Βιωσιμότητα και ανακύκλωση ρούχων

Βιωσιμότητα και ανακύκλωση ρούχων

Νιώθεις και εσύ πως μεγαλώνοντας πως έχεις ανάγκη από αλλαγές που απλοποιούν την καθημερινότητά σου και σε εκφράζουν παραπάνω;

Τα τελευταία χρόνια θέλω όλο και πιο τακτικά να κάνω αλλαγές σαν αυτές, όπως το να ξεκαθαρίζω/ ξεφορτώνομαι πράγματα. Υπέροχη αυτή η αίσθηση ότι ‘αλαφραίνει’ ο χώρος (μαζί και το μυαλό) αδειάζοντας από πράγματα που δεν χρησιμοποιείς πια.

Mε αφορμή λοιπόν την σημερινή εκδήλωση από την Catgang Acrobatics and more με σκοπό την ανταλλαγή ρούχων που δεν χρειαζόμαστε /φοράμε πια, στο σημερινό ποστ θα βρεις λίγα λόγια για το τι είναι βιώσιμη μόδα, ηθική μόδα ή ‘γρήγορη’ μόδα, κάποιους τρόπους να ανακυκλώσεις ή να προσφέρεις ρούχα, αλλά και κάποιους αγαπημένους λογαριασμούς που ασχολούνται με ζητήματα ανακύκλωσης, βιωσιμότητας κλπ.

Τι είναι βιώσιμη μόδα;

Ο όρος ‘βιώσιμη μόδα’ (sustainable fashion) αναφέρεται στην σχεδίαση, παραγωγή και διανομή ρούχων με τρόπους και μέσα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει την ανακύκλωση υλικών, την ανάδειξη των ανάλογων καταναλωτικών επιλογών και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στο χτίσιμο και τη διατήρηση μιας νοοτροπίας γύρω από μια ‘μόδα’ που σέβεται το περιβάλλον.

Τι είναι ‘ηθική μόδα’;

Ο όρος ηθική μόδα (ethical fashion) συνδέεται στενά με τον όρο βιώσιμη μόδα, αλλά οι έννοιες που περιγράφουν διαφέρουν. Η ηθική μόδα αναφέρεται περισσότερο στον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία της μόδας: συνθήκες εργασίας, παιδική εργασία, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, μισθοί κλπ.

Μπορεί σκόμα να δεις αναφορές στην ηθική μόδα και σε ποστ ή κείμενα σχετικά με cruelty-free μόδα, που περιλαμβάνει την δίκαιη μεταχείριση των ζώων και την προστασία τους από ενδεχόμενη εκμετάλλευσή τους για παραγωγή υλικών όπως είναι το δέρμα.

Γρήγορη μόδα (fast fashion)

Ένας άλλος όρος που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι αυτός του ‘fast fashion’ ( ω ναι, κατά το ‘fast food’), που αναφέρεται στην μαζική και γρήγορη παραγωγή φτηνών ρούχων που ταιριάζουν στις τελευταίες τάσεις της μόδας. Αυτός ο τρόπος παραγωγής σχετίζεται με σπατάλη πόρων και υλικών, με άθλιες συνθήκες εργασίας και γενικότερα με πολύ βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον. Με λίγα λόγια, ούτε βιώσιμη, ούτε ηθική.

Πού μπορώ να ανακυκλώσω ρούχα;

1. Fabric Republic

Τα τελευταία χρόνια ανακυκλώνω ρούχα σε κάδους της Fabric Republic, ένα brand περισυλλογής και ανακύκλωσης ρούχων που συνεργάζεται με διάφορους κοινωνικούς φορείς. Στο παρακάτω βίντεο ή στην ιστοσελίδα του Fabric Republic μπορείς να μάθεις περισσότερα για το πού πηγαίνουν τα ρούχα, πληροφορίες για την ανακύκλωση ρούχων και απαντήσεις στο ‘γιατί ανακύκλωση’, πώς μπορείς να βοηθήσεις, κ.ά. Μπορείς να προσφέρεις ρούχα είτε με επίσκεψη στο χώρο τους είτε στους κάδους συλλογής.

2. Recycom

Η εταιρεία Recycom σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων πραγματοποιεί ανακύκλωση ρουχισμού σε κόκκινους κάδους που είναι τοποθετημένοι σε αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης. Εκτός από ρούχα, ανακυκλώνονται και τσάντες, παπούτσια και αξεσουάρ.

Πού μπορώ να προσφέρω ρούχα ή και άλλα αντικείμενα;

Σε οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς που αναζητούν πράγματα σαν αυτά που θες να προσφέρεις (σε καλή κατάσταση όμως ε, δεν είναι για ξεφόρτωμα). Ο κατάλογος μπορεί να είναι μακρύς και θα βρεις εύκολα και γρήγορα πολλούς τέτοιους φορείς με ένα απλό googlάρισμα. Κάνε την έρευνά σου και επικοινώνησε με τον οργανισμό για διευκρινήσεις και σχετικές πληροφορίες.

Εκτός από τα παραπάνω όμως, κατά καιρούς διοργανώνονται από διαφορετικούς χώρους ή ομάδες ανθρώπων εκδηλώσεις περισσυλογής ή ανταλλαγής ρούχων και άλλων ειδών, όπως και αυτή που ήταν η αφορμή για το σημερινό ποστ. Όσο ψάχνεις γύρω από αυτά, τόσο περισσότερα θα βρίσκεις.

Πού μπορώ να βρίσκω πληροφορίες για την ανακύκλωση προιόντων, ρούχων, υλικών κλπ. ;

Google it.

Αλλά πέρα από το προφανές, θα αφήσω εδώ ενδεικτικά κάποιους προσωπικούς αγαπημένους ‘χώρους΄ που επισκέπτομαι συχνά και είναι σχετικοί με την βιώσιμη/ηθική/slow μόδα.

A Shiny day, aka Αλεξάνδρα Διονά.

The Honest Consumer

Στο σημερινό ποστ που θα ανέβει αργότερα μέσα στην ημέρα στο ίνσταγκραμ του The eudemonia, μπορείς να αφήσεις σχόλιο κάνοντας ταγκ αγαπημένους ινσταλογαριασμούς που ασχολούνται με την βιωσιμότητα, την ανακύκλωση, τον καταναλωτισμό, μινιμαλισμό κλπ. ή να το επισκεπτείς σε περίπτωση που θες να ανακαλύψεις κάποιους.

Έχεις κάποιο σχόλιο;

Εάν έχεις κάποιο σχόλιο ή δική σου αγαπημένη ιστοσελίδα/κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς και πιστεύεις ότι του αξίζει μια θέση σε αυτό το ποστ ή αν έχεις κάποια ιδέα για κάτι που θα ήθελες να δεις σε άλλο journal ποστ, στείλε στο info@theeudemonia.com.

Σας φιλώ brave people xxx!

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Sustainable_fashion

https://greendreamer.com/journal/what-is-sustainable-fashion

https://www.solenerauturier.com/blog/history-ethical-fashion

Photo by Anna Sullivan on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top