- Το σύντομο αυτό βίντεο, όπου άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας απαντούν στην ερώτηση ‘Τι σου δίνει χαρά;’
2. O τίτλος του αρκεί ως εισαγωγή για το περιεχόμενό του. Αξίζει να το παρακολουθήσεις όλο.
3. Πρόσφατα τελείωσα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει, σχετικά με τη νευροεπιστήμη και την έρευνα για τον εγκέφαλο. Πρόκειται για το “The Brain That Changes Itself” του Norman Doidge. Είναι επιστημονικό αλλά γραμμένο με τρόπο που είναι προσιτό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Περιγράφει βιώματα ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι χάρη στην θέληση, την υπερπροσπάθειά τους και φυσικά, χάρη στην πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου (π.χ. διηγείται πώς ένας άνθρωπος που υπέστη ένα πολύ σοβαρό εγκεφαλικό, έμαθε να κινείται και να μιλάει πάλι από την αρχή).
4. Κουβαλώντας λοιπόν όλο αυτό το δέος για τις δυνατότητες μας, λίγες μέρες πριν έπεσα πάνω στο You have the power to rewire your brain for more joy, ένα κείμενο που εξηγεί πώς ο πλαστικός μας εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί συνδέσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται κάποιο συναίσθημα αντί για κάποιο άλλο, όπως η χαρά έναντι της θλίψης.
Όπως αναφέρεται σε αυτό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια προδιάθεση προς τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα: εξελίχθηκε έτσι ώστε να αναγνωρίζει και να αποφεύγει την οποιαδήποτε απειλή (κάτι που έκανε τους άλλους ανθρώπους να φαίνονται περισσότερο σαν ανταγωνιστές, παρά σαν συναγωνιστές), ενώ είναι ‘φτιαγμένος’ έτσι ώστε να θυμάται πιο έντονα ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός, παρά μια πληθώρα από θετικές εμπειρίες.
Εξηγεί λοιπόν, πώς μπορεί κανείς αφιερώνοντας έστω και ελάχιστο χρόνο (10′ τη μέρα) να ενισχύει μέσω του διαλογισμού εκείνες τις συνδέσεις που δημιουργούν αισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Με τα λόγια ενός νευροψυχολόγου, “οι αλλαγές στη σκέψη μπορούν να αλλάξουν τη φαιά ουσία και το αντίστροφο”. Κλείσιμο νομίζω με ενός λεπτού σιγή για την δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η πραγματικότητα.
Photo by Jacqueline Munguía on Unsplash