Κρέμα λεμόνι με σπόρους chia

  • Κρέμα λεμόνι με σπόρους chia και παπαρουνόσπορο του δεκάλεπτου, για να υπάρχει στο ψυγείο ένα από τα πιο δρσοερά και comfort σνακ του καλοκαιριού.
Κρέμα λεμόνι με σπόρους chia

Επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα στο κανονικό μας πρόγραμμα -ή έστω στο περίπου, γιατί μπορεί να νιώθεις ότι ακόμα χωνεύεις ή ότι θες κάποιες μέρες προσαρμογής για αυτό το ‘πίσω στη δουλειά’ μετά από απόδραση στην εξοχή. Εμένα έστω, μου συμβαίνουν και τα δύο.

Κρέμα λεμόνι με σπόρους chia

Επέστρεψα όμως και με λεμόνια, πολλά λεμόνια, οπότε θυμήθηκα μια κρέμα που συνήθιζα να κάνω τέτοια εποχή, άλλο που χρειάστηκε μόνο 1 από όλα αυτά τα λεμόνια. Το λες μια αρχή. Άλλωστε ό,τι δροσερό και ελαφρύ από ‘δω και πέρα είναι πολύ, πολύ καλοδεχούμενο, πόσο μάλλον αν παίρνει 10’.

Η κρέμα λεμόνι με σπόρους chia σαφώς παιδιά και τρώγεται πανεύκολα όπως είναι, μπολ και κουτάλι, αλλά συνοδεύει τέλεια και pancakes, μπισκότα, κέικ κλπ.

Κρέμα λεμόνι με σπόρους chia

Recipe by PolaCourse: Brunch, Comfort, Vegan, Γλυκά ψυγείου, Εύκολες Συνταγές, Σε 15′, Σνακ
Servings

5

servings
Total time

15

minutes

Για πολύ εύκολο και γρήγορο γλυκό, αδειάζεις σπασμένα μπισκότα τύπου digestive σε ποτήρι και από πάνω προσθέτεις την κρέμα με φρέσκα φρούτα.

Υλικά

  • 500 γρ. φυτικό γάλα βρώμης ή αμυγδάλου

  • 70 γρ. αλεύρι βρώμης (αλεσμένες νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ) ή ζέας ή γ.ο.χ.

  • 1 κ. σούπας παπαρουνόσπορο

  • 2 κ. σούπας σπόροι chia

  • ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 7-10 σταγόνες χυμό λεμόνι

  • 80 γρ. μέλι

Εκτέλεση

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθέτησε το γάλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μέλι.
  • Βάλε την κατσαρόλα στο μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και όταν αρχίσει να παίρνει βράση χαμήλωσέ τη σε μέτρια. Ανακάτευε συνέχεια με έναν αυγοδάρτη ώσπου να πήξει, για περίπου 7′.
  • Όταν η κρέμα πάρε μία βράση και πήξει, απομάκρυνε από τη φωτιά και αφού κρυώσει ελαφρώς, πρόσθεσε το μέλι και ανακάτεψε καλά να ενσωματωθεί στο μίγμα. Άδειασέ την σε ένα μπολ και άσ’τη στην άκρη να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  • Αφού κρυώσει, τοποθέτησε το μπολ στο ψυγείο. Αποθηκεύεται εκεί για 1 εβδομάδα.

Σημειώσεις

  • Άδειασέ την στο μπολ όπως είναι ή σε 2 στρώσεις: για την πρώτη στρώση, αδειάζεις την μισή όπως είναι στο μπολ και για την δεύτερη, ανακατεύεις την υπόλοιπη μισή με λίγη σκόνη κακάο ή χαρουπάλευρο.
  • Ξεκίνα με 70-80 γρ. μέλι, δοκίμασε, κι αν την θες πιο γλυκιά, πρόσθεσε λίγο ακόμα.

Ποιο φυτικό γάλα να χρησιμοποιήσω;


Υπάρχουν πλέον πολλά διαθέσιμα φυτικά ροφήματα στην αγορά, γάλα βρώμης/σόγιας/αμυγδάλου/καρύδας/ρυζιού ή σε συνδυασμούς κλπ. Στις συνταγές με φυτικό γάλα, συνήθως χρησιμοποιώ βρώμης ή αμυγδάλου και επιλέγω κάποιο με λίγα και απλά συστατικά που ξέρω τι σημαίνουν, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο κλπ. Φυσικά μπορείς να επιλέξεις όποιο εσύ επιθυμείς, αλλά αυτό που προτείνω είναι κάποιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Αν τυχόν επιλέξεις κάποιο φυτικό γάλα με ζάχαρη ή κάτι παρόμοιο όπως χαρουπόμελο, σιρόπι αγαύης κλπ., να έχεις υπόψιν σου ότι το μίγμα θα είναι ακόμη πιο γλυκό από το αναμενόμενο.

H κρέμα λεμόνι με σπόρους chia συνοδεύτηκε με εξτρά ξύσμα λεμόνι, 1-2 μικρές κουταλιές από μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, σπασμένο φυστίκι Αιγίνης, λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο για την εξτρά δροσάδα και αραβική πίτα που κόπηκε σε τρίγωνα κομμάτια και έπειτα ψήθηκε στον φούρνο σαν τσιπς, αλλά σε γλυκιά εκδοχή: έβαλα τα κομμάτια (χρησιμοποίησα 3 μικρές αραβικές πίτες) σε ένα μπολ και τα πασπάλισα με κανέλα και κάρδαμο (αν θες βάζεις και λίγη ζάχαρη).

Έπειτα τα ανακάτεψα με 1 κ. σούπας λιωμένο βούτυρο και τα τοποθέτησα σε απόσταση μεταξύ τους στο ρηχό ταψί φούρνου. Τα ψήνεις στους 180 ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά και είναι έτοιμα. Αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο και μπορείς να τα φας σκέτα σαν σνακ μπαχαρικών ή να τα συνοδεύσεις με γλυκιές κρέμες, ντιπ σοκολάτας κλπ.

Αν θες να παραλείψεις τελείως τη ζάχαρη, να ξέρεις πως και χωρίς αυτήν πάλι πεντανόστιμα είναι. Ή κάνοντας το δικό σου μίγμα, μπορεί να ανακαλύψεις ότι προτιμάς κάποιο άλλο υλικό που να τα γλυκαίνει π.χ. σπόρους γλυκάνισου. Do your thing-και με αυτό θα κλείσω 🙂

Α και με μπουκέτο λουλούδια. Εξτρά δροσάδα is a thing για αυτό το ποστ.

Κρέμα λεμόνι με σπόρους chia
Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top