Τhe Eυ Series: διαχείριση χρόνου

Τhe Eυ Series: διαχείριση χρόνου

“The bad new is the time flies, the good news is you are the pilot.’ Michael Altahuler. Αυτό για να κάνουμε την αρχή, είμαστε πιλότοι και άρα η διαχείριση χρόνου είναι κάτι το εφικτό.

Προτεραιότητες

Το θέμα με την διαχείριση χρόνου είναι να βάζεις τις σωστές προτεραιότητες. Ένα αγαπημένο σχετικό βίντεο είναι το παρακάτω, από απολαυστική Kristina Kuzmic,  γιατί πολύ απλά η πρώτη προτεραιότητα είναι η φροντίδα του εαυτού μας.

Στόχοι

Ένα άλλο θέμα είναι η στοχοθέτηση: τι είδους στόχους βάζουμε; Άσχετα με το πόση ώρα αφιερώνουμε στους στόχους μας, είναι οι διαφορετικοί στόχοι μας (επαγγελματικοί ή προσωπικοί) με κάποιο τρόπο ‘αλληλοσυμπληρωματικοί’ ώστε να ολοκληρώνεται αυτό που επιθυμούμε για τον εαυτό μας;

Για παράδειγμα, αν η δουλειά σου είναι καθιστική και αυτό είναι κάτι που δεν σου αρέσει, μάλλον είναι προτιμότερο να επιλέξεις να ασχοληθείς με κάποια δραστηριότητα όπως το κολύμπι, παρά να επιλέξεις να κάνεις μαθήματα ζωγραφικής που -μάλλον- θα απαιτούν πάλι να είσαι καθιστός/ή. Με λίγα λόγια: προφανώς και δεν υπάρχει χρόνος για όλα. Το ότι είσαι ο πιλότος ωστόσο, σημαίνει ότι με τις σωστές επιλογές μπορείς να καταλήξεις σε μια πετυχημένη ‘συνταγή’ που να ανταποκρίνεται ίσως όχι σε όλα σου τα γούστα, μα σίγουρα σε όλες σου τις ανάγκες.

Προσωπικός χρόνος

Επανέρχομαι για λίγο στο θέμα προτεραιότητα: το να αφιερώνεις χρόνο στην φροντίδα του εαυτού σου δεν είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων, είναι θα το έλεγα κάτι σαν θέμα επιβίωσης. Ποιο είναι το αποτέλεσμα κάθε φορά που εξοντώνεις τον εαυτό σου; Καταλήγεις όχι να μην προλαβαίνεις να κάνεις όσα ήθελες, αλλά να μην μπορείς καν να τα κάνεις.

Διαφορετικά τα κάνεις ενώ στην κυριολεξία σέρνεσαι και είσαι μέσα στα νεύρα από την κούραση (όπως είναι λογικό) ή απλά τελείως κακόκεφος/η και επομένως και που τα κάνεις, μάλλον συμβαίνει αναποτελεσματικά. Και φυσικά με αυτό νευριάζεις ακόμη περισσότερο. Ε και τέλος πάντων ποια είναι η λύση σε όλον αυτό τον φαύλο κύκλο; Μια. Και λέγεται αυτοφροντίδα. Αν ανήκεις σε αυτούς που συνήθως λένε “Το ξέρω, τα ξέρω, αλλά δεν…”, τότε πάμε μαζί στο παρακάτω.

Διαχείριση χρόνου= ‘διαχείριση’ εαυτού

Νομίζω ότι ως ένα μεγάλο (πολύ μεγάλο) βαθμό, διαχείριση χρόνου θα πει διαχείριση εαυτού. Αν και υπάρχουν πολλές πληροφορίες και συμβουλές εκεί έξω σχετικά με την σωστή λήψη αποφάσεων ώστε να προλάβεις όλα όσα θες, για να είναι αποτελεσματικά όλα αυτά, θα πρέπει στην ουσία να κάνεις πρώτα απ’όλα μια καλή διαχείριση του εαυτού σου. Νομίζω άλλωστε ότι σχεδόν πάντα (αν όχι πάντα) εκεί καταλήγει.

Αν για παράδειγμα είσαι ένα αρκετά ενοχικό άτομο ή ένα υπεραναλυτικό άτομο, τελειομανής ή οτιδήποτε τότε οι αποφάσεις και οι επιλογές σου θα λαμβάνονται υπό την επιρροή αυτών των στοιχείων σου. Όσα και να διαβάσεις για το ‘πώς να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις’ δεν θα αρκούν, αν δεν εντοπίσεις ο ίδιος/η ίδια τους λόγους για τους οποίους επιλέγεις κάποια πράγματα και γιατί επιλέγεις να τους αφιερώνεις τόσο χρόνο. Μόλις συνειδητοποιήσεις σε τι ‘επιτρέπεις’ να πιλοτάρει κάθε στιγμή, τότε είναι η μόνη στιγμή που μπορεί να πάρεις το τιμόνι πραγματικά στα χέρια σου.

Για το τέλος, ένα τετράλεπτο (για να μην ξοδέψουμε και πολύ χρόνο!) sneak peek από το ντοκιμαντέρ ‘Genius’ του National Geographic, ένα απόσπασμα που αναφέρεται στην ψευδαίσθηση του χρόνου. Γιατί στην τελική, τον χρόνο τον φτιάχνουμε στο μυαλό μας, εμείς βιαζόμαστε, ο χρόνος όχι. Φυσικά ο χρόνος που έχουμε κατασκευάσει κυλάει, αλλά στο μυαλό μας κατασκευάζουμε και τα περισσότερα από όσα τελικώς έχουν ως αποτέλεσμα την κακή διαχείρισή του.

Photo by Malvestida on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top