Τρέξιμο και 7 οφέλη για τον εγκέφαλο και την συνολική μας υγεία

Τρέξιμο και 7 οφέλη για τον εγκέφαλο και την συνολική μας υγεία

Το τρέξιμο δεν ήταν σε καμία περίπτωση από τους αγαπημένους μου τρόπους άσκησης ή μάλλον, για την ακρίβεια, δεν πίστευα ποτέ μα ποτέ ότι τελικώς θα γινόταν για αρκετά χρόνια μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες.

Τελευταία (και εννοείται έπαιξε ρόλο ο ελεύθερος χρόνος λόγω καραντίνας) επέστρεψα κάπως σε αυτό, μιας και το είχα αφήσει εδώ και καιρό, έπιασα άλλα βλέπεις, και έτσι αποφάσισα να γράψω ένα ποστ για τα απίστευτα οφέλη που έχει για το σώμα και τον εγκέφαλο (η άσκηση γενικότερα, όχι μόνο το τρέξιμο). Όπως και να το κάνεις, αυτά αποτελούν και κίνητρο!

  1. Ως μορφή αεροβικής άσκησης, έχει πολλά οφέλη για το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Ακόμη και 30′ τρέξιμο, επηρεάζουν θετικά την υγεία της καρδιάς και τη συνολική υγεία, οπότε μην φανταστείς ότι είναι αναγκαστικό να τρέχεις για ώρες για να επωφεληθείς. Βέβαια χρειάζεται να έχει μια διάρκεια σαν αυτή, αλλά ίσως το σημαντικότερο στην άσκηση γενικά είναι η συνέπεια και το να είναι μια τακτική συνήθεια.
  2. Νέα δεδομένα συνδέουν όλο και περισσότερο την υγεία της καρδιάς με αυτή του εγκεφάλου-όχι μόνο σε επίπεδο συναισθημάτων ή συμπεριφοράς (π.χ. αν δεν αισθάνομαι καλά θα φάω για να νιώσω καλύτερα), αλλά και οργανικά, μέσω βιοχημικών συνδέσεων που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και αντίστροφα (δες σχετικά και εδώ).
  3. Το τρέξιμο και ή άσκηση γενικά βελτιώνουν τις γνωσιακές (ή γνωστικές) λειτουργίες του εγκεφάλου. Ώπα θα μου πεις, ποιες είναι αυτές; Θα σου πω, τζάμπα έλιωσα στο σχετικό μάστερ; Αμ πώς. Οι γνωστικές λειτουργίες λοιπόν σχετίζονται με την κατάκτηση και χρήση της γνώσης και είναι η μνήμη, η γλώσσα, η προσοχή, η αντίληψη, η σκέψη, η ικανότητα συγκέντρωσης κλπ. Το τρέξιμο βελτιώνει τη μνήμη και γενικότερα την επίδοση σε μαθησιακές δράσεις.
  4. Αυξάνει τη νευρογένεση, την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Τα θέλουμε; Τα θέλουμε. Αναρχία στην γήρανση -και αυτό περιλαμβάνει νου & σώμα.
  5. Μειώνεται ο κίνδυνος για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, δηλαδή για ασθένειες που χαρακτηρίζονται από χρόνια καταστροφή του νευρικού ιστού (π.χ. νόσος Alzheimer).
  6. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
  7. ..Αλλά και την διάθεση! Μειώνει το στρες ή όπως θα μπορούσαμε να το πούμε αλλιώς, βοηθά στην απόκτηση ανθεκτικότητας απέναντι σε συνθήκες στρες. Έτσι μου ακούγεται πιο ωραίο, δεν ξέρω. Την θέλουμε την ανθεκτικότητα-ψυχικά και σωματικά. Σεροτονίνη, baby!

Αν πιστεύεις ότι το τρέξιμο δεν είναι για σένα ή ότι είναι κάτι που δεν μπορείς να το καταφέρεις, ξανασκέψου το και δώσε μια ευκαιρία. Όχι σε αυτό, σε σένα. Όχι αναγκαστικά με τρέξιμο, αλλά με κάποια μορφή άσκησης που θα σε κάνει να το διασκεδάζεις, να περνάς καλά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκομίζουμε οφέλη από ό,τι κάνουμε: να βρίσκουμε πράγματα που μας προσφέρουν ευχαρίστηση, ακόμη και αν δεν είναι αυτό ακριβώς που φανταζόμασταν ή φανταζόμαστε ως ‘ιδανικό’, ‘αρκετό’, ‘κατάλληλο’ κλπ. ή ακόμη και αν δεν το κάνουμε με έναν τέτοιο ‘ιδανικό’ τρόπο. Απλά κάνε και κάνε το καλύτερο που μπορείς! Αρκεί.

Λίγες ακόμη πηγούλες

  1. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physiol.00017.2017
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11148895
  3. https://link.springer.com/chapter/10.1007/7854_2012_220
  4. http://learnmem.cshlp.org/content/20/11/642.short
  5. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2012.00048/full

Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top