ταινία “The revenant” (Η Επιστροφή) με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Με αφορμή ένα τροχαίο, η ταινία μπλέκει τις ιστορίες τριών ανθρώπων και όλοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια,την μετάνοια και σκληρές αλήθειες. Δράμα ναι, αλλά πολύ ενδιαφέρον. Έναν από τους πρωταγωνιστές, τον Gael García Bernal, ίσως να τον αναγνωρίσετε και σε άλλες ταινίες όπως το “Τhe Motorcycle Diaries”, όπου πάιζει τον νεαρό Che Guevara.

6. Travellers and Magicians (2003)

Ένας νεαρός από το Μπουτάν πλήττει με τη ζωή στο μικρό του χωριό και επιθυμεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα και να κάνει μια διαφορετική ζωή, οπότε αποφασίζει να φύγει. Στην επαρχία του Μπουτάν όμως όλα κυλάνε με αργούς ρυθμούς. Περιμένοντας για το λεωφορείο, συναντά έναν μοναχό, έναν που πουλάει μήλα και ακόμη έναν που φτιάχνει χαρτί και συνοδεύεται από την όμορφη κόρη του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ο μοναχός αρχίζει να διηγείται μια ιστορία, η πραγματικότητα της οποίας μπλέκεται με την πραγματικότητα του ανυπόμονου νεαρού. Με την ιστορία του ο μοναχός βάζει σε δίλημμα τον νεαρό, προκαλώντας τον να σκεφτεί: Είναι πράγματι όπως την περιμένει αυτή η ‘άλλη, διαφορετική, ζωή’; Πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ταινία, με φανταστικές εικόνες από το μακρινό Μπουτάν.

Τέλος θα αφήσω εδώ ακόμη μια ταινία κινουμένων σχεδίων του 2016: “Ο Κούμπο και οι δύο χορδές“. Από τις πιό όμορφες ταινίες animation που έχω δει.

Θα μπορούσε ο κατάλογος να είναι ατελείωτος. That’s all for now brave people!

Εμφάνιση Σχολίων (2)
  • Δεν έχω δει καμία ακόμα (το Pan’s labyrinth, οταν ειχα καθίσει να το δώ, για κάποιο λόγο ηταν κατεστραμένη η ταινία στο pc και τελικά δεν το είδα ποτέ). Εχω ένα θέμα με τις ταινίες με μικρά παιδιά… τρέμω μην πάθει κάτι το παιδί! ακόμα κι όταν ξερω οτι όλα τελειώνουν καλά. Τις βλέπω, αλλά μου πιάνεται η ψυχή! Θα συμφωνήσω πάντως για τον γαλλικό κινηματογράφο, αγαπώ! Κι έχω κάτι για τον Gael Garcia Bernal, έχει κάτι πολύ ενδιαφέρον και τον θεωρώ και πολύ καλό ηθοποιό.
    Ευχαριστούμε πολύ για τις προτάσεις! Θα επιληφθώ του θέματος

    • Έτσι είναι, φαντάζομαι, κάτι σαν να βγαίνει το “σύνδρομο μαμάς” στην ταινία, σε όλα χαχα! Eίναι όλες τους θεωρώ πολύ αξιόλογες ταινίες, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο. Αξίζει να τις δείτε, αν νομίζεις ότι θα αρέσει στα παιδιά πάντως, μη χάσετε τον Κούμπο 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top